Niet kunnen scheiden door eigen woning

Door
Roos van Schaaijk
op

Huiseigenaren die willen scheiden kunnen een groot probleem hebben als het huis onder water staat en toch verkocht moet worden. Een echtscheiding kan financieel onmogelijk zijn door de eigen woning.

Jaarlijks scheiden er ruim dertigduizend stellen. Daarnaast verbreken ongeveer zestigduizend paren hun samenlevingscontract. Als er een gezamenlijke woning in het bezit is, zorgt het verbreken van het huwelijk of de samenleving steeds vaker voor geldzorgen. Door de crisis op de huizenmarkt zijn gezamenlijke huiseigenaren in sommige gevallen tot elkaar veroordeeld.

Restschuld maakt scheiden onmogelijk

Er staan nu ongeveer anderhalf miljoen koophuizen onder water. Deze huizen zijn dus niet te verkopen zonder er een restschuld aan over te houden. Bij verkoop van deze huizen kunnen de restschulden eenvoudig in de tienduizenden euro’s lopen. Voor hypotheken die onder de condities van het NHG zijn afgesloten, zijn er vaak wel mogelijkheden. Onder voorwaarden wordt de restschuld namelijk overgenomen door de uitvoerder van de NHG. Scheidende huiseigenaren met een hypotheek zonder NHG, hebben soms financieel niet de mogelijkheid om te scheiden.

Huizen onverkoopbaar én niet aan te houden

De situatie kan ontstaan dat het huis niet te verkopen, maar ook niet aan te houden is. Een huis waarvan de verkoopprijs tienduizenden euro’s lager is dan de op het huis rustende hypotheek, is eigenlijk niet te verkopen. In de praktijk blijkt dat huizen vaak gekocht worden op twee inkomens. Hierdoor is het voor één van beide huiseigenaren niet mogelijk om de maandlasten alleen op te brengen. Zeker niet als een deel van het inkomen moet worden gebruikt om alimentatie te betalen.

Schakel een hypotheekadviseur en bank in

Gezamenlijke huiseigenaren die de relatie gaan verbreken doen er verstandig aan om eerst in gesprek te gaan met de bank en de hypotheekadviseur over de lopende hypotheek. Laat je informeren over de mogelijkheden en de struikelblokken. Er moet samen een manier worden gevonden om er met zo min mogelijk financiële schade uit te komen. Bij huizen met een potentiële restschuld van tienduizenden euro’s zal het lastig worden, maar met behulp van de geldverstrekker kunnen er mogelijkheden geboden worden.

Partners die nog een huis gaan kopen, moeten een niet te zware hypotheekschuld op zich nemen. In vergelijking met het beleid van voor 2008, zijn banken ook al veel strenger geworden. Toch blijft het ook voor jezelf verstandig om bij het kopen van een huis in ieder geval rekening te houden met de mogelijkheid dat de relatie geen stand gaat houden. Daar gaat niemand vanuit, maar bij het kopen van een huis is het verstandig om wel alvast stil te staan bij de gevolgen van een echtscheiding of het verbreken van de samenleving.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.