Starterslening opnieuw introduceren

Door
Makelaarsland
op

Er moeten miljarden aan extra bezuinigingen doorgevoerd worden, maar door het mislukken van de besprekingen in het Catshuis komt er nog geen einde aan de onzekere tijden voor de huizenbezitters en potentiële huizenkopers. Op korte termijn moeten maatregelen getroffen worden om de huizenmarkt weer gezond te maken.

De onzekerheid over de toekomst van de hypotheekrenteaftrek zorgt nog steeds voor een stagnerende huizenmarkt. De huizenmarkt zou een impuls kunnen krijgen wanneer starters weer massaal huizen gaan aankopen. Dit doen zij nu niet door onzekerheden over de toekomst, maar zeker ook doordat ze geen geschikte hypotheek kunnen afsluiten. De banken zijn zeer voorzichtig geworden met het verstrekken van hypotheken, en dat treft voornamelijk de starters op de huizenmarkt. Tot het ontstaan van de kredietcrisis kenden wij in Nederland verschillende vormen van startersleningen. Dit zou opnieuw leven ingeblazen moeten worden om de doorstroming op de huizenmarkt op gang te helpen.

Geld beschikbaar stellen voor starters

De markt moet aan de onderkant gestimuleerd worden. Zodra starters de huizenmarkt weer gaan betreden, zal er ook weer doorstroming komen in de huizenverkoop in de duurdere segmenten. De overheid zou juist nu moeten besluiten om nieuwe startersleningen te introduceren. Dit is een maatregel die op korte termijn geld gaat kosten in plaats van opleveren voor de schatkist, maar het zal de economie goed doen. Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft, heeft in een interview met de NOS aangegeven dat een investering van een paar honderd miljoen euro op termijn wordt terugverdiend door een economische groei dat een gevolg is van de maatregel.

Positieve effecten van startersleningen

Voordat de huizenmarkt in een dip terecht is gekomen, hadden de starters al moeite om een huis te kopen door de hoge huizenprijzen. Inmiddels zijn de huizenprijzen al meerdere jaren aan het zakken, maar de starters hebben het zeker niet makkelijker gekregen om een huis te kopen. Ze kunnen nu namelijk veel minder lenen bij de banken door de strengere hypotheekregels. Het gevolg is dat ze blijven huren en gaan wachten op betere tijden. Door een starterslening zouden ze nu aangemoedigd kunnen worden om een huis te kopen.

Door de starters te helpen, worden ook andere huiseigenaren geholpen. Een succesvolle starterslening zal zorgen voor een kettingreactie. Een huis in het goedkoopste segment wordt verkocht. De huiseigenaren die hun huis ontgroeid zijn, kunnen nu ook weer verder. Op deze manier heeft het financieel ondersteunen van de starters een positief effect op de volledige huizenmarkt.

De politiek moet inzien dat het noodzakelijk is om op korte termijn maatregelen te nemen om een verdere verslechtering van de huizenmarkt te voorkomen. Het herinvoeren van de starterslening en duidelijkheid geven over de overdrachtsbelasting zouden een stap in de goede richting zijn.

Geschreven door Juul Dijkhuis

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.