Hypotheek afsluiten binnen één week

Door
Juul Dijkhuis
op

Bij het afsluiten van een hypotheek moet je rekening houden met lange doorlooptijden. Een dergelijke lange termijn werd voorheen voor een groot deel veroorzaakt doordat er stukken over en weer werden gestuurd. Tegenwoordig gebeurt dit veel minder, maar de doorlooptijden zijn nog steeds lang. Digitaal aanleveren en versnelde processen en procedures bij geldverstrekkers kunnen weken besparen. De Rabobank adverteert nu met een hypotheek welke binnen één week af te sluiten is. Wordt dit ook de trend?

Wij leven niet meer in een tijd dat banken en hypotheekadviseurs met papieren dossiers werken en hypotheken waar handmatig berekeningen op los worden gelaten om de haalbaarheid te toetsen. Indien alle stukken goed aangeleverd worden, moet het afsluiten van een hypotheek lukken binnen één week. Op termijn moet het mogelijk zijn om zelfs binnen 24 uur een hypotheek af te sluiten.

Hypotheek aanvragen: achterstanden bij geldverstrekkers

De processen voor het aanvragen van een hypotheek zijn al versneld bij geldverstrekkers. Door het herstel op de huizenmarkt en de zeer lage hypotheekrentes ontstaat er nu extra vertraging in hypotheekaanvragen door achterstanden bij geldverstrekkers. Er is een ware run ontstaan op hypotheken. Dit wordt mede veroorzaakt door huiseigenaren die hun hypotheek oversluiten. Bij het aanvragen van hypotheken houden hypotheekadviseurs al rekening met de achterstanden bij banken en verzekeraars.

Een vlotte aanlevering van stukken is belangrijk bij de acceptatie van een hypotheek

Bij het afsluiten van een hypotheek gaat er veel tijd verloren met het verzamelen van de stukken. Er worden nogal wat stukken opgevraagd. Het probleem is vaak dat niet alle stukken voorhanden zijn. Het taxeren van het huis kan bijvoorbeeld meerdere dagen in beslag nemen. Ook de door de werkgever in te vullen werkgeversverklaring kan een probleem zijn. Bij een eerste inventarisatiegesprek met de hypotheekadviseur kun je het beste alvast opvragen welke stukken in jouw situatie aangeleverd moeten worden. Door vroeg te beginnen met verzamelen, kun je het proces versnellen.

Een hypotheek afsluiten binnen één dag?

Het acceptatieproces van hypotheken kan tegenwoordig zeer snel verlopen. In theorie moet het mogelijk zijn om een hypotheek binnen één dag af te sluiten. Uiteraard moet het hierbij niet gaan om aanvragen met aandachtspunten. Een starter op de huizenmarkt met een vast inkomen en weinig bijzonderheden kan in principe direct geaccepteerd of afgewezen worden. Een ondernemer waarvan geldverstrekkers eerst de jaarstukken beoordelen is natuurlijk een ander verhaal.

Online hypotheek afsluiten is de toekomst

Online kun je al geldverstrekkers met elkaar vergelijken. Het is zelfs al mogelijk om online te toetsen of het verstandig is om je hypotheek over te sluiten. Binnen een paar jaren zal het gebruikelijk worden om het online afsluiten van hypotheken binnen één week of sneller af te wikkelen. Door slimme online toepassingen zullen de kosten ook lager uitvallen.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.