Huis kopen op particulier erfpacht weer mogelijk

Door
Makelaarsland
op

Een woning kopen op basis van particulier erfpacht werd vanaf 1 januari 2011 praktisch onmogelijk gemaakt.

Banken besloten op grote schaal geen financiering meer te verstrekken voor woningen die werden aangekocht met deze erfpachtvorm. Om financiering van particulier erfpacht toch weer mogelijk te maken hebben de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en verschillende belangenpartijen waaronder, banken en makelaarsverenigingen een aantal criteria opgesteld waaraan overeenkomsten met erfpachtrechten moeten voldoen om in aanmerking te komen voor financiering.

De criteria hebben te maken met de duur van het erfpachtrecht, de jaarlijks te betalen canon en de manier waarop de voorwaarden van erfpachtrecht kunnen worden gewijzigd. Het gaat hierbij om erfpachtrechten die zijn uitgegeven voor 1 april 2012. Een notaris toetst de criteria en legt de resultaten vast in een erfpachtopinie.

Verplicht

Vanaf afgelopen maandag 16 april 2012 kan de toetsing door elke notaris in Nederland worden verricht. De erfpachtopinie zal binnenkort verplicht worden gesteld door banken bij financieringsaanvragen van particuliere erfpacht. Een erfpachtopinie geeft een potentiële koper duidelijkheid over de financierbaarheid van de woning. Dit bevordert het verkoopproces voor, naar verwachting, een belangrijk deel van de woningen met particuliere erfpacht.

Negatieve erfpachtopinie

Afhankelijk van hoe banken zich zullen opstellen zal een hypotheekaanvraag voor een woning met particuliere erfpacht waarschijnlijk worden afgewezen wanneer het erfpachtcontract niet voldoet aan de criteria. In dat geval adviseren de opstellers van de criteria de erfpachter om in gesprek te gaan met de grondeigenaar.

Nieuwe erfpachtovereenkomsten

Banken beraden zich nog op de basisvoorwaarden voor de financierbaarheid van overeenkomsten uitgegeven na 1 april 2012. Bij de beoordeling van nieuwe erfpachtovereenkomsten zullen banken een individuele beoordeling maken waarbij ten minste de bestaande criteria als uitgangspunt zullen gelden.

De uiteindelijke hypotheekverstrekking is altijd de verantwoordelijkheid van de afzonderlijke banken. Hierbij spelen ook andere – individuele -factoren een rol, zoals de omvang van de lening ten opzichte van de waarde van de woning en het inkomen van de aanvrager. Uitgangspunt is verantwoorde hypotheekverstrekking.

*De kosten voor een erfpachtopinie worden door de notaris zelf vastgesteld. Daarnaast is het Nederlands instituut voor Erfpacht (NivE) deskundige (www.mijnerfpacht.nl).

Bron: NVM / NVB

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.