Grotere rol energielabel vanaf 2013

Door
Makelaarsland
op

 

Het energielabel krijgt een steeds grotere rol in het Nederlandse energiebeleid. Nieuwe woningen worden energiezuiniger gebouwd en consumenten vinden een duurzame woning belangrijk. Om de energiezuinigheid van een woning aan te duiden wordt het energielabel ingezet. Het energielabel is in 2008 verplicht gesteld bij verkoop, maar de verplichting is nooit serieus genomen. Daar komt binnenkort verandering in.

 

Energielabel bij verkoop


Het hebben van een energielabel geeft de koper van de woning inzicht in de energiezuinigheid van de woning. Met het verplicht stellen van een energielabel verwacht de overheid dat woningverkopers gaan investeren in energiebesparende woningverbeteringen voordat de woning in verkoop gaat. Een groen label (energielabel A, B of C) kan een verkoper van een woning een hogere verkoopprijs opleveren en een snellere verkoop.

Wetsvoorstel


In het wetsvoorstel wordt het energielabel vanaf 1 januari 2013 verplicht bij het transport. Komen verkoper en koper bij de notaris en is er geen energielabel. Dan gaat de overdracht niet door. Het wetsvoorstel wordt nog voor de verkiezingen behandeld.
Waar een energielabel eerder niet verplicht was voor woningen met een opleverdatum na 2000, vanwege de aanwezige EPC-berekening, is dit onderscheid in het nieuwe wetsvoorstel niet langer van toepassing. Zeer binnenkort wordt dus duidelijk of energielabels massaal moeten worden afgenomen.

Label bij appartement


Bij het verkopen van een appartement hoeft niet per se een individueel label aanwezig te zijn. Wanneer appartementen in een complex voldoende op elkaar lijken is een collectief label ook toegestaan. Dit collectieve label wordt dan door de Vereniging van Eigenaren aangevraagd.

10% minder huur betalen bij ontbrekend label


Tevens gaat het energielabel gebruikt worden om de huurprijs te rechtvaardigen. Bij het ontbreken van een label hoeven huurders in de vrije sector maandelijks 10% minder dan de vastgestelde huurprijs te betalen. Deze nieuwe regelgeving geldt bij nieuwe huurcontracten vanaf 2013.

Wij houden de ontwikkelingen op gebied van het energielabel nauwlettend in de gaten en informeren je uiteraard over de uitkomst van het wetsvoorstel.

Geschreven door

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.