Nog tot 1 januari 2015 mag er in Nederland maximaal een ton belastingvrij geschonken worden.
Daarna komt de tijdelijke maatregel ten einde. Dit maakte minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) vorige week vrijdag bekend. De maatregel was “echt bedoeld als kickstart voor de woningmarkt”. En die heeft gewerkt, aldus Dijsselbloem: de woningmarkt trekt weer aan.
Met de tijdelijke maatregel kunnen ouders, familieleden en bekenden belastingvrij tot 100.000 euro schenken – mits dat geld gebruikt wordt voor het kopen of verbouwen van een huis, of het aflossen van de hypotheekschuld.
Huizenmarkt trekt aan
De verruimde schenkingsmaatregel blijkt inmiddels een groot succes te zijn. Zo’n 50.000 mensen hebben er inmiddels gebruik van gemaakt. Nu de woningmarkt wat aan het herstellen is en prijsdaling in de meeste gebieden in Nederland is gestopt, vindt men het interessant om van die regeling gebruik te maken. Er blijkt meer en meer behoefte aan te zijn en daarom lijkt het niet slim er al dit jaar mee te stoppen. De woningmarkt trekt net weer wat aan en kan alle kleine beetjes hulp nog steeds goed gebruiken.
Vorige week pleitten makelaarsvereniging NVM en Netwerk Notarissen vóór de tijdelijke schenkingsmaatregel. De notarissen gaven aan dat stopzetting van de regeling het “broze herstel” kan afremmen en kan leiden tot een “terugval in het aantal verkochte huizen”.
Schatkist
Voormalig staatssecretaris Weekers, die de schenkingsregeling invoerde, ging ervan uit dat de Belastingdienst eenmalig 100 miljoen euro aan inkomsten uit schenkbelasting zou mislopen. Maar nu het aantal schenkingen veel hoger ligt dan verwacht, is ook de schade voor de schatkist aanzienlijk groter: minimaal 250 miljoen euro.
Het is bovendien de vraag of de schenkingsmaatregel bijdraagt aan het herstel van de woningmarkt. De Vereniging Eigen Huis (VEH) steunt de oproep van de NVM en de notarissen, maar is sceptisch over het effect ervan. Dat zo veel mensen er gebruik van maken, wil volgens woordvoerder Hans André de la Porte niet zeggen dat er ook huizen extra zijn verkocht.
Begrotingsonderhandelingen
Mogelijk komt een verlenging van de schenkingsmaatregel toch nog op tafel in de begrotingsonderhandelingen tussen de regeringscoalitie en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP, maar wat Dijsselbloem betreft is het écht afgelopen eind dit jaar.
Bron: NRCQ