Europa pleit voor afschaffing hypotheekrenteaftrek

Door
Roos van Schaaijk
op

De eerste stappen zijn gezet om de hypotheekrenteaftrek te beperken.

Per 2013 zullen er waarschijnlijk beperkingen gaan gelden wat betreft de aftrekbaarheid van de hypotheekrente. De Europese Commissie ziet echter onvoldoende heil in de ingediende plannen.

Advies Europese Commissie: Maak einde hypotheekrente aftrek voor alle huizenbezitters. De Europese Commissie adviseert een einde te maken aan de ‘gunstige fiscale behandeling’ van alle hypotheken. Hiermee gaat het advies van de Europese Commissie verder dan het huidige lenteakkoord waar alleen de nieuwe verkopers te maken krijgen met beperking van de hypotheekrente aftrek.

Woonplan makelaars biedt uitkomst

De wens van de Europese Commissie sluit naadloos aan bij het onlangs gepresenteerde plan van NVM, Woonbond, VEH en Aedes.  Zij presenteerden vorige week het plan “wonen 4.0”.  Uitgangspunt is het in 30 jaar afbouwen van de hypotheekrente aftrek voor iedereen in combinatie met het afschaffen van de overdrachtsbelasting en het verlagen van de inkomstenbelasting. Ook het “zogeheten” scheefwonen in de huursector wordt in wonen 4.0 aangepakt.

Met dit plan komt ons belastingstelsel meer in lijn met andere EU-landen  en wordt kunstmatige prijsopdrijving beperkt. Ook wordt verhuizen van koopwoning naar koopwoning goedkoper en gemakkelijker  door de afschaffing van overdrachtsbelasting.  Zo kan men eenvoudiger dichter bij het werk gaan wonen. Dat laatste is wel zo prettig gezien de belaste reiskostenvergoeding die in aantocht is. Als politieke partij  zou ik wonen 4.0 zeker overwegen in het verkiezingsprogramma.

Geschreven door

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.