Ik ga scheiden. Wat doe ik met mijn hypotheek?

Door
Makelaarsland
op

Niemand heeft het in de planning staan als hij of zij gaat trouwen. Maar ook dingen die niet in je planning zitten gebeuren soms, jammer genoeg.

Scheiden of uit elkaar gaan is vaak een emotionele gebeurtenis maar het heeft ook praktische gevolgen. Zoals voor je huis en hypotheek. Welk opties zijn er allemaal?

Optie 1: Jij wilt zelf in de woning blijven wonen

Samen met je hypotheekadviseur bekijk je of het overzetten van de hypotheek op alleen jouw naam, mogelijk is.
De hypotheekadviseur kijkt hierbij naar:

 • Jouw inkomsten en uitgaven
 • De fiscale gevolgen van scheiden voor de hypotheek
 • Of jouw partner uitgekocht moet worden
 • Eventuele te betalen partneralimentatie of kinderalimentatie

Zorg voor een echtscheidingsconvenant

Er is een echtscheidingsconvenant nodig om te kijken welke afspraken jullie hebben gemaakt over onder andere de verdeling van woning, hypotheek en eventuele alimentatie. Als jullie niet getrouwd waren, maar wel samenwoonde in de woning, dan kunnen jullie zelf nog een overeenkomst opstellen waarin minimaal de volgende zaken terugkomen. Het maakt hierbij niet uit of je wel of geen samenlevingscontract had:

 • welke partner in de woning blijft woning en de hypotheekschuld overneemt
 • of er sprake is van verpande levensverzekeringen, zo ja, wat hiermee gaat gebeuren
 • welke waarde jullie aan de woning toekennen
 • verdeling van de spaargelden en de inboedel
 • of er sprake is van pensioenvereffening
 • of er sprake is van uitkoop van de ex-partner
 • of er sprake is van alimentatie of andere financiële verplichtingen

Ontslag van hoofdelijke aansprakelijkheid aanvragen

Als blijkt dat de degene die in het huis wilt blijven wonen de hypotheek kan dragen, is er ‘ontslag uit hoofdelijke aansprakelijkheid’ van de vertrekkende partner nodig. Houd daarbij rekening met het volgende:

 • De eigendom van de woning moet worden overgedragen aan degene die blijft. Daarvoor moeten jullie allebei naar de notaris: hij stelt de akte van verdeling op.
 • Voor het ‘ontslag uit hoofdelijke aansprakelijkheid’ tekenen jullie allebei. De vertrekkende partner is dan niet langer meer aansprakelijk voor de hypotheekschuld.
 • Vaak moeten nog wel aan de hypotheek gekoppelde beleggingsdepots, verzekeringen en spaarrekeningen worden aangepast.

Optie 2: Je ex-partner wilt in de woning blijven wonen en jij gaat ergens anders wonen

Als jouw partner in het huis blijft wonen, ben jij zeer waarschijnlijk op zoek naar iets anders. Of je iets gaat kopen of gaat huren, is niet alleen afhankelijk van jouw wensen, maar ook van jouw inkomsten en uitgaven.

Vraag gratis hypotheekgesprek aan

Zorg voor een echtscheidingsconvenant (zie optie 1)
Ontslag van hoofdelijke aansprakelijkheid aanvragen  (zie optie 1)

Optie 3: Jullie verkopen het huis samen

Met de verkoopopbrengst van de woning lossen jullie de hypotheek af. je betaalt dan in de meeste gevallen geen afloskosten. De verkoopopbrengst kan groter (overwaarde) of kleiner (restschuld) zijn dan de openstaande hypotheekschuld.

Bij overwaarde

Ontvang je na verkoop een deel van de overwaarde en koop je een nieuwe woning? Dan gebruik je de overwaarde voor de financiering. Leen je in plaats daarvan het bedrag (deels) bij? Dan mag je over het bijgeleende bedrag (het bedrag van de overwaarde) geen hypotheekrente aftrekken.

Bij restschuld

Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan declareert de geldverstrekker of hypotheekverstrekker het bedrag van de restschuld bij NHG. Je krijgt dan een schuld bij de NHG. Of je voor kwijtschelding in aanmerking komt, bepaalt NHG. In alle andere gevallen zijn er een aantal mogelijkheden om je restschuld te voldoen.

Wil jij net als 17.000 andere slimme verkopers ook op de hoogte blijven van nieuws in de huizenmarkt?

Ik ontvang graag 1 x per maand tips en nieuws

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.