Makelaarsland positief over huizenmarkt, ondanks slecht 1e kwartaal

Door
Makelaarsland
op

Het eerste kwartaal van 2012 is het slechtste kwartaal voor de huizenmarkt sinds het uitbreken van de crisis.

De huizenprijzen zijn wederom gedaald met maar liefst 2,8%. De gemiddelde verkoopprijs van een woning komt hiermee op € 214.000. Cijfers van NVM en Makelaarsland tonen aan dat het aantal transacties het eerste kwartaal daalde met 15,6% ten opzichte van het laatste kwartaal van 2011. Oorzaak is de groeiende economische onzekerheid en het daarmee dalende consumentenvertrouwen.

Koper = keizer

Kopers kunnen steeds meer profiteren van de woningmarkt. Per koper staan er 28 woningen te koop. Naast het ruime aanbod maken de dalende vraagprijzen, de lage rente en nog steeds lage overdrachtsbelasting het zeer aantrekkelijk om nu te kopen.

Starter wil wel, maar kan niet

De groeiende groep starters in Nederland wil graag de koopwoningmarkt op. De steeds aangescherpte financieringsregels voor starters zorgen er echter voor dat juist deze groep nu niet kan kopen. Dat starters moeite hebben met het verkrijgen van financiering blijkt wel uit de NVM cijfers die aantonen dat  de verkoop van goedkopere woningtypen, vooral aantrekkelijk voor starters, het afgelopen kwartaal het meest is gedaald. Opvallend, aangezien juist deze groep voor doorstroming op de woningmarkt kan zorgen.

Positieve ontwikkelingen

  • Het woningaanbod lijkt zich te stabiliseren. Veel woningverkopers kiezen ervoor hun woning in te trekken, omdat zij zich realiseren niet het gewenste resultaat te kunnen behalen. Serieuze verkopers blijven over.
  • Woningen met reële, marktconforme vraagprijs en optimale woningpresentatie worden nog steeds snel verkocht. 22% van de woningen wordt binnen 3 maanden verkocht.
  • De laatste weken van maart en eerste weken van april ziet Makelaarsland een flinke stijging in het aantal verkopen onder voorbehoud. Deze verkopen worden veelal in het 2e kwartaal van 2012 definitief. Wij verwachten daarom, anders dan de NVM, geen daling in het 2e kwartaal ten opzichte van het 1e kwartaal, maar een stabilisatie.

Bron: NVM / Makelaarsland

 

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.