Main Menu

Veel Gestelde Vragen

Bezichtigen & onderhandelen (11)

Wie verzorgt de onderhandelingen bij Makelaarsland?

Wie doet de onderhandelingen

Indien een geïnteresseerde enthousiast is over uw huis, kan er een bod uitgebracht worden. Tijdens het biedingsproces kunt u rekenen op de expertise van uw makelaar bij Makelaarsland.

Verkoopstrategie

Uw makelaar handelt vanuit de kennis van het opnamerapport van de woning. Uw makelaar kent de getaxeerde waarde en kenmerken van de woning. Deze kennis, samen met uw persoonlijke wensen en situatie, resulteert in advies over de te volgen biedingsstrategie. De makelaars van Makelaarsland verkopen honderden woningen per jaar en zijn dé specialist in onderhandelen.

Onderhandelingen bij Makelaarsland

Geïnteresseerden brengen een bod uit bij Makelaarsland. Dit kan telefonisch of via de button ‘Doe een bod’ bij uw woningpresentatie op de site van Makelaarsland. Uw makelaar neemt het bod in behandeling.

Uw eigen makelaar

Uw makelaar belt met de bieder om het voorstel door te nemen en eventuele vragen te beantwoorden. Vervolgens zal hij tijdens een persoonlijk telefoongesprek het uitgebrachte voorstel met u bespreken en u adviseren over de te volgen strategie. Het advies heeft niet alleen betrekking op de prijs, maar ook op voorbehouden, datum van overdracht en eventuele overige voorwaarden. U vindt op MijnMakelaarsland een bevestiging van het bod. Dit proces herhaalt zich bij elke bieding.

Reactie op bieding

In overleg met uw makelaar kunt u een bod accepteren, een tegenvoorstel uitbrengen of het bod afwijzen. Indien u een tegenvoorstel doet, heeft dit ook weer betrekking op de prijs, eventueel voorbehouden en de datum van oplevering. Uw makelaar zal de onderhandelingen met de bieder vervolgen om het beste resultaat voor u te bereiken.

Lees hier meer over het team van Makelaarsland.

Permalink.

Hoe kan ik zelf bezichtigingen doen van mijn huis?

Zelf bezichtiging doen

Zelf bezichtigingen doen kunt u als verkoper prima. U kent uw eigen woning en de buurt immers goed en u bent enthousiast over het huis waar u waarschijnlijk al vele jaren met plezier heeft gewoond. Daarnaast bent u voor een bezichtiging niet aan kantoortijden gebonden en kunt u uitgebreid de tijd nemen om kandidaten rond te leiden. Omdat kandidaat-kopers informatie graag uit de eerste hand ontvangen, wordt een persoonlijke rondleiding zeer op prijs gesteld!

Tips zelf bezichtigingen doen

Het verzorgen van een bezichtiging is het leukste onderdeel van de verkoop! Woningzoekers hebben interesse getoond in uw woning en komen graag bij u kijken. Een goede eerste indruk is belangrijk. Bekijk de volgende punten, zodat u goed voorbereid uw mogelijke kopers ontvangt.

 • Ruim goed op. Haal zo veel mogelijk overbodige spullen weg, berg de vuile was op. Zet de wasmand in een kast of desnoods even in de schuur, tandenborstels weg, maak het aanrecht en alle tafelbladen leeg.
 • Laat uw huis rust uitstralen. Haal o.a. persoonlijke foto’s, souvenirs, het prikbord en de post weg.
 • Zorg voor voldoende (loop) ruimte en verwijder al het meubilair waar kijkers over kunnen struikelen. Maak een vrije doorloop in kamers, hallen en gangen.
 • Zorg voor een comfortabele temperatuur in huis.
 • Zet de radio, televisie, computer, wasmachine en droogmachine uit (elk geluid en beeld kan afleiden).
 • Beperk het gezinsleven tot een minimum en breng indien mogelijk de huisdieren naar de buren.
 • Maak je huis zo licht mogelijk: doe gordijnen open, haal zonneschermen op, doe het licht aan, zeem de ramen (binnen en buiten).
 • Zorg dat de hele woning fris ruikt: ventileer de badkamer, zet de kattenbak buiten en verschoon de vuilnisbak.
 • Maak de bedden netjes op, bij voorkeur met een strak gestreken overtrek of neutrale sprei.
 • Doe de wc-bril naar beneden met de klep dicht.
 • Maak de tuin gezellig: veeg dode bladeren weg, zet (ook in de winter) de tuinset buiten en zet wat groenblijvende of bloeiende planten in potten.

