Huizenmarkt 2019-2020
We blikken terug én vooruit

Door
Roos van Schaaijk
op

Om de huizenmarkt goed in beeld te brengen, zijn bezichtigingen de meest actuele graadmeter. Makelaarsland publiceert daarom de huizenmarktindicator. Hiervoor analyseert Makelaarsland maandelijks duizenden bezichtigingen van verkochte woningen, die samen een representatief beeld vormen.

Huizenmarkt 4e kwartaal 2019

Gemiddeld zijn er in het laatste kwartaal van vorig jaar 16,3 bezichtigingen per woning in Nederland aangevraagd. Weer een stijging in vergelijking met de eerdere kwartalen van 2019, toen waren dit er 13,3, 14,7 en 15,0. Met name in het 4e kwartaal heeft Flevoland behoorlijk wat invloed op gehad met gemiddeld 20,8 aanvragen per woning. Dit is het gevolg van de steeds maar oplopende prijzen en schaarste in omliggende steden. Voor veel huizenzoekers zijn met name grote steden onbetaalbaar geworden. Zo trekken veel potentiële kopers van Amsterdam en Utrecht naar Flevoland.

17% van de huizen ontving 5 of minder bezichtigingen. Vorig kwartaal was dit percentage 28,1. Het percentage woningen met 25 of meer aanvragen stijgt (van 10,4 vorig jaar) naar 19%. Dat betekent dat 1 op de 5 woningen in Q4 meer dan 25 kijkers over de vloer kreeg, met een record van 129 bezichtigingen op één woning. Het is voorlopig nog niet gedaan met de drukte op de huizenmarkt.

Top-3 meeste aanvragen Q4-2019

  • 129 aanvragen (tussenwoning in Gorinchem, € 150.000 – € 250.000)
  • 105 aanvragen (appartement in Rotterdam, < € 150.000)
  • 97 aanvragen (tussenwoning in Utrecht, € 250.000 – € 350.000)

huizenmarkt kwartaal 4 2019

Huizenmarkt in 2019

Onderstaande afbeelding geeft weer hoeveel bezichtigingen er gemiddeld per woning werden aangevraagd, in een bepaalde categorie. Bijvoorbeeld per provincie, bouwperiode, of vraagprijs. Zo kunnen we precies zien waar de meeste interesse in is geweest in 2019.

huizenmarkt 2019

Record aantal bezichtigingen in december

In deze grafiek kun je zien dat de interesse in woningen stijgt en stijgt. In de maand december is er een record aantal bezichtigingen aangevraagd: gemiddeld 17,6 per woning. Dat is hoger dan gemeten in de laatste 5 jaar.

huizenmarkt bezichtigingen 5 jaar

Verkocht onder, voor of boven de vraagprijs?

  • Onder de vraagprijs: 53% (in 2018 was dit 45%)
  • Voor de vraagprijs: 13% (in 2018 was dit ook 13%)
  • Boven de vraagprijs: 34% (in 2018 was dit 42%)

Wil je in 2020 meer huizenmarktnieuws ontvangen? Schrijf je in voor nieuwsbrief!

Ja, ik ontvang graag maandelijks nieuws en tips

Huizenmarkt 2020

Ook in 2020 zal het niet gedaan zijn met de gekte op de woningmarkt. Prijzen zullen verder stijgen doordat het aantal te koop staande woningen verder afneemt. Ook komt de nieuwbouw, onder andere door de stikstofproblematiek, niet snel genoeg van de grond. Er wordt veel te weinig gebouwd ten opzichte van de vraag. Dit geldt over de volle breedte van starterswoningen, doorstroomwoningen en seniorenwoningen.

Met name starters in grote steden hebben het moeilijk. Naast weinig aanbod zijn de huizenprijzen sneller gestegen dan de inkomens waardoor het voor veel starters onmogelijk wordt om een woning te financieren. Zij wijken uit naar goedkopere gebieden. Hiermee verplaatst het probleem zich. Het realiseren van meer koopwoningen is hard nodig. Dit kan gerealiseerd worden door nieuwbouw maar ook door het splitsen van grote eengezinswoningen naar appartementen of kantoorpanden ombouwen naar (starterswoningen). Ook kan de overheid maatregelen nemen om starters te helpen.

Wij kennen ook jouw buurt

Overweeg je jouw huis te verkopen? Dan ben je vast benieuwd naar de verkoopkansen van je huis en ontwikkelingen in jouw buurt. Makelaarsland helpt hier graag mee. We bieden je een gratis verkoopanalyse specifiek voor jouw huis, waarmee je inzicht krijgt in zoekers voor jouw woning en de prijsontwikkeling in jouw wijk.

Verkoopanalyse aanvragen

Toelichting Makelaarsland Huizenmarktindicator

Makelaarsland brengt maandelijks het aantal bezichtigingen in kaart. Makelaarsland is de grootste makelaar van Nederland en werkt landelijk. Door de centrale registratie van bezichtigingen ontstaat een actueel beeld over de huizenmarkt in Nederland.

Voor het aantal bezichtigingen zijn we uitgegaan van het totale aantal bezichtigingsaanvragen.

Onder Randstad verstaan wij het totaal van de Randstedelijke provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht.

 

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.