De eerste bezichtiging van je huis: hoe bereid je je voor?

Door
Juul Dijkhuis
op

Onlangs hebben wij ons huis verkocht via Makelaarsland. Het is nog een verkoop onder voorbehoud van de financiering, maar waarschijnlijk gaat de financiering geen probleem worden. Graag wil ik met jullie delen hoe wij ons voorbereid hebben op de verkoop en op de eerste bezichtiging. Met de juiste voorbereiding stijgen je verkoopkansen namelijk enorm.

Vorig jaar juli hebben wij besloten om ons huis in de verkoop te zetten. Op zich is het mogelijk om gelijk een bord in de tuin te zetten en in de loop een paar foto’s te maken en te plaatsen. Aan ons huis zat nog wat achterstallig onderhoud, dus leek het ons verstandig om het huis eerst op te knappen. Zeker in ons geval, want ons huis staat in Veendam (Groningen) waar de huizenmarkt op dat moment nog niet aan het opleven was.

Voorbereidingen op de verkoop

Wij zijn begonnen met het opruimen van spullen die wij de afgelopen vijf jaren niet meer gebruikt hebben. Deze spullen zouden wij waarschijnlijk in de toekomst ook niet meer gaan gebruiken. De nog bruikbare spullen hebben we op Marktplaats gezet en de rest is naar de stort gebracht. Er bleek weinig bruikbaar spul te zijn. Na zes keer een volle auto aan afval waren de zolder en de garage eindelijk leeg. Je huis leegruimen moet bij de verhuizing toch. Begin er liever al aan voordat de foto’s gemaakt worden.

Wat zijn de sterkste punten van het huis?

Voor een snelle verkoop van je huis is het aan te raden om voor jezelf te bepalen wat de grootste pluspunten zijn. Voor ons was het de ruimte boven. Wij hebben namelijk vijf grote slaapkamers van 11 m2 of groter. De kamers hebben wij zoveel mogelijk leeggemaakt voordat de fotograaf kwam. In de tekstomschrijving hebben wij ook de nadruk gelegd op de ruimte op de etages.

De eerste bezichtiging

Wij zijn ervan uitgegaan dat potentiële kopers ons huis moesten bekijken in de best mogelijke staat. Voor de Open Huizen Dag en de bezichtigingen op afspraak hebben wij het huis van onder tot boven volledig opgeruimd. Om het ruimtelijke effect te vergroten hebben wij op de etages alle deuren open gezet. Op de trap zie je dan geen gesloten deuren maar ruimte. Er was nergens rommel te ontdekken en losse spullen als droogrekjes en de strijkplank waren opgeruimd. Een appeltaart bakken is cliché, maar een prettige schone geur doet wonderen.

Zelf de bezichtiging begeleiden

Wij hebben bewust voor Makelaarsland gekozen omdat wij er van overtuigd zijn dat wij het sentiment van het huis het beste kunnen overbrengen. Een makelaar houdt standaard verkooppraatjes die de verkoopkansen niet vergroten. Een potentiële koper hoort liever persoonlijke verhalen over het huis dan een makelaar die zegt wat de kijkers willen horen. Tijdens de bezichtiging ontstaat er een prettige sfeer en je leert de potentiële kopers kennen. Het klinkt vreemd, maar de kopers moeten je de verkoop ook gunnen.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.