Duur van een bezichtiging

Met bovenstaande tips kunt u absoluut zelf bezichtigingen doen. De duur van een bezichtiging hangt sterk af van het type woning, de grootte van de woning en de kandidaten, maar natuurlijk ook van uw eigen presentatie. Een goede eerste indruk is belangrijk! Zorg dat het hele huis schoon en opgeruimd is en voer, indien nodig, van tevoren kleine reparaties uit. Doe ‘s avonds overal het licht aan. Wees vriendelijk en geef belangstellenden de tijd die ze nodig hebben. Gemiddeld kunt u rekening houden met een half uur.

Permalink.

Wat moet ik doen na de bezichtiging van een huis?

Na een bezichtiging

Na een bezichtiging van een huis is het afwachten… U bent natuurlijk razend benieuwd wat de potentiële koper van uw huis vindt. Wil de belangstellende een tweede bezichtiging aanvragen, een bod uitbrengen of is er geen interesse en waarom dan niet?

Reactie potentiële kopers

Als de potentiële koper na de bezichtiging nog interesse in uw woning heeft, laat de aankopend makelaar of de potentiële koper snel genoeg van zich horen. Bijvoorbeeld om een tweede bezichtiging aan te vragen of een voorstel uit te brengen. Omdat veel woningzoekers meerdere woningen bezichtigen, voordat zij overgaan tot een aankoop, kan het vaak wel even duren voordat u weet waar u aan toe bent. Om belangstellenden op een laagdrempelige manier een reactie op uw woning te vragen, heeft Makelaarsland de woningreview ontwikkeld.

Makelaarsland woningreview

De woningreview is een korte, digitale enquête die u kunt uitsturen naar de belangstellende na een bezichtiging. Met de woningreview krijgt u betrouwbare feedback over uw woning. Als de belangstellende een tweede bezichtiging wil aanvragen, dan hoort u dit direct! U kunt vervolgens contact opnemen voor het inplannen van een vervolgbezichtiging. Als de belangstellende een bod uit wil brengen, dan neemt de makelaar contact op om het bod in te voeren. Vervolgens overlegt uw makelaar met u wat de onderhandelingsstrategie wordt.

Permalink.

Wat houdt de meldingsplicht verkoper in?

Meldingsplicht

De meldingsplicht verkoper houdt in dat verkoper gebreken die bij hem bekend zijn, direct moet melden aan een potentiële koper. Dit geldt niet voor de gebreken die duidelijk zichtbaar zijn voor de koper. Ook moet de verkoper de rechten van anderen op zijn perceel melden aan de koper. De potentiële koper wordt zo, voordat hij overgaat tot het kopen van een huis, op de hoogte gesteld van de onderhoudstoestand van de woning.

Voorbeelden meldingsplicht verkoper

De volgende punten hoort de verkoper te melden aan een potentiële koper:

 1. Gebreken in de badkamer
  – Denk bijvoorbeeld aan een scheur in een badkamer tegel of een lekkende douchekraan.
 2. Gebreken in de keuken
  – Denk bijvoorbeeld aan een niet goed functionerende vaatwasser of oven.
 3. Lekkage
 4. Aanschrijvingen van de gemeente of andere instanties
  – Denk bijvoorbeeld aan aanschrijving van de gemeente om gevel te herstellen.
 5. Parkeerplaatsen op het appartementsterrein voor algemeen gebruik
 6. Verbouwplannen van buren
  – Indien de buren van plan zijn een verbouwing te doen, dan is het verstandig dit aan de potentiële koper te melden.
 7. Afwijkende perceelgrenzen
  – De feitelijke situatie van het perceel wijkt af van de perceelgrootte zoals aangegeven in het Kadaster.
 8. Recht van overpad
  – Het recht van de buurman om van het pad gebruik te maken. Of bij een appartement, waarbij de meldingsplicht verkoper inhoudt dat gemeld moet worden dat de parkeerplaatsen op het appartementsterrein voor algemeen gebruik zijn. Wanneer in het eigendomsbewijs staat dat er sprake is van recht van overpad, dan is het geen onderdeel van de meldingsplicht verkoper.

Waar u als verkoper een meldingsplicht heeft, heeft de koper ook een onderzoekplicht.

Gebreken na levering woning

Mocht een koper een woning hebben aangekocht en er worden gebreken gevonden, dan moet dit zo spoedig mogelijk bij de aankopend makelaar (indien ingeschakeld bij aankoop) of verkopend makelaar gemeld worden. De makelaar kan het gevonden gebrek dan bespreken met de verkoper en in overleg kan besloten worden of het gebrek verholpen kan worden. Wanneer te lang gewacht wordt met het aangeven van gebreken, wordt de kans kleiner dat de verkoper hiervoor aansprakelijk gesteld kan worden.

