Hoe wordt de vraagprijs van mijn huis bepaald?

Door

Martijn Klok

op

7 maart 2018

Een reële vraagprijs is zeer belangrijk en vaak van doorslaggevend belang bij de verkoop van een huis. Een te hoge vraagprijs leidt er toe dat er geen of weinig belangstelling is en een te lage vraagprijs gaat ten koste van de uiteindelijke opbrengst.

Maar wat is dan reëel?

De prijs wordt in feite bepaald door wat een koper ervoor over heeft. Maar er zijn wel veel factoren die de prijs of waarde van een woning beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan:

 • De maten (inhoud, oppervlakte en grootte van het perceel)
 • Afwerkingsniveau
 • De woonplaats
 • De ligging
 • Recente transacties van vergelijkbare woningen in dezelfde buurt
 • Voorzieningen in de omgeving
 • Bereikbaarheid
 • Reden van de verkoop

Aan de hand van deze factoren en de hieronder genoemde berekeningsmethodes, kan een goede makelaar vrij eenvoudig een schatting maken van de reële waarde en hierover adviseren. Het blijft wel altijd een schatting omdat de waarde van een woning nooit op de euro nauwkeurig kan worden bepaald.

Berekeningsmethodes

 • De vergelijkingsmethode: Vergelijkbare objecten worden vergeleken met de woning. Hierbij worden plus- en minpunten van de woning (denk aan dakkapel, aanbouw, luxe keuken/badkamer, isolatievoorzieningen, etc.) verrekend.
 • De courantheidsbepaling: de looptijd en het vraagprijsverloop van andere verkochte en in verkoop staande woningen in de buurt worden geanalyseerd. Dit geeft de markttendens weer, die medebepalend is voor de courantheid van de woning.
 • De historische kostprijsberekening: de grondwaarde en de bouwkosten van de woning vormen het uitgangspunt voor deze berekening.

De waarde van de woning is niet hetzelfde als de vraagprijs

In de vraagprijs wordt over het algemeen onderhandelingsruimte verwerkt. Daarnaast spelen ook persoonlijke omstandigheden van de verkoper een rol. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de hoogte van de hypotheek. Hierdoor kan het voorkomen dat de vraagprijs die de verkoper wil hanteren afwijkt van de vraagprijs die de makelaar adviseert.

Afhankelijk van de getaxeerde waarde, de courantheid van de woning, de persoonlijke situatie en de zoekcategorieën op Funda komt uiteindelijk in overleg tussen de verkoper en de makelaar een vraagprijs tot stand.

Vraagprijs vaststellen bij Makelaarsland

Wanneer u besluit met Makelaarsland te verkopen komt de NVM taxateur uit uw regio langs voor de woningopname. Na de woningopname maakt de taxateur een opnamerapport op met alle woninggegevens. Samen met uw makelaar kunt u, op basis van de gegevens van de taxateur, de vraagprijs van uw huis bepalen. Bij Makelaarsland bepaalt u dus uiteindelijk altijd zelf de vraagprijs. Indien deze vraagprijs afwijkt van het vraagprijsadvies van de makelaar, wordt na 3 maanden een evaluatiemoment ingepland. De makelaar bespreekt telefonisch met u wat de animo voor uw woning de afgelopen 3 maanden is geweest en of een vraagprijswijziging gewenst is.

In een gratis en vrijblijvende verkoopanalyse kan onze makelaar u inzicht geven in de prijsontwikkeling in uw buurt, het aantal zoekers voor uw woning en u krijgt tips voor de optimale verkoop.

of bereken jouw besparing hier

Wat is mijn huis waard?

Gratis waardebepaling

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.