Tweeverdieners kunnen hogere hypotheek krijgen

Door
Juul Dijkhuis
op

Onlangs heeft het Nibud haar adviesrapport Financieringslastnormen gestuurd naar de Tweede Kamer. Hierin adviseert het Nibud de politiek over de hypotheeknormen voor 2016. In eerdere jaren zijn de hypotheeknormen aangescherpt.

Gerekend over de gemiddelde normen voor 2016 gaan tweeverdieners er volgend jaar iets op vooruit in vergelijking met 2015. Ze kunnen volgend jaar een hogere hypotheek krijgen, vergeleken met de normen over 2015. Dit is nog niet het beleid voor 2016, maar het is wel een advies.

Volgens de nieuwe normen gaan tweeverdieners er tot 22.000 euro aan maximum hypotheek op vooruit. Het is niet alleen maar goed nieuws, want niet iedereen kan meer hypotheek krijgen ten opzichte van de huidige normen. Alleenstaanden en gezinnen met één inkomen kunnen minder lenen. Hetzelfde geldt voor tweeverdieners waarvan het inkomen niet hoog is. Wil jij weten hoe het voor jou uitpakt? Zie dit overzicht van het Nibud.

In de maximum hypotheek gaat het tweede inkomen voor een groter deel meetellen

In de huidige normen wordt het laagste inkomen voor een derde meegenomen. Vanaf volgend jaar mag het laagste inkomen voor de helft worden meegenomen bij het berekenen van de maximale hypotheek. Vooral tweeverdieners die samen een hoog inkomen hebben (bijvoorbeeld 40.000 euro + 40.000 euro) kunnen per volgend jaar een tot wel 6 procent hogere hypotheek krijgen. Een hypotheek wordt voor tweeverdieners met beide een relatief laag inkomen, bijvoorbeeld 25.000 euro + 25.000 euro lastiger; zij kunnen juist minder lenen.

Eenverdieners gaan erop achteruit

Eenverdieners kunnen vrijwel allemaal minder lenen in 2016. Vooral de eenverdieners met een inkomen van ongeveer 30.000 euro kunnen volgend jaar veel minder hypotheek krijgen. Ook de eenverdieners met een hoger salaris gaan erop achteruit, maar procentueel zijn het kleine verschillen. Wil je maximum hypotheekbedrag weten? Voor het berekenen van de maximale hypotheek bieden hypotheekverleners vaak online handige tools, maar met de uitkomsten van zo’n berekening moet je wel verstandig omgaan.

De hypotheeklasten per maand moeten wel betaalbaar blijven

In de jaren voordat de dip ontstond op de huizenmarkt, was het geen probleem om tot zes keer of zelfs acht keer het jaarinkomen aan hypotheek te krijgen. De laatste jaren zijn de normen flink aangescherpt. Door de te hoge verstrekkingen uit het verleden zitten er naar verhouding veel huiseigenaren in de problemen. Bij een kleine terugval van het inkomen of een minder gunstige hypotheekrente ontwikkeling zijn de lasten namelijk niet meer te betalen. Deze vorm van overkreditering zal door de huidige strikte normen minder snel ontstaan.

Bij het kopen van een huis is het belangrijk om voor jezelf inzichtelijk te maken wat jij uit kunt en wilt geven aan hypotheeklasten per maand. Je moet dus niet alleen berekenen hoeveel je maximaal aan hypotheek kunt krijgen volgens de bank, je moet ook weten of de hypotheeklasten per maand passen binnen jouw budget. Na het kopen van een huis wil je namelijk ook nog leuk blijven leven. De kwaliteit van het leven gaat boven de kwaliteit van het wonen.

 

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.