De Makelaarsland Huizenmarktindicator Q1-2018

Door
Roos van Schaaijk
op

Bezichtigingen geven de snelste en meest actuele indicatie over de stemming op de huizenmarkt. Makelaarsland publiceert daarom de huizenmarktindicator. Hiervoor analyseert Makelaarsland maandelijks duizenden bezichtigingen die
samen een representatief beeld vormen.

Huizenmarktcijfers eerste kwartaal 2018

Gemiddeld zijn er dit kwartaal 14,8 bezichtigingen per woning aangevraagd. Hetzelfde kwartaal in 2015, 2016 en 2017 waren dit er respectievelijk 12,1, 13,0 en 14,5. De stijgende trend van de afgelopen jaren lijkt daarmee af te zwakken.

21% van de huizen ontving 5 of minder bezichtigingen. Hetzelfde kwartaal vorig jaar was dit 25%. Het percentage woningen met 25 of meer aanvragen bleef vrij stabiel met 15% vs. 14% vorig jaar. De top-3 huizen met meeste aanvragen staan net als vorig jaar alle drie in de Randstadsprovincies.

Top-3 meeste aanvragen Q1-2018
1. 215 aanvragen (appartement in Rotterdam, < € 150.000)
2. 137 aanvragen (appartement in Utrecht, € 250.000 – € 349.000)
3. 97 aanvragen (tussenwoning in Rotterdam, € 150.000 – € 250.000)

Zelf op zoek naar een woning? Wij vertellen je graag wat je kan lenen.

Vraag gratis hypotheekgesprek aan

Randstad laat lichte daling zien

In de Randstedelijke provincies zien we stabiliteit (minimale afname). De Randstad is trendsetter in veranderingen op de huizenmarkt, dus de verwachting is dat de buiten-Randstedelijke provincies later dit jaar hetzelfde patroon vertonen. Ondanks de kleine afname ligt het aantal bezichtigingen per woning in de Randstad, met gemiddeld 16,8, nog steeds 32% boven de rest van Nederland.

huizenmarkt provincies

Vraag naar starterswoningen groeit explosief

De verschillende prijsklassen laten allemaal lichte schommelingen in aantal bezichtigingen zien, uitgezonderd de laagste prijsklasse (lager dan € 150.000). Hier neemt de vraag naar woningen juist explosief toe en zien we voor het tweede jaar op rij een stijging van ruim 30%.

Waar je als verkoper van een huis in deze prijsklasse in het eerste kwartaal van 2016 nog gemiddeld 9,4 bezichtigingsaanvragen kon verwachten, zijn dit er nu gemiddeld 16,4.

Huizenmarkt vraagprijs

Oudere woningen zijn het populairst

De populariteit van oudere woningen (bouwjaar vóór 1945) blijft, met gemiddeld 20,1 bezichtigingen per huis, ongekend hoog. Huizen gebouwd na 1945 hebben gemiddeld 33% minder bezichtigingen. Het populairst zijn specifiek de jaren ’30 woningen, vaak gelegen rond gewilde binnenstad locaties in de Randstad.

huizenmarkt bouwperiode

Interesse in tussenwoningen daalt licht

Waar we in het eerste kwartaal van 2017 het aantal bezichtigingen op tussenwoningen nog 25% zagen stijgen ten opzichte van 2016, zien we nu een lichte daling van 5%. Hiermee is dit ook het enige woningtype dat een daling weergeeft in dit kwartaal. Het populairst blijven de appartementen met in Q1-2018 gemiddeld 27% meer bezichtigingen dan woonhuizen.

huizenmarkt woningtype

Wij kennen ook uw buurt

Overweegt u uw huis te verkopen? Dan bent u vast benieuwd naar uw verkoopkansen van uw huis en ontwikkelingen in uw buurt. Makelaarsland helpt u hier graag mee. We bieden u een gratis verkoopanalyse specifiek voor uw huis, waarmee u inzicht krijgt in zoekers voor uw woning en de prijsontwikkeling in uw wijk.

Verkoopanalyse aanvragen

Toelichting Makelaarsland Huizenmarktindicator

Makelaarsland brengt maandelijks het aantal bezichtigingen in kaart. Makelaarsland is de grootste makelaar van Nederland en werkt landelijk. Door de centrale registratie van bezichtigingen ontstaat een actueel beeld over de huizenmarkt in Nederland.

Bovenstaande gegevens zijn gebaseerd op woningen waarop Makelaarsland in de genoemde periodes overeenstemming heeft bereikt. Dit geeft een actueler beeld dan data van definitief verkochte woningen, aangezien het financieringstraject al snel 2,5 maand in beslag neemt.

Omdat de huizenmarkt sterke seizoensinvloeden kent, vergelijken we steeds hetzelfde kwartaal met voorgaande jaren.

Voor het aantal bezichtigingen zijn we uitgegaan van het totale aantal bezichtigingsaanvragen.

Onder Randstad verstaan wij het totaal van de Randstedelijke provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.