Shirley’s (tante’s) karamel appeltaart

Door

Shirley Meijer

op

28 mei 2017

Shirley is onze ML café host ( Makelaarsland café). Zij weet als geen ander wat onze makelaars lekker vinden en wat niet. Maar wat ze ook als de beste kan, is appeltaarten bakken. Van oma’s appeltaart tot een tropische appelverrassing.

Heb je inspiratie nodig voor een appeltaart die extra lekker ruikt om je bezichtiging nog succesvoller te maken? Hier ben je aan het juiste adres. Shirley: ‘De karameltraktatie komt van mijn tante, die serveerde de taart op verjaardagen. Ik heb er letterlijk nog een schepje boven op gedaan en de karamel over de hele appeltaart verdeeld. Wil je variëren? Doe dan door het appelkaramelmengsel 200 gram rozijnen. Laat je even weten aan ons hoe jij hem vond?’

Wat vonden de Makelaars?

Mijn collega’s vonden de deegstructuur lekker fijn, crunchy en knapperig. De smaak erg lekker, wel zoet ( voor sommige te zoet) maar toch mocht er van de meeste ook nog wel een toefje slagroom op. De geur is wel anders als de traditionele oma appeltaart.

Geur: 8

Smaak: 9

Structuur: 8,7

Totaal: 8,6

Conclusie: Een nog iets RUIMEre ruim voldoende dan oma’s appeltaart!

20170517_154103

Gebruik een braadslede van ongeveer 35 x 20 x 5

Ingrediënten:

  • 500 gram Koopmans zelfrijzend bakmeel
  • 250 gram roomboter
  • 60 ml melk
  • Snufje zout
  • 250 gram witte basterdsuiker
  • 40 gram verkruimeld beschuit
  • 8 gram vanille suiker
  • 5 kg granny smith appels
  • 200 gram kristal suiker
  • 6 eetlepels water
  • 200 ml slagroom
  • 100 gram roomboter

shirleys appeltaart

Bereidingswijze:

  1. Meng boter, basterdsuiker, zelfrijzend bakmeel, melk, vanillesuiker en een snufje zout tot een stevig deeg en maak er 1 grote bal van.
  2. Schil nu de appels en snij deze in 8 stukken en snijd hier partjes van. Doe ze allemaal in een  grote schaal.
  3. Vet de braadslede in ( of bekleed hem met bakpapier)
  4. Maak nu de karamelsaus.

Karamelsaus

  • Doe 200 gr kristal suiker en 6 el water in een steelpannetje. Draai het pannetje even rond, zodat alle suiker bedekt is met water en zet het op een laag vuurtje.
  • De suiker gaat smelten en na ongeveer 2-3 minuten gaat het bubbelen. Doe nu helemaal niks ook al denk je dat het fout gaat. Laat de pan gewoon op het vuur staan.
  • Na ongeveer 5 minuten begint de massa licht bruin te worden en iets te bubbelen. Nog steeds doe je niks. Het is slim om een kwastje met water te nemen en langs de randen van de pan te strijken. Als je dit niet doet kan het bij het donker worden van de caramel fout gaan. Je ziet dan dat de kristallen zich aan de zijkant van de pan hebben geplakt, dit kan je dus met het kwastje water voorkomen.
  • Ongeveer een minuut later wordt het iets bruiner nu moet je de karamel roeren met een garde. Blijf de karamel continue roeren.
  • Blijf roeren en wacht tot de caramel donker wordt. Haal nu de pan direct van het vuur, want nu kan het heel snel fout gaan. Als je de pan te lang laat staan, brandt hij aan.
  • Je karamel is nu klaar maar wij maken er saus van dus voegen we 50 gram boter en 200 ml warme slagroom (1 minuut verwarmen in de magnetron) toe.
  • Als je klonten krijg zet je het even terug op het vuur tot dat het gesmolten is (blijf wel roeren).
  1. Giet de karamelsaus over het appelmengsel als het een beetje is afgekoeld.
  2. Rol nu de grote bal met deeg uit tot dat je ongeveer op 2 mm dikte zit. (wrijf je deegroller en aanrecht blad in met patentbloem, zo voorkom je dat alles gaat plakken)
  3. Zet hier op je braadslede en snij er omheen zo heb je de perfecte uitsnede voor de bodem. Met het restant maak je de randen en de stroken voor de bovenkant van je taart. (stroken ongeveer 1cm dikte)
  4. Bak de taart af op 160 graden 60 min.

Untitled

Tip: heb je iets teveel karamel over? Bewaar het dan koud in de koelkast, bijvoorbeeld in een glazen weckpot. Het is lekker met schepijs of maak er met hazelnoten en chocolade een praline verassing van.

En bewaar natuurlijk een beetje om over je appeltaart heen te doen als deze is afgebakken.

Totaal geen zin om te prutsen met dat suikermengsel om er karamelsaus van te maken? Gebruik dan de 150 ml toffyshot  ( ik had hem van hattrick) door je appels (neem niet de zoute variant!) deze ‘shot’ is ook superlekker door je koffie of over je ijs, cake of taart.