Huizen kunnen in 2013 gewoon verkocht worden zonder energielabel. Het wetsvoorstel dat een energielabel verplicht stelt bij het passeren van een woning werd dinsdag niet aangenomen door de Tweede Kamer.
De regels van het energielabel blijven eigenlijk onveranderd. Sinds 2008 is het label al verplicht bij de verkoop van woningen tenzij kopers er geen bezwaar tegen hebben dat de woning zonder energielabel geleverd wordt. In de praktijk blijkt dat het leveren van de woning zonder energielabel eerder regel dan uitzondering is geworden. Kopers hechten niet veel waarde aan een energielabel. Daarom bedacht het kabinet een sanctie. Zonder energielabel kan de woning niet worden overgedragen aan de koper. Deze sanctie is, tegen de verwachting in, niet aangenomen.
Nu de sanctionering van het energielabel van tafel is voldoet Nederland niet aan de Europese richtlijnen omtrent het label. Minister van Wonen, Stef Blok zal met de Europese Commissie overleg plegen over de ontstane situatie.
Makelaarsland en partnerwebsite Energielabel-voor-mijn-huis.nl zijn blij dat de sanctionering van het energielabel uitblijft, aangezien het label onnodige kosten voor verkoper of koper met zich meebrengt. Ondanks het uitblijven van sanctionering van het energielabel kunnen woningverkopers wel baat hebben bij het aanvragen van een label of een energieprestatieadvies. Naast een energieklasse (A t/m G) geeft het label informatie over het energieverbruik van de woning. Denk hierbij aan de mate van isolatie en de zuinigheid van installaties voor verwarming, warm water en ventilatie.
Geschreven door Sophie van Gorsel