Monumentale boerderij in Twisk

Door
Makelaarsland
op

In deze blogrubriek presenteren wij de mooiste, bijzonderste en meest inspirerende huizen die bij Makelaarsland in de verkoop staan. Gluur binnen bij unieke woningen en laat je verrassen! Deze keer uitgelicht: een unieke monumentale stolpboerderij die te koop staat in het Noord Hollandse Twisk.

Deze oudste West-Friese stolpboerderij in Twisk, is gelegen aan het bekende dorpslint van dit pittoreske dorp. Dit rijksmonument komt oorspronkelijk uit 1615. Toen familie Wit het pand 25 jaar geleden kochten was het in zeer slechte staat van onderhoud.

Compleet gerestaureerd

Maar dat hield deze familie niet tegen. Dat ze deze boerderij wilde hebben wisten ze gelijk: “We woonden in de buurt en hebben altijd tegen elkaar gezegd: ‘Als dat pand ooit te koop komt te staan, dan is het van ons’.” Ze hebben het van onder naar boven en van binnen naar buiten gerestaureerd. De vloer, de daken de muren binnen en buiten, deze laatste met de originele steentjes met snijvoeg. Deze monumentale boerderij is een rijksmonument dus er zaten strenge eisen aan het verbouwproces.

unieke woning

Statussymbool

Het pand is rond 1600 gebouwd in opdracht van een welgestelde boer, die waarschijnlijk ook een functie had als burgemeester of notaris en deze boerderij met zijn bijzondere voorgevel (zie bovenstaande foto) neer heeft laten zetten om zijn status aan te geven. Momenteel zijn er nog twee beschermde monumentale kamers te vinden in de boerderij zelf. Dat is de ‘eiken kamer’, gelijk ook de oudste kamer van het pand. Door het vroege bouwjaar blijft het een beetje gissen maar deze is waarschijnlijk gebruikt als kantoor compleet met de rouw- en trouwdeur. En de ‘roze kamer’ of, zoals het vroeger wel werd genoemd, de ‘deftige kamer’. Deze kamer is voorzien van prachtige houtsnijwerk ornamenten en biedt ook toegang tot een grote bedstee en origineel oud keukentje. “Zelf leven ze voornamelijk in de ruime woonkeuken en in de zomer buiten onder de overkapping met een mooi uitzicht over de landerijen.”

unieke woning

 Monumentale boederij of museum?

Een kreet die mevrouw Wit regelmatig hoort wanneer mensen hun huis komen bezichtigen: “Het lijkt wel een museum”. Zoveel kamertjes met prachtige kleuren en bijzondere details. Maar zelf voelen ze dat helemaal niet zo. “Voor ons is de sfeer gewoon heel huiselijk en gezellig. Wij hebben niet het idee dat we in een museum wonen”. Ondanks dat het huis in de verkoop staat hebben meneer en mevrouw Wit geen haast om zelf te verhuizen. We wonen er nog heerlijk. Maar na zoveel jaar hier gewoond te hebben zijn we toe aan een nieuw uitdaging”.

Unieke woning

Bent u geïnteresseerd in deze bijzonder woning, die ruimte biedt om te wonen maar ook nog extra ruimte heeft in de vorm van een grote schuur die als bedrijfsruimte of extra leefruimte ingezet kan worden neem dan contact met ons op en plan snel een bezichtiging.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.