Eind 2017 opletten bij het aanvragen van een hypotheek!

Door
Makelaarsland
op

Jaarlijks veranderen de leennormen voor het krijgen van een hypotheek. Ook in 2018 gaat er weer iets veranderen. Tweeverdieners kunnen in 2018 meer lenen. De maximale leencapaciteit zal gemiddeld niet veel veranderen, maar in individuele gevallen kan het dus verschil maken.

Ben je bezig met het kopen van een huis en krijg je geen definitief voorstel voor je hypotheek in 2017? Let dan op. De verstrekkingsnormen van 2018 gelden in dat geval.

Banken veranderen jaarlijkshypotheekregels

Ieder jaar krijgen banken andere normen voor het verstrekken van hypotheken. Deze zijn gebaseerd op calculaties van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting). Er gaat weinig veranderen in de koopkracht van Nederlanders in 2018 ten opzichte van 2017. Tweeverdieners krijgen in 2018 wel meer ruimte. Tweeverdieners mogen het laagste inkomen maar voor een deel meetellen bij de aanvraag van een hypotheek, maar gelukkig mag het wel voor een steeds groter deel meegeteld worden. Nu mag 60% van het laagste inkomen worden meegeteld. Dit percentage stijgt volgend jaar naar 70%.

Bij korte looptijden een hogere hypotheek

Bij het aanvragen van een nieuwe hypotheek met een rentevaste periode korter dan 10 jaar, wordt er gerekend met een toetsrente van 5%. Dit is een hoog percentage, want de hypotheekrentes liggen nu fors lager. Vanaf 2018 mag er worden gerekend met de werkelijke percentages. Dat houdt in dat je voor een hypotheek met een rentevast periode van 7 jaar mag uitgaan van een rekenrente van bijvoorbeeld 2%. Het voordeel hiervan is dat je theoretisch gezien meer hypotheek kunt krijgen op het inkomen.

Op zoek naar jouw droomwoning?

Plaats een gratis zoekopdracht

Eind 2017 opletten bij het aanvragen van een hypotheek

Heb je een hypotheek nodig, maar krijg je geen voorstel van de bank vóór 2018? Mogelijk kun je de hypotheek wel krijgen in 2017, maar stuit je in 2018 op de verstrekkingsnormen die in jouw geval ongunstiger uitpakken. Voor huishoudens met een bruto inkomen vanaf € 45.000 stijgt de leencapaciteit. Voor lagere inkomens blijft het stabiel of zakt het iets. Door een lagere leencapaciteit kan het gebeuren dat je de benodigde hypotheek niet krijgt in 2018, terwijl het in 2017 wel mogelijk was. Het kan ook andersom. Voor tweeverdieners is het gemiddeld gunstiger om uit te gaan van de normen van 2018.

Zijn de verstrekkingsnormen voor hypotheken niet te streng?

Daar kun je over discussiëren. Tot de crisis uitbrak in 2008 werden er te eenvoudig te hoge hypotheken verstrekt. Er werd vanuit gegaan dat de huizenprijzen nog wel vele jaren sterk zouden stijgen, dus was het risico van een te hoge hypotheek voor de bank maar klein. Er was een tekort aan koophuizen, dus de prijzen zouden blijven stijgen. Maar dat liep anders. De huizenprijzen zijn toen in vijf jaar tijd meer dan 20 procent gezakt. De verstrekkingsnormen voor hypotheken zijn nu veel strenger, maar in sommige gevallen te streng. In delen van Nederland zijn starters veroordeeld tot huurhuizen met een maandelijkse huur van € 1.000 of meer, terwijl een huis kopen met een maandlast van € 600 niet lukt door strenge verstrekkingsnormen.

Er zijn meer redenen om nog in 2017 een aan te kopen huis op naam te krijgen. Vanaf volgend jaar kun je nog maar 100 % van de waarde van het huis aan hypotheek krijgen. Dit jaar is dat nog 101 %. Ook bij een restschuld ben je in 2017 beter uit in vergelijking met 2018. Bekijk hiervoor de blog: Zie onze eerdere blog: Veranderingen voor de eigen woning per 2018 hierover.

 

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.