Permalink.

Huis kopen – wat zijn ontbindende voorwaarden?

Ontbindende voorwaarden

De ontbindende voorwaarden bij het kopen van een huis zijn voorwaarden die een koper kan laten opnemen in de koopovereenkomst om de kans te waarborgen dat de koop ontbonden kan worden als aan de gestelde voorwaarden niet wordt voldaan. Ontbindende voorwaarden hebben veelal betrekking op het verkrijgen van financiering, Nationale Hypotheek Garantie en een bouwtechnische keuring.

Meest voorkomende ontbindende voorwaarden

• Voorbehoud voor het verkrijgen van financiering/hypotheek op de woning

Het voorbehoud voor het verkrijgen van financiering betekent dat u een overeenkomst wilt sluiten, maar de koop kunt ontbinden indien aan u geen hypotheek/financiering wordt verstrekt. Nadat er overeenstemming is bereikt tussen koper en verkoper, geldt er normaliter een periode van 8 weken waarin de koper zijn financiering kan rondkrijgen. Indien de koper geen finaal akkoord heeft op zijn financiering, binnen de gestelde termijn, kan om uitstel gevraagd worden. Dit komt steeds vaker voor, omdat het financieringstraject bij de bank lang kan duren. Pas wanneer de ontbindende voorwaarden zijn verlopen, is de woning officieel verkocht.

• Voorbehoud voor het laten uitvoeren van een bouwtechnische keuring op de woning

Mogelijk twijfelt u over de bouwtechnische staat van de woning die u wilt aankopen. Dan kunt u een bieding doen onder voorbehoud van het uitvoeren van een bouwtechnische keuring. Daarbij kunt u de koop ontbinden als bijvoorbeeld het herstel van direct noodzakelijk achterstallig onderhoud en/of gebreken een vooraf bepaald afgesproken bedrag overschrijdt. Veelal wordt bij een eengezinswoning een bedrag van € 5.000 opgenomen. Een andere optie is om de bouwkundige keuring te laten uitvoeren binnen de 3 dagen bedenktijd. De koper hoeft dan niet vooraf een bedrag te bepalen, maar heeft het recht te ontbinden wanneer de keuring naar zijn inziens tegenvalt. Deze laatste optie heeft zowel voor verkoper als koper vaak de voorkeur. Beide partijen hebben snel zekerheid en er is geen discussie over wat direct noodzakelijk achterstallig onderhoud en / of gebreken zijn.

 • Voorbehoud voor het verkopen van de eigen woning

De NVM No-Risk Clausule houdt in dat u een woning koopt, mits uw eigen woning verkocht wordt binnen een gestelde termijn. Groot voordeel van deze clausule is dat u uw droomwoning kunt gaan aankopen en nog de tijd krijgt om uw eigen woning te verkopen. Zo loopt u geen risico op dubbele woonlasten. Indien het niet lukt uw eigen woning binnen de gestelde termijnen te verkopen, dan kunt u de aankoop ontbinden.

Permalink.

Wat houdt een huis kopen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) in?

NHG

Een huis kopen met Nationale Hypotheek Garantie houdt in dat u veilig en verantwoordelijk een huis koopt. U koopt namelijk met de garantie dat de hypotheekverstrekker al het uitgeleende geld terugkrijgt als het huis bij gedwongen verkoop minder opbrengt dan de waarde van de totale hypotheekschuld.

Wat is de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

De Nationale Hypotheek Garantie is een fonds vanuit de overheid, waarbij woningkopers een garantie krijgen op hun hypotheek. Het maximale hypotheekbedrag voor aankoop van een woning onder NHG is nu gesteld op € 245.000. Wanneer u een huis koopt onder NHG, krijgt u een lagere hypotheekrente aangeboden bij uw hypotheekverstrekker, omdat deze minder risico loopt. Het rentevoordeel kan oplopen tot 0,7% per jaar.

Beroep doen op NHG

NHG is in het leven geroepen om woningkopers veilig en verantwoord te kunnen laten lenen. Een hypotheek onder NHG houdt in dat, indien de woningbezitter de hypotheek niet meer kan betalen, de eventuele restschuld die ontstaat bij (gedwongen) verkoop van de woning, wordt kwijtgescholden. Voorwaarde is wel dat kan worden aangetoond dat de verkoper er alles aan heeft gedaan om het verlies te voorkomen of zo laag mogelijk te houden. Redenen om een beroep op NHG te doen zijn een scheiding, het verlies van een baan of het arbeidsongeschikt raken of overlijden van een partner. Hier kunt u de NHG hypotheek berekenen en zien hoeveel u kunt lenen.

