Profiteren van lage overdrachtsbelasting door Groninger akte

Door
Makelaarsland
op

Wie nog wil profiteren van de lage overdrachtbelasting moet snel zijn. De 2% overdrachtsbelasting geldt nog tot 1 juli 2012. Voor kopers die vóór deze tijd nog een woning aankopen, maar de financiering wellicht niet op tijd rondkrijgen biedt de Groninger akte uitkomst.

Bij een Groninger akte vindt de overdracht plaats ook al is de financiering nog niet rond, maar onder de ontbindende voorwaarde van het niet betalen van de koopsom op een latere datum. Lukt het de koper niet om de financiering te regelen dan wordt de verkoper automatisch weer eigenaar.

Het voordeel van het gebruik maken van een Groninger akte is dat de koper nog kan genieten van het voordeel van 2% overdrachtsbelasting. De levering kan immers plaatsvinden zonder dat hoeft te worden gewacht op het rondkomen van de financiering. Een ander voordeel van de Groninger akte is dat de koper derden bescherming geniet. De akte wordt namelijk bij het Kadaster ingeschreven en is dus voor iedereen inzichtelijk. De woning kan daardoor niet zomaar aan een ander worden verkocht.

De Groninger akte heeft natuurlijk niet alleen maar voordelen. Zo moet de hypotheekhouder van de verkoper toestemming geven en is het mogelijk dat de koper een boete moet betalen indien het hem niet lukt om de financiering te regelen. Mocht een verlenging van de ontbindende voorwaarde nodig zijn, dan moet er een extra akte worden opgesteld door de notaris die ook weer moet worden ingeschreven in het Kadaster. Hier vloeien allemaal extra kosten uit voort. Koper moet er ook rekening mee houden dat de overdrachtsbelasting al op het moment van juridische levering betaalt moet worden. De koopsom wordt pas voldaan bij het passeren van de akte van kwijting. Verkoper moet er tevens rekening mee houden dat er wellicht geen hypotheekrenteaftrek meer mogelijk is nadat de overdracht heeft plaatsgevonden. Bovendien wordt de koper vanaf het moment van de overdracht beschikkingsbevoegd terwijl de koopsom nog niet is voldaan. Het is dus raadzaam een regeling op te nemen waarbij koper alleen met toestemming van verkoper bepaalde handelingen mag verrichten.

Beide partijen moeten er dus goed over nadenken of bij het gebruik van de Groninger akte de voordelen opwegen tegen de nadelen. Laat je daarom ook goed adviseren door jouw financieel adviseur en door jouw notaris.

Geschreven door Rianne van der Tuin
Medewerker juridische afdeling Makelaarsland

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.