TIP: Maak rente niet te hoog bij lening aan familie

Door

Maartje Lute

op

30 januari 2019

Geld lenen aan je familie ter financiering van een huis? Dat kan. Het gebeurt steeds vaker nu de huizenmarkt overspannen is en de acceptatievoorwaarden aangescherpt worden.

Geld lenen aan je kinderen voor de aankoop van een huis kan financieel aantrekkelijk zijn. Als ouders kun je een hogere rente vragen dan dat je voor je spaargeld van de bank ontvangt. En kinderen kunnen lenen zonder veel gedoe. Maar de hoogte van die rente moet wel reëel blijven. Anders steekt de belastinginspecteur daar een stokje voor.

Rente van 9 procent

In Den haag was er een echtpaar dat voor de financiering van hun huis een lening aan was gegaan bij de ouders van de man. Het ging om een annuïtaire hypotheek van € 271,556.

De ouders hadden de rente van lening gesteld op 9 procent. Als reden van deze hoge rente gaven de ouders dat er geen zekerheden waren verstrekt voor de lening. De ouders hadden dus geen recht van hypotheek en konden geen beslag leggen op de woning als de lening niet betaald werd. Omdat zij (de ouders van de man) naar hun zeggen een groter risico lopen dan de bank, vonden zij deze hoge rente geoorloofd.

Rente terug als schenking

Waarschijnlijk ontvangen de zoon en schoondochter een deel van de betaalde rente terug als schenking van de ouders. Zo kan er maximaal geprofiteerd worden van de hypotheekrenteaftrek.

Volgens de belastinginspecteur wijkt de rente van 9 procent te veel af van wat er gebruikelijk is. Als deze hypotheek was afgesloten bij een ‘gewone’ geldverstrekker met dezelfde voorwaarden dan zou een rente gelden van maximaal 3 procent. De belastinginspecteur erkent wel dat de ouders een groter risico lopen. Zij hebben niet de rechten van een zekerheidsstelling, die een gewone geldverstrekker wel heeft. Maar het verdrievoudigen van de rente gaat de inspecteur te ver. Daarbij speelt het ook een rol dat de man over meer dan voldoende arbeidsinkomen beschikt om de rente en de aflossing op de lening te voldoen. Daardoor is het risico om niet te voldoen aan de financiële  verplichtingen aan het echtpaar niet erg groot.

Wil jij net als 18.000 andere slimme verkopers ook op de hoogte blijven van nieuws in de huizenmarkt?

Wat vindt de rechter?

De rechter vind een rentepercentage van 9 procent ook te gortig. Zijn uitspraak is dat een rente van 4,5% voldoende is. Hij gaat uit van een rente van 3 procent met zekerheidsrecht en vindt 1,5%daarbovenop voor het ontbreken van dit recht voldoende.

Dat betekent dat de belasting alleen de 3,5% hoeft te gebruiken om hypotheekrenteaftrek over te betalen. De rest wordt gezien als een schenking van het echtpaar aan de ouders.

Komt vaker voor

Het komt steeds vaker voor dat geld voor een eigen woning geleend wordt van ouders. De overspannen huizenmarkt en strengere hypotheekregels lijken hier de oorzaak van. Vaak wordt hierbij een hogere rente gehanteerd, in combinatie met een schenking door de ouders aan het kind.

Betekent deze uitspraak dat het niet meer mogelijk is om een dergelijke lening af te sluiten? Zeker niet, maar deze uitspraak laat wel zien dat ouders het niet te bont moeten maken. Een hogere rent doordat ouders meer risico lopen dan een bank is zeker verdedigbaar, maar een bedrag van 9% waar 3% de standaard is, is teveel van het goede.

Op zoek naar je droomwoning?

Bron: tipsenadvies-vastgoed.nl

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt u natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaatst u automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kunt u uw keuze achteraf ook altijd aanpassen.