Onredelijke huizenprijzen remmen woningverkoop

Door
Makelaarsland
op

In de afgelopen drie maanden besloten 12.700 woningeigenaren hun advertentie in te trekken, dat meldt het Financieele Dagblad. Volgens NVM-voorzitter Ger Hukker waren die woningen veel te hoog geprijsd en werden ze daarom niet verkocht. Jeroen Stoop van Makelaarsland neemt dezelfde trend waar. Vastgoed sprak met hem.

Stoop herkent de situatie: woningeigenaren zetten hun huis te koop voor een prijs die ze er graag voor zouden willen krijgen, maar die niet per se redelijk is. “Gewoon om het even te proberen.”

Tijdelijk van de markt

“Wij zien het veel gebeuren dat mensen hun woning tijdelijk aanbieden, hem vervolgens van de markt halen en hem in het voorjaar weer te koop zetten. In het voorjaar worden dan ook de meeste woningen te koop gezet. En in het najaar worden de meeste huizen verkocht.”

Reële prijs

“Ik ben blij dat Ger Hukker in het artikel van het FD aangeeft dat men een realistische prijs voor een woning moet vragen om deze te verkopen. Tot nu toe was de berichtgeving vanuit de NVM nog altijd hoopvol over de situatie op de woningmarkt. Daardoor denkt de consument ook dat het wel meevalt. Maar de tijden zijn veranderd, als je geen reële prijs vraagt voor een woning verkoop je die waarschijnlijk niet.”

Generatie

De huidige generatie woningeigenaren wil er niet aan dat er geen winst meer uit een huis te halen valt, die kijken nog steeds naar de prijs die het huis van de buren drie jaar geleden opbracht. Stoop: “Daarom denk ik dat deze situatie nog wel jaren kan voortduren. Vragen ze een goede prijs, dan is het huis meestal zo verkocht. Maar doen ze dit niet, dan blijft de doorstroom stagneren.”

Maak verhuizen makkelijker

“Ik zie voor de overheid wel een heel belangrijke rol weggelegd. Die moet het verhuizen op de een of andere manier makkelijker maken. Door de overdrachtsbelasting af te schaffen bijvoorbeeld, of door iemand niet meer dan één keer in de tien jaar overdrachtsbelasting te laten betalen. Als er maar iets tegenover de andere maatregelen staat die het moeilijker maken om een hypotheek te krijgen.”

Bron: Vastgoedactueel

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.