Huis verkopen met restschuld

Staat uw huis in verkoop of heeft u uw woning verkocht en blijft er een restschuld over? Als u een hypotheek met NHG heeft, dan kan uw hypotheekverstrekker een declaratie indienen bij NHG. Vervolgens wordt gekeken of u in aanmerking komt voor kwijtschelding van de restschuld. Pas nadat uw woning verkocht is, doet NHG uitspraak.

Permalink.

Wat houdt de NVM No Risk Clausule in?

No Risk

De NVM No-Risk Clausule houdt in dat een koper uw woning koopt, mits zijn/haar eigen woning verkocht wordt binnen een gestelde termijn. Deze clausule wordt opgenomen in de koopovereenkomst. Groot voordeel van deze clausule is dat u als verkoper meer kans heeft op het aantrekken van een koper die niet eerst hoeft te wachten totdat zijn/haar woning verkocht is. Tevens kunt u natuurlijk uw droomwoning ook gaan aankopen op basis van No-Risk Clausule. Dit bevordert de doorstroom op de woningmarkt. U heeft de zekerheid dat uw woning verkocht is onder bepaalde voorwaarden zoals verkoopprijs, aanvaardingsdatum etc. Omdat uw woning gedurende de No-Risk clausule te koop blijft aangeboden loopt u weinig risico.

Permalink.

Wat is voorbehoud uitvoeren bouwkundige keuring woning?

bouwkundige keuring

Het voorbehoud voor uitvoeren van een bouwkundige keuring houdt in dat de koper, na overeenstemming bereikt te hebben, een bouwkundige keuring laat uitvoeren. Mochten uit deze keuring belangrijke zaken naar voren komen die de koop van de woning belemmeren, dan heeft de koper het recht om de koop kosteloos te ontbinden.

Wanneer voer je een bouwkundige keuring uit?

Er kan voor gekozen worden de bouwtechnische keuring te laten uitvoeren vóór het verstrijken van de wettelijke bedenktijd. Een andere mogelijkheid is dat de bouwtechnische keuring binnen 10 dagen na het verstrijken van de wettelijke bedenktijd wordt uitgevoerd. In dit geval wordt er afgesproken dat de overeenkomst kan worden ontbonden als het herstel van gebreken en direct noodzakelijk achterstallig onderhoud een bepaald afgesproken bedrag overschrijdt. Gemiddeld ligt dit bedrag rond de € 5.000 aan constructieve gebreken (bijvoorbeeld rotte kozijnen of een slecht dak).

Uiteraard is het ook mogelijk om een bouwkundige keuring in een eerder stadium uit te laten uitvoeren, zodat u voordat u de onderhandelingen begint weet waar u aan toe bent. Omdat een bouwkundige keuring al snel € 300 kost, is het zonde van uw geld, wanneer u geen overeenstemming bereikt.

Wat is een bouwkundige keuring woning?

Een bouwkundige keuring is een rapport dat opgesteld is door een onafhankelijk keuringsbureau, die de bouwkundige staat van een woning beoordeeld. In dit rapport worden de bouwkundige gebreken genoemd met de daarbij horende kostenpost om deze gebreken te herstellen.

Een bouwkundige keuring geeft een goed en betrouwbaar beeld van de bouwkundige staat van de woning voor de koper die de woning overweegt te kopen. De bouwkundige keuring toont aan of er sprake is van gebreken of achterstallig onderhoud en geeft een indicatie van de herstelkosten op korte en lange termijn. Bent u op zoek naar een partij die een bouwkundige keuring voor u kan verzorgen? Kijk dan eens op Adakeur.nl.

Permalink.

Wie stelt de aanvaardingsdatum huis vast?

Proost

De aanvaardingsdatum huis (ook wel overdrachtsdatum, transportdatum of datum van levering genoemd), is de datum waarop de koper eigenaar wordt van de woning. Na het tekenen van de akte van levering ontvangt de koper de sleutels van zijn nieuwe huis.

Onderdeel van onderhandelingen

De aanvaardingsdatum vormt een onderdeel van de onderhandelingen. De verkoper geeft aan wanneer de aanvaarding van zijn woning kan plaatsvinden. Hiervoor zijn de opties ‘direct’, ‘per datum’ of ‘in overleg’ mogelijk. Bij het uitbrengen van een voorstel geeft de koper aan wanneer hij graag zou aanvaarden. Bij overeenstemming wordt de datum in onderling overleg tussen verkoper en koper vastgesteld en vastgelegd in de koopovereenkomst. De aanvaardingsdatum wordt veelal gesteld op de eerste dag van de maand, maar deze kan gesteld worden op elke werkdag in het jaar.

