Checklist bij een verhuizing: Waar moet ik aan denken?

Door
Makelaarsland
op

Dit woord roept bij menigeen die wel eens is verhuisd direct een gevoel van stress en onbehagen op.

Er moet natuurlijk veel gesjouwd en verplaatst worden, maar dit is over het algemeen niet het vervelendste van een verhuizing. Het is vooral het feit dat er aan zoveel gedacht moet worden waar men tegenop ziet. Toch hoeft een verhuizing niet veel stress of problemen te veroorzaken wanneer je een checklist opstelt waarop je bijhoudt wat er gedaan moet worden. Om je hiermee op gang te helpen heb ik een overzicht gemaakt van de belangrijkste stappen tijdens een verhuizing: van het moment dat je de beslissing om te verhuizen heeft genomen tot het moment dat je in jouw nieuwe woning zit. Je zult zien dat de verhuizing op rolletjes zal verlopen.

 1. Plan de verhuisdatum.
 2. Zet de huur van jouw huidige huis op of plaats jouw koopwoning in verkoop bij een makelaar.
 3. Regel een verhuisservice: vergelijk offertes van verschillende verhuizers. Indien je zelf de verhuizing regelt, zorg dan dat je tijdig mensen en materiaal paraat heeft staan.
 4. Sluit een tijdelijke verhuisverzekering af voor duurdere spullen.
 5. Wat mensen vaak vergeten is dat er in sommige gevallen verhuisvergoedingen (of belastingaftrek) voor verhuiskosten mogelijk zijn. Kijk of je hiervoor in aanmerking komt.
 6. Ook hebben vele werkgevers een speciale verhuisverlofregeling. Zo niet, neem dan dagen vrij.
 7. Regel telefoonaansluitingen in jouw oude (abonnement opzeggen) en nieuwe huis
 8. Regel gas-, water- en elektriciteitsstanden met de betreffende instanties
 9. Zeg abonnementen van kranten en tijdschriften op of geef een verhuisbericht door.
 10. Verhuisbericht sturen: dit kun je ruim van te voren al regelen. Maak een lijst van instanties en mensen die een adreswijziging moeten ontvangen.
 11. Begin op tijd met het schoonmaken en herstellen van schade van jouw oude huis. Vergeet daarbij niet om tijdig de vriezer te ontdooien.
 12. Maak een plattegrond van jouw nieuwe huis en markeer de verhuisdozen (bijvoorbeeld woonkamer, slaapkamer) en de deuren van de verschillende kamers
 13. Neem alle meterstanden in jouw oude en nieuwe woning op

Wanneer alles soepel verlopen is en het huis naar wens ingericht is, blijft er nog een laatste stap over die je vooral niet mag vergeten: Genieten van jouw nieuwe woning!

Geschreven door:
Helena Janssen

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.