Makelaarsland Huizenmarktindicator Q3-2018

Door
Roos van Schaaijk
op

Bezichtigingen geven de meest actuele indicatie over de stemming op de huizenmarkt. Makelaarsland publiceert daarom de huizenmarktindicator. Hiervoor analyseert Makelaarsland maandelijks duizenden bezichtigingen van verkochte woningen, die samen een representatief beeld vormen.

Cijfers huizenmarkt Q3

Gemiddeld zijn er dit kwartaal 13,3 bezichtigingen per woning in Nederland aangevraagd. De twee kwartalen hiervoor -kwartaal 1 en kwartaal 2 van 2018- waren dit er respectievelijk 14,7 en 13,9.

24,5% van de huizen ontving 5 of minder bezichtigingen. Vorig kwartaal was dit 24%. Het percentage woningen met 25 of meer aanvragen zakt naar 13,2%.

Top-3 meeste aanvragen Q3-2018

  • 99 aanvragen (tussenwoning in Almere, € 150.000 – € 250.000)
  • 78 aanvragen (appartement in Den Haag, < € 150.000)
  • 74 aanvragen (tussenwoning in Rotterdam, < € 150.000)

Kansen spreiden

De aantrekkingskracht buiten de Randstad wordt steeds groter, simpelweg omdat woningen in de Randstad en met name in de steden te duur worden. Men wijkt dus uit naar gebieden buiten de Randstad. Dat de mate van interesse in woningen binnen en buiten de Randstad elkaar nadert in het derde kwartaal van 2018, is ook in de cijfers te zien. De afgelopen drie jaar werden er gemiddeld 4,5 meer bezichtigingen aangevraagd op woningen binnen de Randstad. In dit kwartaal is het verschil nog maar 2,2 bezichtigingen.

Opvallend is dat de Randstadsprovincies het afgelopen jaar altijd de top-3 vormden als het ging om aantal bezichtigingsaanvragen. In Q2-2018 was dat nog het geval, maar in Q3 zijn Noord-Holland en Utrecht van resp. plaats 1 en 3 afgestoten door Flevoland en Friesland.

Vraag onverminderd groot

De vraag naar woningen is onverminderd groot, zeker in het starterssegment is er nauwelijks een woning te bemachtigen. De verschillende prijsklassen laten allemaal lichte schommelingen in aantal bezichtigingen zien, uitgezonderd de laagste prijsklasse (lager dan € 150.000). Hier neemt de vraag naar woningen juist explosief toe.

Dit wordt nog meer bemoeilijkt aangezien ook de starter rondom het centrum wil wonen. Dit zien we namelijk terug in de extreme vraag naar de jaren ‘30-woningen, met gemiddeld 16,9 bezichtigingen per huis. Die zijn voornamelijk rondom het stads- en dorpscentrum gebouwd. De verbouwingen van deze vaak gedateerde woningen neemt men op de koop toe, evenals de vaak kleinere tuinen.

Huizenmarktindicator - bouwjaar

Wij kennen ook uw buurt

Overweegt u uw huis te verkopen? Dan bent u vast benieuwd naar uw verkoopkansen van uw huis en ontwikkelingen in uw buurt. Makelaarsland helpt u hier graag mee. We bieden u een gratis verkoopanalyse specifiek voor uw huis, waarmee u inzicht krijgt in zoekers voor uw woning en de prijsontwikkeling in uw wijk.

Verkoopanalyse aanvragen

Toelichting Makelaarsland Huizenmarktindicator

Makelaarsland brengt maandelijks het aantal bezichtigingen in kaart. Makelaarsland is de grootste makelaar van Nederland en werkt landelijk. Door de centrale registratie van bezichtigingen ontstaat een actueel beeld over de huizenmarkt in Nederland.

Bovenstaande gegevens zijn gebaseerd op woningen waarop Makelaarsland in de genoemde periodes overeenstemming heeft bereikt. Dit geeft een actueler beeld dan data van definitief verkochte woningen, aangezien het financieringstraject al snel 2,5 maand in beslag neemt.

Omdat de huizenmarkt sterke seizoensinvloeden kent, vergelijken we steeds hetzelfde kwartaal met voorgaande jaren.

Voor het aantal bezichtigingen zijn we uitgegaan van het totale aantal bezichtigingsaanvragen.

Onder Randstad verstaan wij het totaal van de Randstedelijke provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.