Effect verlaging overdrachtsbelasting direct zichtbaar

Door
Makelaarsland
op

Woningmarkt weer in beweging door reactieve houding kopers en verkopers.

De afwachtende houding op de huizenmarkt van zowel verkopers als kopers is voorbij. Na de verlossende woorden van het kabinet over verlaging van de overdrachtsbelasting is de markt flink in beweging gekomen. Grootste makelaar van Nederland, Makelaarsland, onderzocht de eerste effecten.

Volgens directeur Jeroen Stoop heeft de verlaging díe zekerheid op de woningmarkt gebracht waar duizenden kopers op hebben gewacht. “Kopers grijpen hun kans en dit zien wij terug in een spectaculaire stijging van het aantal bezichtigingsaanvragen.”

De woningmarkt dreigde tot verleden week steeds meer op slot te raken. Het eerste half jaar van 2011 laat dan ook een negatief beeld zien ten opzichte van 2010. Minder bezichtigingen met als resultaat minder verkochte woningen.

Het negatieve beeld is in de afgelopen 6 dagen spectaculair veranderd. Het aantal bezichtigingsaanvragen is sinds de verlaging voor het eerst gestegen ten opzichte van 2010. In mei en juni lag het aantal bezichtigingen met een gemiddelde van 50.000 per maand 30% onder het aantal bezichtigingsaanvragen van vorig jaar. In de eerste week van juli lag het aantal bezichtigingen met ruim 10.000 aanvragen boven het niveau van vorig jaar, een stijging van 10%.

De toename in het aantal bezichtigingen zal resulteren in een stijging van het aantal transacties. Het aantal verkochte woningen is de afgelopen dagen zelfs weer terug op het niveau van vorig jaar. “Wij verwachten dat de aantallen verder zullen stijgen in de komende weken. De meeste potentiële kopers zijn nu namelijk nog in de bezichtigings- en onderhandelingsfase”, aldus Stoop.

Geschreven door

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.