Huis verkopen in coronatijd? Dat kan veilig volgens deze experts

Door
Makelaarsland
op

Mensen staan bijna letterlijk in de rij om een nieuw huis te kopen. Dus dit lijkt hét moment om jouw huis in de verkoop te zetten. Eén probleem: hoe doe je dat veilig als er eigenlijk geen mensen over de vloer mogen komen vanwege de coronamaatregelen? Twee experts vertellen over de mogelijkheden – en dat zijn er best veel.

“Het belangrijkste is dat je je gezonde verstand gebruikt en goed de regels van het RIVM volgt” vindt Makelaarsland Agent Frank Huibers. Goed punt natuurlijk, maar hoe doe je dat nu er nog maximaal één bezoeker per dag toegestaan is? Ook daar is een mouw aan te passen vertelt Frank, want samen met de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) zijn speciale regels opgesteld voor het bezichtigen van een huis. Een bezichtiging wordt namelijk niet gezien als een privé-afspraak.

Er gelden wel een paar strakke basisregels:

 • Bij de bezichtiging van een huis mogen maximaal twee mensen tegelijk komen.
 • Er is maximaal één rondleider aanwezig in het huis.
 • Op één dag mogen meerdere bezichtigingen na elkaar plaatsvinden, binnen de RIVM-regels. Dus tussendoor wordt goed schoongemaakt en geventileerd.
 • De bewoners verlaten het huis voor de bezichtiging, tenzij een van hen zelf de rondleiding geeft natuurlijk.

Een fotograaf die nergens aan zit

Voor je überhaupt potentiële kopers in je huis krijgt, bied je het eerst online op een zo aantrekkelijk mogelijke manier aan. Bij Makelaarsland wordt daarvoor een professionele fotograaf ingehuurd. Weer een extra bezoeker in je huis, die ook nog bijna letterlijk alle hoeken en gaten van je huis langs gaat. “Geen probleem, met een beetje voorbereiding kan dat ook corona proof,” vertelt Nils den Herder. Hij werkt voor Zien24, een bedrijf dat ongeveer 25 tot 30% van het fotomateriaal op funda verzorgt. “De fotografen die wij bij mensen langs sturen, weten precies hoe ze veilig kunnen werken.”

Naast ‘standaard’ zaken als handen wassen, een mondkapje en heel goed afstand houden, zet de bewoner zelf al zoveel mogelijk spullen goed neer en ruimt op. Zo hoeft de fotograaf niet meer aan je spullen te komen. “Ook de makelaar is niet meer aanwezig bij de fotosessie,” vertelt Nils. “Dat is niet zo erg, maar kijk dus zelf vóór de fotosessie even goed om je heen. Die Jumbo-tas die keurig onder de kast gefrommeld ligt, leidt op een foto vaak af. Op zich is zo’n ‘mooi-maak sessie’ vaak leuk, want door de voorbereiding op de fotoshoot kijk je weer nét iets anders naar je huis.”

Wat gebeurt er als er ineens een hele groep bezichtigers op de stoep staat?

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om zelf de rondleiding door je huis te doen. Dat scheelt weer een extra persoon (de makelaar) in je huis. En het kan heel handig zijn, als je toch thuis werkt. “Hartstikke leuk als je zelf de rondleiding geeft,” vindt ook Makelaarsland agent Frank. “Maar wees duidelijk en wees streng, zodat het ook veilig is. Soms willen kijkers hun ouders meenemen, of hun kinderen. Snappen we, maar meer dan twee personen en één rondleider is echt de grens. Dat betekent soms dat kinderen even in de tuin mogen spelen, of dat ouders echt even moeten wachten tot een ander moment.” Eigenlijk hebben mensen er altijd wel begrip voor volgens Frank, maar het is goed om daar duidelijk in te zijn. “En als je het vervelend vindt om dit zelf te doen, dan doen de Agents van Makelaarsland de rondleiding natuurlijk graag voor je.”


Benieuwd of het ook voor jouw woning de ideale tijd is om te verkopen?
Onze adviseurs beantwoorden graag al jouw vragen gratis en vrijblijvend!

Ja, informatiegesprek inplannen

Of lees eerst meer over je huis verkopen met Makelaarsland

Zo is je bezichtiging corona proof

Niks vergeten voor de bezichtiging? Volg dan deze handige checklist met extra tips van experts als Nils en Frank zodat je helemaal veilig en coronaproof je huis kunt verkopen:

 • Annuleer de afspraak als je lichte klachten hebt.
 • Maak zelf je huis vast ‘fotoklaar’ in overleg met je fotograaf.
 • Houd 1,5 meter afstand.
 • Draag een mondkapje, liefst ook handschoenen.
 • Zorg voor maximaal 1 rondleider.
 • Er mogen maximaal twee mensen tegelijk je huis bezichtigen.
 • Schud geen handen.
 • Was handen met water en zeep, of hygiënische gel.
 • Sta (als het lukt) zoveel mogelijk in een andere ruimte dan de bezoeker
 • Zorg dat degene die rondleidt contactpunten als trapleuningen en deurklinken schoonmaakt.
 • Zet vast zoveel mogelijk deuren en kasten open zodat mensen die niet hoeven aan te raken en zet lampen vast aan.

 

Benieuwd naar wat jouw huis nu waard is?
Ontdek de geschatte waarde van jouw huis. Meer dan 1.300 anderen gingen je al voor.

Bereken het binnen 1 minuut

Of vraag het onze adviseurs

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.