Koop geen kat in de zak! Zie deze zaken niet over het hoofd voordat je gaat bieden.

Door
Martijn Klok
op

Na lang zoeken heb je je droomwoning gevonden! Het bieden kan beginnen. Dit is voor veel mensen erg spannend. Niet voor niets, want er komt behoorlijk veel bij kijken en je koopt natuurlijk niet elke dag een huis.

Wat moet je zoal onderzoeken voordat je een bod gaat doen?
Als je goed beslagen ten ijs wilt komen, onderzoek dan vooraf onder meer de volgende zaken:

Je financiële mogelijkheden

Als je verliefd bent op een huis en het aankooptraject vol enthousiasme in bent gegaan, is er niets vervelender dan er aan het einde van de rit achter te komen dat je de aankoop eigenlijk helemaal niet kunt financieren. Ook voor de verkoper is dit een klein drama. Ga dus, voordat je op huizenjacht gaat, eerst langs je bank of onafhankelijke hypotheekadviseur. Als je van tevoren weet dat je de financiering rond kunt krijgen versterk je daarmee ook nog eens je onderhandelingspositie.

De woningmarkt

De woningmarkt is constant in beweging. Het daarom verstandig ontwikkelingen te volgen zodat je voor jezelf het juiste koopmoment kunt bepalen. Hoewel op dit moment woningen over het algemeen weer goed worden verkocht en de prijzen stijgen, zijn er soms grote lokale verschillen.  Ga daarom niet zomaar uit van de gemiddelde landelijke cijfers, maar onderzoek hoe de markt er in jouw regio voor staat. Er zijn nog steeds regio’s waar nauwelijks sprake is van prijsstijging of waar zelfs sprake is van een lichte daling!

De buurt

Een groot deel van je woongenot wordt bepaald door de buurt waarin je woont. Als je nog niet bekend bent met de buurt, wandel dan eerst eens een paar keer rustig door de wijk en doe dit op verschillende tijdstippen. Hoe voelt dit? Ga je jezelf thuis voelen in deze omgeving? Is de omgeving daarnaast geschikt voor kleine kinderen? Zijn er voldoende voorzieningen in de buurt zoals scholen, winkels, openbaar vervoer en dergelijke? Allemaal zaken waar je -afhankelijk van je eigen situatie en woonwensen- goed over na moet denken. Als je het huis eenmaal gekocht hebt is de ligging niet meer aan te passen als het je niet bevalt!

De waarde van de woning

Je wilt natuurlijk niet te veel betalen voor je huis. Hoewel de waarde van een woning nooit op duizend euro nauwkeurig kan worden bepaald, kun je een goede indruk krijgen bijvoorbeeld te kijken voor welk bedrag vergelijkbare woningen in de straat zijn verkocht. Dit kan onder andere via het Kadaster. Je kunt ook kijken voor welk bedrag de verkoper het huis heeft gekocht en aan de hand van marktontwikkelingen en aanpassingen die de verkoper na de aankoop heeft gedaan doorrekenen wat het huis nu ongeveer waard zou kunnen zijn. De waarde van de woning is ook van belang voor je financiering, omdat je van de bank op dit moment maximaal 101% van de marktwaarde kunt lenen (Vanaf 1 januari 2018 wordt dit percentage verder teruggebracht tot 100%). Hoe meer je dus boven de marktwaarde voor een woning betaalt, hoe meer eigen geld je nodig hebt om te financiering rond te krijgen.

De bouwkundige staat

De globale bouwkundige staat van een woning kunnen de meeste mensen nog wel enigszins inschatten. Maar vooral bij wat oudere woningen is het echter verstandig wat diepgaander te kijken. Laat, als je zelf niet bouwkundig onderlegt bent, een bouwkundige keuring uitvoeren of neem iemand mee die wel verstand van zaken heeft. Gebreken die je zelf niet direct ziet, vallen een bouwkundige vaak wel op. Het is van groot belang vooraf de bouwkundige staat goed te onderzoeken. Als er na de aankoop nog problemen naar voren komen kan dat namelijk veel geld kosten, terwijl het vaak lastig is de verkoper nog aansprakelijk te stellen.

Wil jij net als 16.000 andere slimme verkopers ook op de hoogte blijven van handige tips en nieuws in de huizenmarkt?

Ja, ik ontvang graag tips en nieuws

Doe onderzoek naar de verkopers

Tijdens onderhandelingen is het handig een beeld te hebben van de omstandigheden waarin de wederpartij verkeert. Wat is de reden van de verkoop? Is er haast? Heeft de verkoper al een ander huis gekocht? Is er sprake van scheiding of een overlijden? Hoeveel hypotheek is er op de woning gevestigd? Alles wat je te maar weten kunt komen kan van belang zijn om de verkoper beter te begrijpen of je eigen onderhandelingspositie te versterken. De verkopende partij zal dit andersom ook doen!

Juridische aspecten

Bij de koop van een huis heb je ook te maken met juridische aspecten. Het bestuderen van onder meer het eigendomsbewijs, de kadastrale kaart, kadastraal bericht, de NVM-vragenlijst en de woningbrochure kan problemen achteraf voorkomen. Ook het bestemmingsplan inzien en milieuaspecten onderzoeken kan van belang zijn. Dit kun je tegenwoordig veelal online doen (www.ruimtelijkeplannen.nl of www.bodemloket.nl). Bij Makelaarsland hebben we een heel team van juristen in dienst die deze zaken allemaal voor je uitzoeken.

Als je een appartement koopt heb je nog veel meer leeswerk. Je wordt immers medeverantwoordelijk voor het reilen en zeilen binnen de vereniging van eigenaren. Vraag daarom ook de stukken van de vereniging van eigenaren op. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de splitsingsakte, notulen van voorgaande vergaderingen, een exploitatieoverzicht, het huishoudelijk reglement en de meerjaren onderhoudsplanning.

Aankoopmakelaar

Als je je er niet comfortabel bij voelt alles zelf te doen of bang bent dat je wat over het hoofd ziet, neem dan voor alle zekerheid een (NVM) aankoopmakelaar in de arm. Een aankoopmakelaar kent het klappen van de zweep en kan je alle zorgen uit handen nemen.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.