Hypotheek aflossen in 40 jaar. Is dat wel een goed idee?

Door
Juul Dijkhuis
op

De verzekeraar ASR biedt voor starters nu een hypotheek aan met een aflostermijn van 40 jaren. Deze hypotheek klinkt voordelig, maar er zijn zeker ook nadelen.

Je kan er dus voor kiezen om je hypotheek in 40 jaren af te lossen, maar moet je dat ook willen? Vooral starters hebben het lastig op de huizenmarkt. Ze moeten een spaarkapitaal opbouwen om de bijkomende kosten bij het kopen van een huis te betalen, en het liefst ook nog wat geld voor het inrichten van het huis en misschien zelfs een verbouwing. Er is een groep starters die nog net niet kan kopen door te hoge maandelijkse hypotheeklasten. Geen probleem zou je kunnen zeggen, dan spaar je nog even door! Helaas is dat een illusie. Volgens het CBS zijn de huizenprijzen met meer dan 9% gestegen in één jaar. Daar kun je niet tegen op sparen.

Voordeel: lagere maandlasten

Het maakt nogal een verschil of je een schuld van bijvoorbeeld € 252.000 in 30 of in 40 jaren afbetaalt. Uitgaande van een lineaire hypotheek betaal je bij een aflossing in 30 jaar maandelijks € 700. Kies je voor 40 jaren, dan zakt de maandelijkse aflossing naar € 525 per maand. Dit is een verschil van € 175 iedere maand weer. Het aflossen in 40 jaren heeft wel invloed op de aftrekbaarheid van de hypotheekrente. Van het deel van de hypotheek dat niet binnen 30 jaren is afbetaald kun je niet profiteren van de hypotheekrenteaftrek. Je krijgt over de gehele looptijd berekend dus minder terug van de Belastingdienst.

Nadeel: hypotheek blijft langer hoog

Stel, over vijf jaren moet je jouw huis verkopen omdat je de hypotheeklasten niet meer kunt dragen. Door een aflossing in 40 jaren heb je ook het nadeel dat de hypotheek op het huis minder snel daalt.

Ben je op zoek naar je droomwoning?

Ja, ik wil graag een gratis zoekopdracht aanmaken

Hierdoor loop je een grotere kans om jouw huis met een verlies te moeten verkopen, mocht dat nodig zijn. Het lijkt niet logisch doordat de huizenprijzen hard stijgen, maar je hebt geen garanties. De huizenprijzen kunnen namelijk ook weer dalen. Door het afbetalen in 40 jaren betaal je over de gehele looptijd natuurlijk ook meer. Je betaalt over een gemiddeld hogere schuld hypotheekrente en ook nog over 10 jaren extra in vergelijking met het aflossen in 30 jaren.

Looptijd van 40 jaren – doen of niet doen?

Nee, van een schuld kun je beter zo snel mogelijk weer af zijn. Door de langere aflostermijn raak je ook nog een deel van de teruggave van de Belastingdienst kwijt. Maar als bij de 30 jaar variant de maandlasten te hoog uitkomen, kun je natuurlijk gewoon kiezen voor het aflossen in 40 jaren. Zodra je financieel wat ruimer zit, kun je extra aflossen. Op zo’n manier kun je de hypotheek alsnog binnen 30 jaren aflossen.

Het is wel een goede stap van de verzekeraars om deze hypotheek beschikbaar te stellen. Het kan voor starters net het verschil maken tussen te hoge en betaalbare maandlasten.
Ben jij benieuwd wat jij kan lenen en wat voor je jou de beste aflossingstermijn is?

Vraag gratis hypotheekgesprek aan

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.