Aanvaardingsdatum wijzigen

In de koopovereenkomst staat dat het mogelijk is om van de aanvaardingsdatum af te wijken, mits beide partijen hiermee akkoord gaan. Mocht één van de partijen niet mee willen werken aan een eerdere of latere aanvaardingsdatum, dan geldt de datum die in eerste instantie is gesteld in de koopovereenkomst.

Overdracht woning

De aanvaardingsdatum wordt meestal vastgesteld binnen 3 tot 4 maanden na het uitbrengen van de hypotheekofferte. Dit, omdat de hypotheekofferte een geldigheidsduur heeft van maximaal 3 maanden. De hypotheekofferte wordt meestal direct na het bereiken van overeenstemming aangevraagd en binnen enkele dagen door de hypotheekverstrekker geleverd. Het is mogelijk de geldigheidsduur te verlengen, wanneer een latere overdrachtsdatum gewenst is. Hier staan echter kosten tegenover, zogenoemde bereidsheidsstellingsprovisie. Deze provisie loopt al snel op tot duizenden euro’s. Kosten die de koper natuurlijk graag wil vermijden.

Permalink.

Huis kopen – Wat is de 3 dagen bedenktijd?

bedenktijd

Bedenktijd bij aankoop van een huis

Na ondertekening van de koopovereenkomst heeft de koper, volgens de wet, drie dagen bedenktijd. De wettelijke bedenktijd is een dwingend recht (er mag niet van afgeweken worden). De koper heeft het recht om binnen deze 3 dagen van aankoop van de woning af te zien. De 3 dagen bedenktijd gaan in nadat een getekend exemplaar van de overeenkomst aan de koper is overhandigd (dus niet nadat de koper de koopovereenkomst heeft ondertekend). Daarvoor heeft koper, afhankelijk van de dag van ondertekening, minimaal drie en maximaal vijf dagen. Dit komt omdat er tenminste twee werkdagen in de bedenktijd moeten vallen en de bedenktijd ingaat op de dag na ondertekening door de koper.

Ontvangstbevestiging koopovereenkomst

Onder de koopovereenkomst wordt een verklaring van de koper opgenomen, dat hij een exemplaar van de koopovereenkomst heeft ontvangen. Dit wordt een ontvangstbevestiging genoemd en is vaak de laatste pagina van de koopovereenkomst. Een langere bedenktijd dan drie dagen mag ook worden overeengekomen. De gedachte achter deze bedenktijd na aankoop is dat de koper nog de gelegenheid heeft om deskundigen te raadplegen.

Waarom 3 dagen bedenktijd?

De 3 dagen bedenktijd is vooral in een verkopersmarkt erg belangrijk. Als koper moet je soms snel schakelen, omdat meerdere gegadigden dezelfde woning willen aankopen. Door de 3 dagen bedenktijd wordt de koper beschermd en loopt hij minder risico. Zo kan de koper binnen de bedenktijd nader onderzoek uitvoeren naar bijvoorbeeld de bouwkundige staat van de woning (waarbij verborgen gebreken van het huis aan het licht kunnen komen) of naar de reële waarde van de aankoopsom. De verkoper heeft geen bedenktijd, tenzij anders wordt afgesproken in de koopovereenkomst. Dit komt echter weinig voor.

Koopovereenkomst getekend door koper op: Bedenktijd eindigt op:
Maandag Donderdag
Dinsdag Vrijdag
Woensdag Maandag
Donderdag Maandag
Vrijdag Dinsdag
Zaterdag Dinsdag
Zondag Woensdag

Bron: Vereniging Eigen Huis

Permalink.

Onderhandeling huis – wanneer ben ik in onderhandeling?

Onderhandeling Makelaarsland

Verkoper en koper zijn in onderhandeling als de kopende partij een bieding heeft uitgebracht, waarop de verkopende partij heeft gereageerd middels een tegenbod. Let op: een koper is nog niet in onderhandeling op het moment dat hij een voorstel uitbrengt op de woning en de verkoper heeft nog niet gereageerd middels een tegenvoorstel.

Na de onderhandeling huis

Als verkoper en koper het eens zijn geworden over de prijs, opleveringsdatum en ontbindende voorwaarden, dan moeten de afspraken schriftelijk vastgelegd worden in een koopovereenkomst. Wanneer beide partijen de koopovereenkomst hebben ondertekend, gaat de wettelijke bedenktijd van drie dagen voor de koper in. De koper kan binnen deze tijd nog zonder reden kosteloos afzien van de aankoop. Als de wettelijke bedenktijd is verstreken en ontbindende voorwaarden niet meer van toepassing zijn, kan de overdracht bij de notaris plaatsvinden.

