Extra aflossen: een must, een hype of een nieuwe denkwijze?

Door
Juul Dijkhuis
op

De laatste jaren zijn steeds meer huiseigenaren extra aan het aflossen. Is dit uit noodzaak of is er nog een achterliggende gedachte van de huiseigenaren?

Huiseigenaren hebben een sterke daling van de waarde van hun huis te verwerken gekregen in de afgelopen zes jaren. Achteraf gezien is het niet zo vreemd dat na de sterke stijging van de huizenprijzen een keer een correctie zou volgen. In 2014 zullen volgens deskundigen de huizenprijzen zich stabiliseren om in 2015 weer licht te stijgen. Deze prijscorrectie heeft wel de nodige invloed gehad op de manier van financieren van koophuizen en de denkwijze over het vestigen van een hypotheek op de eigen woning. Het heeft ons duidelijk gemaakt dat een hoge hypotheekschuld de nodige risico’s met zich meebrengt. Door dit besef is het extra aflossen op de hypotheek populair geworden.

Maximaal financieren van de eigen woning

In de tientallen jaren vóór 2008 zijn de huizenprijzen hard gestegen. De overwaarde werd veel gebruikt om een verbouwing mee uit te voeren. In de periode 1998 tot 2003 heeft 35% van de huishoudens overwaarde benut om verbeteringen aan het huis te financieren. Al in 2008 is volgens het Centraal Planbureau het percentage gezakt naar 12%. Een overwaarde in de eigen woning werd vroeger gezien als bestedingsruimte. De hoogte van de hypotheekschuld was geen issue, de huizenprijzen bleven immers toch wel stijgen werd toen gedacht. Het maximaal financieren van huizen werd gezien als een hoge levensstandaard. Helaas is het anders gelopen!

Veranderde denkwijze over hypotheekschulden

Door de sterke daling van de huizenprijzen zijn huiseigenaren zich gaan beseffen dat een hoge hypotheekschuld kwetsbaar maakt. In de periode van 2008 tot 2014 was het lastig om een huis te verkopen. De dalende trend van de huizenprijzen maakte het nog lastiger om een huis verkocht te krijgen. De maximaal gefinancierde huizen kwamen onder water te staan. Dit dwingt tot een andere denkwijze over hypotheekschulden. Banken en huiseigenaren schatten het gevaar van een hoge hypotheek nu beter in. De focus ligt nu meer op wat verstandig is in de huidige markt. Er wordt niet meer gedacht: “hoeveel kan ik lenen met mijn inkomen”, maar juist “hoeveel hypotheekschulden kan ik dragen”.

Extra aflossen een must of een hype?

Extra aflossen op de hypotheek heeft voordelen, maar zeker ook nadelen. Ook is het extra aflossen niet verstandig binnen alle hypotheekvormen. De meeste huiseigenaren die extra afbetalen op hun hypotheek zullen dat doen uit noodzaak. Een huis met een te hoge hypotheekschuld is namelijk onverkoopbaar. Als er toch de wens of noodzaak bestaat om het huis te verkopen, moeten er maatregelen worden getroffen. De hypotheekschuld verlagen is in dat geval een logische keuze.

Geschreven door

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.