Samenwonen met jouw Valentijn?

Door
Roos van Schaaijk
op

14 februari. Een briefje in de bus, maar niet meer anoniem en geen teksten als ‘Wil jij mijn Valentijn zijn?’ Nee, dit keer een originele liefdesverklaring met de vraag ‘Wil je samenwonen?’

Weer eens iets anders dan knuffels en chocolade, toch? Een mooiere gelegenheid om jouw partner te vragen om samen te gaan wonen is er bijna niet. Maar hoe pakken jullie het vervolgens aan?

Wie betaalt wat?

Samen wonen, samen delen. Maak afspraken, wie betaalt wat? Je kunt bijvoorbeeld een gezamenlijke rekening openen en hier beiden maandelijks geld opzetten. Nu nog kijken wie er hoeveel op zet. Hoeveel zijn jullie inkomsten bij elkaar opgeteld? Hoeveel procent van het totaal verdienen jullie apart? Dit is dan het percentage wat jullie in zouden kunnen leggen.

Samenwonen bij mij of bij jou?

Dit kan ook nog weleens een discutabel puntje zijn. Als je bij jouw partner gaat wonen, in zijn of haar huis, moet je je natuurlijk wel thuis voelen. Het gaat niet meer alleen om wat hij/zij of jij mooi vindt. Jullie moeten moeten een balans vinden tussen beide smaken. Wat vinden jullie allebei mooi? Heb het er eens over met elkaar. Want wat als je partner nou bij jou in huis komt wonen? Je moet ‘ruimte’ maken voor je partner. Je partner zal zich moeten aanpassen, maar jij zeker ook.

TIP: Ga een dagje samen kijken voor nieuwe meubels of details in het interieur, kom erachter wat jullie beiden mooi vinden. Zo kunnen jullie aan een al bewoonde woning een nieuwe sfeer geven voor een nieuwe start samen.

Huis kopen?

Laten we meteen samen een woning kopen! Moeten we dan ook trouwen? Dat kan, maar het hoeft niet. Wel kan het een goed idee zijn om geregistreerd samen te wonen. Let wel op dat de wetgeving omtrent het betreden van het huwelijksbootje in 2018 is gewijzigd.

Lees alles over de nieuwe wetgeving ‘beperkte gemeenschap van goederen’

Wil je toch ongehuwd samenwonen? Dan raden we je wel sterk aan om dan een samenlevingscontract op te laten stellen, dit kan bij de notaris. Bij een samenlevingscontract kun je bijvoorbeeld afspraken maken over de verdeling van de kosten voor de woning, boodschappen en eventueel de bankrekening(en). Ook een belangrijk punt om afspraken over te maken: verdeling van jullie bezittingen op het moment dat hij/zij toch je Valentijn niet blijkt te zijn. Je zit misschien nog op een roze wolk, verblind door de verliefdheid, maar dit kan altijd gebeuren. Zorg dus dat alles goed geregeld is, dit scheelt een hoop (extra) rottigheid, mocht het onverhoopt zo ver komen.

Moet één van jullie huizen de markt op? Dat kan voor een vast laag tarief. Bereken wat jij bespaart op de makelaarskosten.

Bereken je besparing

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.