Een huis kopen is nog steeds een goede investering

Door
Makelaarsland
op

De huizenmarkt is de afgelopen jaren erg onrustig geweest. De gemiddelde Nederlandse huizenprijzen zijn sterk gedaald. Het is hierdoor aantrekkelijker geworden om een huis te kopen.

Huizenbezitters die hun eigen woning enkele jaren geleden in de duurste periode hebben gekocht, zitten nu met een hypotheekschuld die ruim hoger is dan de huidige waarde van het huis. Dit heeft potentiële huizenkopers ontmoedigd om een huis te kopen en ze stellen het kopen van een huis uit. Anderen hebben helemaal geen vertrouwen meer in de ontwikkeling van de huizenprijzen en kiezen voor een huurhuis waar ze ook in de toekomst willen blijven wonen. Het kopen van een huis moet je echter zien als een investering op lange termijn. Het is financieel gezien nog steeds interessanter om een huis te kopen in plaats van het huren van een huis.

Ontwikkeling van de huizenprijzen op lange termijn

 

Volgens het CBS zijn in de meeste Nederlandse provincies de huizenprijzen in juni 2012 met 3 tot 6 procent gezakt ten opzichte van de huizenprijzen van juni 2011. Alleen in Drenthe heeft het CBS een grotere daling gemeten, namelijk meer dan 6 procent. Dit zijn grote dalingen, maar de waardeontwikkeling van een koophuis moet je op langere termijn bekijken. In de jaren tot de kredietcrisis zijn de huizenprijzen zeer sterk gestegen. In de periode van augustus 1996 tot op met augustus 1997 zijn de gemiddelde huizenprijzen in grote delen van het land gestegen met meer dan 12 procent. Ook recentere jaren tonen aan dat de huizenprijzen explosief zijn gestegen. In november 2000 lager de huizenprijzen meer dan 12 procent hoger dan de prijzen in november 1999. Vanaf het jaar 2000 tot 2009 stegen de huizenprijzen jaarlijks met gemiddeld 3 tot 6 procent. Een correctie is dus eigenlijk niet zo vreemd. Voor meer vergelijkingen zie: CBS.

Hoe gaan de huizenprijzen zich de komende jaren ontwikkelen?

Niemand weet hoe de huizenprijzen zich de komende jaren gaan ontwikkelen. De overheid heeft hierin ook een grote invloed. Er zijn plannen om hypotheekrenteaftrek sterk te beperken per 2013. De plannen zijn om voor nieuw gesloten hypotheken de verplichting te stellen om gedurende de looptijd af te lossen op de hypotheek. Het zou dan niet meer toegestaan zijn om de hypotheekschuld maximaal te houden en op de einddatum de hypotheek pas geheel of gedeeltelijk af te lossen. De vraag is of deze maatregelen ook daadwerkelijk doorgevoerd gaan worden. Daarnaast worden de huizenprijzen ook beïnvloed door de toestand van de economie en het vertrouwen van de consument in de ontwikkelingen van de huizenprijzen.

Een huis huren of een huis kopen?

Het kopen van een huis heeft nog steeds grote voordelen ten opzichte van het huren van een huis. De afgelopen jaren zijn de prijzen van een koophuis gecorrigeerd. Hierdoor kun je nu voor een redelijk bedrag een huis kopen waar u enkele jaren geleden nog 10 tot 25 procent meer voor moest betalen. De huurders krijgen jaarlijks een verhoging van de huren voorgeschoteld, als huiseigenaar kun je de hypotheekrente voor een langere periode vastzetten, zodat je de komende jaren stabiele maandlasten blijft houden. In het verleden hebben wij vaker een dip gehad in de ontwikkeling van de huizenprijzen en vervolgens zijn de prijzen hard gaan stijgen.

Geschreven door Juul Dijkhuis

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.