Bezichtigingen wanneer u in onderhandeling bent?

Als verkoper van de woning mag u doorgaan met bezichtigingen, wanneer u al in onderhandeling bent. Een onderhandeling hoeft namelijk nog niet tot een verkoop te leiden. De eerste bieder hoeft nog niet de beste te zijn. Daarom gaan de bezichtigingen door. Vaak zal de verkoper aan belangstellenden vertellen, dat hij of zij ‘onder bod’ of ‘in onderhandeling’ is. Een belangstellende mag dan wel een bod uitbrengen, maar krijgt daar geen antwoord op tot de onderhandeling met de eerste bieder beëindigd is.

Hoogte van biedingen

De verkoper mag geen mededeling doen over de hoogte van biedingen. De verkoper kan wel van een andere geïnteresseerde een uiterst voorstel aannemen. Indien dit voorstel beter is dan het voorstel dat door de eerste bieder is gedaan, dan kan de verkoper zich terug trekken uit de onderhandelingen om vervolgens de eerste bieder ook om een uiterst voorstel te vragen.

Permalink.

Energielabel (5)

Is het energielabel verplicht?

energielabel (1)Ja, per 1 januari 2015 is het energielabel verplicht bij de presentatie en de oplevering van uw woning, als deze is verkocht. Mocht u het label tijdens de overdracht van uw woning niet in uw bezit hebben, dan loopt u het risico op een boete die kan oplopen tot € 400,-. 

Permalink.

Hoe kom ik aan een energielabel?

energielabelIn januari en februari 2015 hebben alle huiseigenaren een brief van de overheid ontvangen met een voorlopig energielabel van hun woning. U maakt deze definitief via een internetapplicatie van de overheid. Een erkende deskundige controleert uw aanvraag en u krijgt het definitief energielabel thuisgestuurd. De kosten verschillen tussen enkele euro’s of enkele tientjes.

De afgelopen jaren is er veel te doen geweest omtrent het energielabel en verplichtingen zijn vaak gewijzigd. Kijk voor de meest actuele stand van zaken op de website van de Rijksoverheid.

 

Permalink.

Wat is een energielabel?

energielabel-woning1Het energielabel voor woningen geeft met klassen (A++ tot en met G) en kleuren (donkergroen tot en met rood) aan hoe energiezuinig een huis is, in vergelijking met soortgelijke huizen. Energielabel A++ (donkergroen) is zeer zuinig, energielabel G (rood) is zeer onzuinig.

Permalink.

Hoe controleer ik mijn energielabel?

zoek uw energielabel

Het voorlopig energielabel of huidig geregistreerd energielabel van een woning is te controleren via zoekuwenergielabel.nl.

Permalink.

Welke gebouwen hebben geen energielabel nodig?

monumentaal pandHet energielabel is verplicht voor alle gebouwen, met uitzondering van:

 • gebouwen waarvoor geen energie gebruikt wordt om het binnenklimaat te regelen (zoals schuren en garages);
 • beschermde monumenten (volgens de Monumentenwet 1988 of volgens een provinciale of gemeentelijke monumentenverordening);
 • gebouwen die worden gebruikt voor erediensten en religieuze activiteiten (zoals kerken en moskeeën);
 • gebouwen die bestemd zijn om te worden gebruikt voor het bedrijfsmatig bewerken of opslaan van materialen en goederen, of voor agrarische doeleinden (zoals fabriekshallen);
 • gebouwen die ten hoogste twee jaar worden gebruikt, (tijdelijke bouwwerken (zoals bouwketen, noodwinkels, noodlokalen bij scholen of directie- en schaftlokalen op bouwplaatsen);
 • voor bewoning bestemde gebouwen die minder dan vier maanden per jaar worden gebruikt, en met een verwacht energieverbruik van minder dan 25% van het energieverbruik bij permanent gebruik (zoals recreatiewoningen);
 • woonboten;
 • alleenstaande gebouwen met een gebruiksoppervlakte van minder dan 50 m2.

Permalink.

Financieën (1)

Wat is Buckaroo?

Heeft u het woord ‘Buckaroo’ op één van uw afschriften zien staan en vraag u zich af wat dat betekent? Buckaroo is een betaaloplossing ( of payment service provider, zoals ze het zelf noemen) die wij inzetten om via iDeal de kosten voor uw verkoopopdracht te innen. Makelaarsland heeft het verwerken van betalingen uitbesteed aan Buckaroo Online Payment Services. Op uw rekeningafschrift kunt u de betaling terugvinden onder de naam Buckaroo Stichting Derdengelden. Dit is de naam die Buckaroo hanteert.

