De beste tips voor samenwonen

Door
Makelaarsland
op

Volop liefde voor elkaar natuurlijk. En daarnaast een aantal praktische zaken. Hier pik je de beste tips voor samenwonen mee.

Samenwonen betekent vaker bij elkaar zijn en mooie momenten delen. Maar ook kosten samen delen, prettig. Betaal je beiden de helft? Of verdient één van jullie meer en neemt diegene ook meer kosten voor zijn rekening? Doe vooral wat goed voelt voor allebei.

Samenwonen is samen sparen

Heb je alles op de rit, stopt de wasmachine er ineens mee. Balen! Fijn om dan een buffer te hebben waarmee je deze tegenvallers kunt opvangen. Met een gezamenlijke spaarrekening maak je een goede start. Nog leuker: samen sparen voor doelen in de toekomst, zoals een mooie reis of dat perfecte droomhuis. Wil je een mooi bedrag opbouwen? Stel een maandelijks automatisch bedrag in om over te maken naar de gezamenlijke spaarrekening. Een goed begin is het halve werk!

Twee is te veel (met verzekeringen dan)

Loop samen door je verzekeringen heen. Heb je dubbele verzekeringen? Dan kun je hier wellicht op besparen. Mooi meegenomen. Of misschien mis je juist een verzekering? Dan is dit een goed moment om deze alsnog af te sluiten. Bedenk ook of je de dekking van je huidige verzekeringen moet verhogen, je bent nu immers met z’n tweeën.

Samenlevingscontract?

In een samenlevingscontract zet je de onderlinge afspraken op papier. Dit zorgt voor duidelijkheid en zekerheid. Handig als jullie toch uit elkaar zouden gaan of als één van jullie komt te overlijden. Natuurlijk hoop je dat dit niet gebeurt maar het is goed hier wel bij stil te staan. Een samenlevingscontract is niet verplicht. Kies vooral wat bij jou en jullie situatie past.

Meevallertjes

Als je samenwoont, kun je in aanmerking komen voor fiscaal partnerschap. Dit kan voordelen hebben bij de belastingaangifte. Bijvoorbeeld omdat bepaalde aftrekposten toebedeeld kunnen worden aan degene met het hoogste inkomen. Hierdoor kan de belastingteruggave hoger uitvallen. Dat is mooi meegenomen.

Ja ik wil! Of nog niet?

Het samenwonen bevalt, je wil je relatie nóg officiëler maken en de volgende stap zetten. Dit kun je doen met trouwen in gemeenschap van goederen, trouwen onder huwelijkse voorwaarden of een geregistreerd partnerschap. Er zit een aantal verschillen tussen deze vormen. Ook hier geldt: bedenk vooral vooraf wat goed bij jullie past.

Partnerpensioen: niet leuk wél verstandig

Je kunt ervoor kiezen je partner aan te melden bij je werkgever of pensioenfonds. Voordeel hiervan is dat je partner recht heeft op een uitkering mocht jij overlijden, dat is het zogenaamde partnerpensioen. Niet leuk om over na te denken,  maar wel weer heel verstandig.

Samenwonen: huren of kopen?

Samenwonen ja! Maar waar? Ga je huren of kopen? Of ga je sparen voor een droomhuis in de toekomst? Goed om te weten: in de komende jaren kun je steeds minder geld lenen voor een hypotheek om bijvoorbeeld de kosten koper te betalen. Iets om rekening mee te houden. En hoe fijn is het, als je dan al een mooi bedrag hiervoor hebt gespaard op je gezamenlijke spaarrekening?

Ben je benieuwd wat jullie nu al samen zouden kunnen lenen?

Vraag gratis hypotheekgesprek aan

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.