Bouwkundige keuring bij aankoop huis

Door
Makelaarsland
op

Als je twijfelt aan de bouwkundige staat van de woning die je wilt gaan kopen, is het altijd aan te raden om een bouwkundige keuring uit te laten voeren, óók in deze markt.

De druk op de huidige woningmarkt verhoogt de risico’s voor kopers fors. Dit zien wij gebeuren: Omdat er voor elke woning momenteel zo veel interesse wordt getoond, zijn kopers (vooral starters) bang om mis te grijpen als ze een bouwtechnische keuring in hun voorwaarden laten opnemen. Er zijn natuurlijk andere gegadigden die dit niet doen en die krijgen dan misschien wel voorrang.

Onze directeur Jeroen vindt zelfs dat een bouwkundige keuring verplicht zou moeten zijn: “Een bouwkundige keuring is altijd slim om te laten doen en niet alleen bij oudere woningen. Ook bij nieuwere woningen komen vaak genoeg gebreken voor. Zo’n keuring als voorbehoud opnemen zorgt ervoor dat je geen kat in de zak koopt. Maar ook als de koop gewoon doorgaat weet je wat er hersteld moet worden. Je voorkomt verdere ellende en je kunt lekker wonen. Als een bouwtechnische keuring verplicht wordt gemaakt, krijgt iedereen gelijke kansen en lopen kopers tegen minder problemen aan na de grootste aankoop van hun leven.”

Wat is een bouwkundige keuring?

Een bouwkundige keuring is een inspectie van de bouwkundige elementen van een woning. Het is handig om je bouwkundige keuring uit te laten voeren door een erkend keurder, omdat:

  • Een keurder weet wat de bouwkundige elementen van een woning zijn
  • De keurder weet wat de staat van een woning is
  • Hij/zij een rapport voor je kan opstellen met de eventuele herstel- en onderhoudskosten

Met een bouwtechnische keuring ben je zeker van de huidige staat van de woning. Je weet welk onderhoud direct en op termijn nodig is en je onderhandelingspositie is sterk bij het kopen of verkopen van je huis. Nadat de bouwkundige keuring heeft plaatsgevonden en je het rapport hebt ontvangen, weet je precies wat de bouwkundige staat van de woning is. Je kunt de bouwkundige keuring bijvoorbeeld opnemen in je ontbindende voorwaarden. Zo kan je altijd nog terug als blijkt dat je droomhuis erg veel bouwkundige gebreken heeft.

Welke onderdelen van het huis worden geïnspecteerd?

Vaak wordt de vraag gesteld wat er wel of niet bij een bouwkundige keuring hoort. Dat ligt uiteraard aan de opdracht, maar over het algemeen wordt van het dak tot aan de kruipruimte geïnspecteerd. Dit is overigens alleen een visueel onderzoek. Technische installaties worden alleen geïnspecteerd aan de hand van de levensduur. Het Keuringshuis gaat bijvoorbeeld wel onder de kruipruimte, maar alleen als er al een kruipruimte is of als er al toegang tot onder de vloer is.

Samenwerking met Makelaarsland

Het Keuringshuis werkt samen met Makelaarsland. Als kopers via MijnMakelaarsland een keuring aanvragen kan dit voor een standaard gereduceerd tarief van €315,00 incl. btw. Aanvragen van Makelaarsland worden altijd zo snel mogelijk ingepland, dit uiteraard in overeenstemming met de verkopend partij van de woning.

Wat gebeurt er na je aanvraag?

Nadat je een bouwkundige keuring hebt aangevraagd bij Makelaarsland ontvangt Het Keuringshuis daar direct een aanvraag van. Binnen 24 uur wordt er contact opgenomen met de verkopende partij om een afspraak in te plannen. Zodra een afspraak is ingepland ontvangt de aanvrager een e-mail met daarin de datum en het tijdstip van de inspectie. Je mag altijd bij de inspectie aanwezig zijn, dit is echter geen verplichting. Het rapport ontvang je twee werkdagen nadat de inspectie heeft plaatsgevonden. In het rapport staan alle bevindingen van de inspecteur met eventuele onderhouds- en herstelkosten.

Meer informatie over bouwkundige keuring

Heb je vragen of wil je meer informatie, dan kan je kijken op de website van Het Keuringshuis, mailen naar info@keuringshuis.nl, of telefonisch contact opnemen via 033-2850663. Keuringshuis is aangesloten bij het Keurmerk Vakkundig Gekeurd en biedt naast bouwkundige keuringen ook nog andere soorten inspecties.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.