Inschrijfplicht in de Kamer van Koophandel

Door
Annemarie Spannemaker
op

Voor iedere Vereniging van Eigenaars (VvE) geldt er een inschrijfplicht in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.

Waarom inschrijven?

Omdat de VvE overeenkomsten sluit met derden en niet iedere eigenaar voor zichzelf, is het voor opdrachtnemers zoals bouwbedrijven, schilders, installateurs, schoonmakers, enzovoort, belangrijk om te weten wie de bestuurders van een VvE zijn en wie er bevoegd is om de opdracht voor werkzaamheden te geven. Dit geldt ook voor makelaars en de notaris. Het is belangrijk dat zij weten wie ze kunnen benaderen voor informatie bij de overdracht van een appartement. Daarnaast is het voor de eigenaren ook goed om te weten wie het geld van de VvE beheert en wie het geld namens de VvE mag uitgeven. De inschrijfplicht is dus belangrijk voor veel partijen.

Het komt nog voor dat een VvE wel staat ingeschreven in de Kamer van Koophandel, maar dat de VvE ‘slapend’ is, of ook wel gezegd niet actief. Goed om te onthouden is dat er banken zijn die geen financiering aan een koper verstrekken als de VvE niet is ingeschreven en/of niet actief is. Is je VvE slapend? In deze blog kun je lezen hoe je de VvE ‘wakker’ (actief) maakt.

Registreren

De volgende gegevens van de VvE dienen bij de inschrijfplicht te worden geregistreerd:

  • Naam VvE
  • Adres
  • Oprichtingsdatum
  • Bestuur

Het bestuur van een VvE moet ingeschreven worden omdat zij de besluiten van de Vergadering van Eigenaars namens de VvE uitvoeren. Verder wordt de splitsingsakte van het gebouw geregistreerd bij de Kamer van Koophandel.

Overtreding

Wanneer er niet aan de inschrijfplicht wordt voldaan, wordt er risico gelopen dat de VvE door het Openbaar Ministerie wordt vervolgd. Gevolg kan zijn dat er een boete opgelegd wordt aan de appartementseigenaren tot een bedrag van € 19.500,-. Alle appartementseigenaren zijn aansprakelijk voor de betaling van de eventueel opgelegde boete.

Heb je nog vragen? Je kunt altijd nog even contact opnemen met een van onze juristen.

> Neem contact op

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.