Huis kopen om te verhuren, hoe werkt dat?

Door
Juul Dijkhuis
op

De spaarrente staat bijna op nul procent, dus gaan we op zoek naar alternatieven. Beleggen in Bitcoins biedt geen zekerheid en hetzelfde kun je zeggen over bijvoorbeeld goud en aandelen. Je kunt ook investeren in een tweede huis. Niet om in te wonen, maar voor de verhuur. Mág dat en is het een optie voor jou?

In 2017 zijn de huizenprijzen met 8,2 procent gestegen volgens onderzoeksbureau Calcasa. Dat zijn rendementen waar je vrolijk van wordt. Beleggen in een aan te kopen huis kan dus rendabel zijn. Het rendement kan nog verder omhoog, je kunt het gekochte huis namelijk verhuren. Natuurlijk is het geen nettowinst. want je maakt ook hoge kosten. Maar gaat het überhaupt lukken om op deze manier jouw kapitaal in te zetten? Wat als je het benodigde kapitaal niet hebt?

Een huis deels financieren met een vastgoedhypotheek

Je kunt een te kopen huis voor de verhuur gedeeltelijk financieren met een hypotheek. Maar houd er wel rekening mee dat je de helft, of zelfs nog meer van het aankoopbedrag zelf aan contanten moet hebben. Het resterende deel kun je financieren. Geldverstrekkers gaan jou het resterende benodigde bedrag alleen lenen als jouw inkomen het toelaat. Je moet dus naast jouw huidige maandelijkse lasten in staat zijn om de hypotheeklasten van de tweede woning te dragen. Hier heb je een zogenaamde vastgoedhypotheek voor nodig, maar laat je hier niet door afschrikken!

Benieuwd naar onze werkwijze? Lees alles eens rustig door.

Download de brochure

Waar moet je rekening mee houden?

Koop een huis waar je nog flink rendement op kunt maken. Het huis moet in een gewilde stad en buurt staan en er moet een grote vraag zijn naar huurruimte. Ideaal zou een huis zijn dat in waarde gaat stijgen en dat ook nog goed te verhuren is. Garantie voor stijgende huizenprijzen krijg je niet, maar de kans hierop is wel groter in een grote (studenten)stad. Je moet waarschijnlijk ook nog hoge kosten maken om het huis geschikt te maken voor verhuur. En natuurlijk zijn er de gebruikelijke onderhoudskosten. Je hebt de aankoopkosten die je ook hebt bij een huis kopen waar je zelf in gaat wonen. De betaalde hypotheekrente is niet aftrekbaar van het inkomen.

Huis kopen voor verhuur is niet zonder risico’s

Onder ideale omstandigheden kun je op twee manieren profiteren van een beleggingspand. Je kunt profiteren van de stijgende huizenprijzen en je krijgt verhuuropbrengsten. Maar soms verloopt het niet onder ideale omstandigheden. De huizenprijzen kunnen instorten en wat als je geen huurders kunt vinden? Verdiep je vooraf ook goed in de mogelijkheden, en werk de plannen goed uit. Voor het opsplitsen van het huis voor kamerverhuur heb je bijvoorbeeld een vergunning nodig. Ook gelden er strikte eisen wat betreft de brandpreventie.

Een huis kopen voor de verhuur kan slim zijn, maar doe je huiswerk goed voordat je een huis koopt. Bij een verkeerde aankoop kan het jou ook geld kosten.

Op zoek naar een geschikt huis om te verhuren

 

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.