De nieuwsgierige huizenkoper

Door
Makelaarsland
op

Het kopen van een huis is een emotioneel proces. Vaak raken we al emotioneel betrokken bij een huis, voordat we een rationele beslissing kunnen maken.

Zelfs als je veel tijd hebt besteed aan het in kaart brengen van jouw wensen en behoeften, kan dat allemaal teniet worden gedaan door een nostalgische geur, een rustgevend geluid of idyllisch plaatje van een woning.

Natuurlijk is het belangrijk je emoties mee te laten spelen bij het zoeken naar een huis, maar wees je bewust van drie mogelijke denkfouten die een miskoop tot gevolg kunnen hebben.

1. Bevestigingsdenkfout

Je hele leven droom je er al van om een loft te bezitten, midden in het centrum te wonen of een woonboot te hebben. Je hebt nu de middelen om je droom waar te maken en begint een zoektocht naar het type woning dat je altijd voor ogen had. Maar de waarheid is, dat je leven inmiddels zo sterk is veranderd, dat het kopen van de woning uit je fantasieën helemaal niet meer zo goed past bij je huidige levensstijl. Omdat er discrepantie ontstaat tussen je fantasie en je huidige levensstijl, wordt je onzeker. Je loopt het gevaar dat je de voordelen van je fantasie uitvergroot en voorbij gaat aan de nadelen.

  • Tip! Je hebt een reality-check nodig. Laat een vriend of kennis de advocaat van de duivel spelen en de nadelen benoemen, die je wellicht onbewust negeert.

2. Aanpassingsdenkfout

Het kiezen van de minst slechte optie. Tijdens bezichtigingen zie je talloze woningen die allemaal totaal niet aan je wensen voldoen. Dan bezichtig je een woning die nog steeds niet helemaal aan je wensen voldoet, maar wel iets beter is dan alle voorgaande huizen.  Je bent zo blij en opgelucht om eindelijk een huis te hebben gevonden die je niet vreselijk vindt, dat je de pluspunten van de woning groter maakt dan ze zijn. Aan het begin van je zoektocht had je de woning waarschijnlijk nooit serieus overwogen, maar omdat de woning zoveel beter is in vergelijking met andere huizen wordt het kopen van de woning een optie.

  • Tip! Neem geen genoegen met de minst slechte optie.  Ga een stapje terug en probeer erachter te komen waarom de andere huizen helemaal niet bij je pasten. Wellicht heb je toch andere woonwensen dan je in eerste instantie dacht?

3. Aspiratiedenkfout

De persoon die je bent komt niet altijd overeen met de persoon die je graag wilt zijn. Als je op zoek gaat naar een huis zou je meer moeten kijken naar wie je nu bent en minder naar wie je ooit hoopt te worden (of hoe je hoopt dat jouw omgeving je ziet). Veel huizenkopers betalen bijvoorbeeld veel geld voor een huis aan het water, omdat ze graag het soort persoon willen zijn dat elke week zeilt, terwijl ze bij wijze van spreken al zeeziek worden in een badkuip.

  • Tip! Wees eerlijk naar jezelf. Ga gesprekken aan met jezelf en anderen in jouw omgeving om erachter te komen wie jij bent in het dagelijks leven en wat voor woning daar goed bij past.

Bron: Doorsteps

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.