Buckaroo is in 2014, 2015 en 2016 uitgeroepen tot Beste Payment Provider van Nederland en heeft sinds 2005 ervaring in de e-commerce branche. Momenteel maken ruim 5.000 bedrijven gebruik van de betaaloplossingen van Buckaroo.

Voor meer informatie bekijk de website van Buckaroo

 

Permalink.

Huis kopen (13)

Is een mondelinge overeenstemming bindend?

Makelaarsland mondelinge overeenstemming

Lange tijd bestond er onduidelijkheid over het antwoord op de vraag of de particuliere verkoper van een woning ook een beroep kan doen op het schriftelijkheidsvereiste. In december 2011 heeft de Hoge Raad, uitgemaakt dat ook de verkoper een beroep kan doen op het schriftelijkheidsvereiste mits de kopende partij een particulier is. Zolang geen schriftelijke koopovereenkomst is gesloten, kunnen zowel de particuliere koper als particuliere verkoper niet worden gehouden aan nakoming. Een mondelinge overeenstemming is dus niet bindend. Tot het meewerken aan het opmaken van een schriftelijke koopovereenkomst kan de verkoper niet gedwongen worden.

Permalink.

Wat is bankgarantie?

U heeft een huis op het oog en u wilt deze graag kopen, dan tekent u eerst een koopovereenkomst. Hierin staat de datum dat u eigenaar wordt van de woning en de afspraken die zijn gemaakt omtrent de financiering. Het voorlopig koopcontract is bindend. Het kan zijn dat u op het moment van ondertekenen de financieringen nog niet helemaal rond heeft. Omdat de verkoper wel graag zekerheid wilt dat u de woning daadwerkelijk koopt wordt er vaak een waarborgsom gevraagd.

Waarborgsom en bankgarantie

De waarborgsom bestaat meestal uit 10 procent van de koopsom. Dit bedrag moet binnen twee weken na ondertekening van het voorlopige koopcontract worden overgemaakt naar de notaris. Dit is een flink bedrag, dat niet iedereen op zijn bankrekening heeft staan. Om toch te kunnen voldoen aan de waarborgsom die gevraagd wordt kunt u als koper een bankgarantie afsluiten. Een bankgarantie houdt in dat de bank verklaart dat zij garant staan voor de waarborgsom als u dit bedrag niet kunt nakomen. De bank zal dit bedrag omzetten in een lening. Zo kunt u het bedrag in termijn terugbetalen.

Kosten bankgarantie

Het voordeel van het afsluiten van een bankgarantie is dat u uw eigen geld niet hoeft te gebruiken. Maar het afsluiten van een bankgarantie kost wel geld. Over het bedrag waarvoor de bank garant staat rekenen zij ongeveer 1 procent rente. In de overeenkomst die wordt aangegaan met de bank staat ook het termijn vermeld waarin het bedrag moet worden terugbetaald.

Wat als de koop niet door gaat?

Als u besluit de koop niet door te laten gaan en de ontbindende voorwaarden zijn verlopen, dan kan de verkoper de bank in garantie stellen. Dit houdt in dat u een schuld heeft bij de bank ter grootte van de waarborgsom.

Permalink.

Huis kopen – Wat is de 3 dagen bedenktijd?

bedenktijd

Bedenktijd bij aankoop van een huis

Na ondertekening van de koopovereenkomst heeft de koper, volgens de wet, drie dagen bedenktijd. De wettelijke bedenktijd is een dwingend recht (er mag niet van afgeweken worden). De koper heeft het recht om binnen deze 3 dagen van aankoop van de woning af te zien. De 3 dagen bedenktijd gaan in nadat een getekend exemplaar van de overeenkomst aan de koper is overhandigd (dus niet nadat de koper de koopovereenkomst heeft ondertekend). Daarvoor heeft koper, afhankelijk van de dag van ondertekening, minimaal drie en maximaal vijf dagen. Dit komt omdat er tenminste twee werkdagen in de bedenktijd moeten vallen en de bedenktijd ingaat op de dag na ondertekening door de koper.

Ontvangstbevestiging koopovereenkomst

Onder de koopovereenkomst wordt een verklaring van de koper opgenomen, dat hij een exemplaar van de koopovereenkomst heeft ontvangen. Dit wordt een ontvangstbevestiging genoemd en is vaak de laatste pagina van de koopovereenkomst. Een langere bedenktijd dan drie dagen mag ook worden overeengekomen. De gedachte achter deze bedenktijd na aankoop is dat de koper nog de gelegenheid heeft om deskundigen te raadplegen.

Waarom 3 dagen bedenktijd?

