Het kabinet moet nu iets doen aan de overdrachtsbelasting

Door
Makelaarsland
op

Afschaffen of niet; dat is het discussiepunt over de overdrachtsbelasting waarmee het kabinet worstelt. En het antwoord kunnen we met Prinsjesdag verwachten. “Veel te laat, het kabinet moet nú iets doen”, zegt Jeroen Stoop, directeur van Makelaarsland. “Anders ligt de komende drie maanden de woningmarkt volledig stil.”

Minister Verhagen, van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, riep onlangs potentiële kopers op gewoon hun droomhuis aan te schaffen, ongeacht de mogelijke maatregelen die in de toekomst genomen zullen worden: “Iedereen die zijn oog heeft laten vallen op een mooi huis, moet het gewoon kopen. Want daar heeft hij jarenlang plezier van.” “Natuurlijk doet de consument dat niet”, zegt Stoop, “die wacht op zekerheid en wil niets te veel uitgeven.

Ernstige zorgen


Stoop maakt zich ernstige zorgen over de woningmarkt, nu de consument weet dat de overdrachtsbelasting mogelijk afgeschaft gaat worden. “Die gaan allemaal achterover zitten en wachten en wachten. Net zo lang totdat het kabinet heeft gesproken.”

Duidelijkheid in Woonvisie?


Diverse partijen, zo ook de Vereniging Eigen huis (VEH), roepen het kabinet op om snel met duidelijkheid te komen. De eerste duidelijkheid zou er moeten zijn in de vorm van de Woonvisie van minister Donner, nog voor het zomerreces, maar de vraag is of hierin concreet zal staan wat de kabinetsplannen voor de overdrachtsbelasting zijn. Naar verwachting komt de zekerheid pas op de derde dinsdag van september.

‘Discussie funest voor woningmarkt’


Johan Conijn, hoogleraar Woningmarkt aan de Universiteit van Amsterdam vertelt in een gesprek met Het Financieele Dagblad: “Wat echt funest is voor de woningmarkt, is een langdurige discussie over de overdrachtsbelasting”, zo stelt hij. “Als mensen denken dat hij in de toekomst zal worden geschrapt, stellen ze een eventuele koop nog verder uit.”

Tijdelijk afschaffen


Stoop vraagt premier Rutte in een oproep of hij op korte termijn met een oplossing wil komen, desnoods één van tijdelijke aard. Hij vraagt of het niet mogelijk is de overdrachtsbelasting tijdelijk af te schaffen, net als de btw-verlaging die volgens hem prima werkt. “Hiermee helpt u de woningmarkt direct weer op gang en kun je je in de tussentijd bezinnen op een uitgebreide woonvisie”, aldus Stoop in zijn oproep.

Goed voor economie


Stoop geeft nog een voorbeeld om zijn oproep kracht bij te zetten: “Weet je hoeveel een huizenkoper besteedt in het jaar van zijn aankoop? Zeven keer zoveel als in normale jaren. Goed voor de economie, de schatkist, de werkeloosheid. En nog veel belangrijker: vooral voor de levensloop van al die Nederlanders die graag door willen.”

Akkoord EU


Als de overdrachtsbelasting wordt afgeschaft, loopt de schatkist echter wel 3,5 miljard aan inkomsten mis. Een veelgehoorde optie is om de verkoopwinst te belasten en op die manier de schatkist te vullen. Wat de oplossing ook wordt, deze moet akkoord gegeven worden door de Europese Unie, iets wat de zaak niet makkelijker maakt.

Door / Vastgoedactueel

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.