Drie dagen bedenktijd is belangrijk voor kopers in deze verkopersmarkt!

Door
Makelaarsland
op

Na ‘de koop’ van een woning heb je, als koper, drie dagen bedenktijd. Binnen deze drie dagen kun je de overeenkomst kosteloos en zonder opgave van reden ontbinden.

Wat wordt er onder ‘koop’ verstaan, hoe worden de ‘drie dagen’ berekend en waarom is het gunstig om je dit als koper te beseffen?

De drie dagen bedenktijd is vooral in een verkopersmarkt erg belangrijk voor een koper. Omdat er meer mensen geïnteresseerd zijn in dezelfde woning, moet je als koper vaak snel schakelen. Door de drie dagen bedenktijd word je als koper beschermd en loopt je minder risico. Zo kan de koper binnen de bedenktijd meer onderzoek uitvoeren. Bijvoorbeeld naar de bouwkundige staat van de woning (waarbij verborgen gebreken van het huis aan het licht kunnen komen) of naar de reële waarde van de aankoopsom. De verkoper heeft geen drie dagen bedenktijd, tenzij anders wordt afgesproken in de koopovereenkomst. Dit komt echter weinig voor.

Hoe bereken je de bedenktijd?

De drie dagen bedenktijd begint te lopen om 0.00 uur na de dag waarop de koper een exemplaar van de door beide partijen ondertekende koopovereenkomst heeft ontvangen. Dus ook als de koper de eerste partij is die tekent, dient hij eerst de door beide partijen getekende koopovereenkomst te hebben ontvangen. Pas dán gaat om 0.00 uur die dag de bedenktijd in. Onderstaand overzicht geeft je een duidelijk inzicht in de drie dagen bedenktijd.

Wil jij net als 18.000 andere slimme verkopers ook op de hoogte blijven van nieuws in de huizenmarkt?

Ik ontvang graag 1 x per maand tips en nieuws

Meer dan drie dagen bedenktijd? Let op!

Van de drie dagen bedenktijd moeten er minimaal twee geen zaterdag, zondag of erkende feestdag zijn. Dit is vooral belangrijk rond de feestdagen. Soms duurt de bedenktijd dus langer dan drie dagen. In de wet staat dat de bedenktijd ten minste twee dagen moet zijn, deze dagen mogen niet in het weekend of op een feestdag vallen. De bedenktijd eindigt altijd op een werkdag, omdat de bedenktijd niet mag eindigen op een zaterdag, zondag of algemeen erkende feestdag. De bedenktijd wordt dan verlengd tot de eerstvolgende ‘normale’ doordeweekse dag.

Krijg je als koper bijvoorbeeld op donderdag de overeenkomst? Dan is vrijdag de eerste dag van de bedenktijd. De derde dag is op zondag. De bedenktijd wordt dan verlengd tot en met maandag. Zo heb je twee doordeweekse dagen én eindigt de bedenktijd niet in het weekend.

Gebruik maken van de bedenktijd

Er zijn geen voorgeschreven regels voor het inroepen van de bedenktijd. Het is wel verstandig om jouw bericht per e-mail aan de verkoper te sturen en een ontvangstbevestiging te vragen. Zo weet je zeker dat jouw beroep op de bedenktijd de verkoper heeft bereikt en ontstaat er minder snel discussie achteraf.

Bedenktijd afspreken

Als verkoper heb je zelf geen wettelijk bedenktijd. Je kunt wel aan de koper voorstellen dat jullie allebei bedenktijd krijgen. Of als koper aan de verkoper vragen of er een langere bedenktijd mogelijk is. Dit kan alleen worden afgesproken als beide partijen het ermee eens zijn.

Zelf je bedenktijd berekenen?

drie dagen bedenktijd

Heb je een nieuw huis gekocht maar moet je je oude huis nog verkopen én ben je benieuwd naar wat wij voor je kunnen betekenen? We bellen je gratis en vrijblijvend terug.

Ja, bel mij terug

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.