De 3 dagen bedenktijd is vooral in een verkopersmarkt erg belangrijk. Als koper moet je soms snel schakelen, omdat meerdere gegadigden dezelfde woning willen aankopen. Door de 3 dagen bedenktijd wordt de koper beschermd en loopt hij minder risico. Zo kan de koper binnen de bedenktijd nader onderzoek uitvoeren naar bijvoorbeeld de bouwkundige staat van de woning (waarbij verborgen gebreken van het huis aan het licht kunnen komen) of naar de reële waarde van de aankoopsom. De verkoper heeft geen bedenktijd, tenzij anders wordt afgesproken in de koopovereenkomst. Dit komt echter weinig voor.

Koopovereenkomst getekend door koper op: Bedenktijd eindigt op:
Maandag Donderdag
Dinsdag Vrijdag
Woensdag Maandag
Donderdag Maandag
Vrijdag Dinsdag
Zaterdag Dinsdag
Zondag Woensdag

Bron: Vereniging Eigen Huis

Permalink.

Wat zijn de gemiddelde kosten voor een aankoopmakelaar?

Kosten aankoopmakelaar

Gemiddelde kosten aankoopmakelaar

De gemiddelde kosten voor een aankoopmakelaar zijn 2.431 euro (bron: NVM). De kosten die een aankoopmakelaar rekent voor zijn diensten, verdient een goede makelaar gemakkelijk voor u terug. Een NVM aankoopmakelaar behartigt úw belangen, laat zich niet leiden door emoties en heeft de kennis en ervaring die u van een professional verwacht.

Permalink.

Hoe kan ik een woning bezichtigen bij Makelaarsland?

Bezichtigen Makelaarsland

Dankzij ons innovatieve concept kunnen wij onze verkopers NVM expertise bieden tegen een vast en laag all-in tarief. Daarom bieden veel mensen hun huis via Makelaarsland te koop aan. En dat betekent een groot aanbod voor kandidaat-kopers. Dus ook voor ú!

Woning zoeken

U kunt bij Makelaarsland zoeken in een uitgebreid woningaanbod, in alle prijsklassen en in geheel Nederland. U kunt het totale aanbod van woningen bekijken of specifiek zoeken op object, type, prijs, provincie, plaats of adres.

Elk huis is uitgebreid gedocumenteerd. Een beschrijving, foto’s, kenmerken en aanvullende informatie geven u een concreet en helder beeld van de woning en haar interieur. U kunt de woningpresentatie online bekijken of downloaden als een complete brochure.

Woning bezichtigen

U vindt een woning op onze site die aan uw woonwensen voldoet. Tijd voor een bezichtiging!  Een woning bezichtigen bij Makelaarsland kan snel en gemakkelijk geregeld worden. Via www.makelaarsland.nl kunt u de woning die u wilt bezichtigen opzoeken en bij de woningpresentatie vraagt u een bezichtiging aan. Klik hiervoor op de button ‘Bezichtigen’ bij de woningpresentatie. U kunt ook telefonisch contact met ons opnemen om een bezichtiging aan te vragen via 088 200 2000.

Bij Makelaarsland worden de bezichtigingen begeleid door de verkoper zelf. Niemand kent de woning en de buurt immers beter dan de verkoper zelf. Zo ontvangt u alle informatie over de woning en de buurt uit de eerste hand. De verkoper neemt contact met u op om een afspraak in te plannen wanneer het u beiden uitkomt. Omdat de verkoper niet gebonden is aan kantoortijden, kan de bezichtiging plaatsvinden wanneer het u uitkomt, dus ook ’s avonds of in het weekend.

Onderzoeksplicht

De verkoper is bij wet verplicht u de bij hem bekende, niet zichtbare gebreken van zijn woning mee te delen. Dit ontslaat u echter niet van uw onderzoeksplicht. Dit betekent dat u zelf onderzoek dient te verrichten naar de diverse zaken die van belang zijn bij het nemen van de juiste koopbeslissing. Lees hier meer over uw onderzoekplicht.

Permalink.

Hoe kan ik een bod uitbrengen op een huis?

Bod uitbrengen Makelaarsland

Bod uitbrengen op een huis

Als u een huis heeft bezichtigd dat aan uw woonwensen voldoet, wilt u overgaan tot het uitbrengen van een bod. U brengt een bod uit bij de verkopende partij. In de meeste gevallen heeft de verkoper van de woning een verkoopmakelaar ingeschakeld om zijn belangen te behartigen. U brengt een bod dan uit bij de verkopend makelaar. U kunt het bod uitbrengen per e-mail (of schriftelijk), via de website van de makelaar of telefonisch. Om voor iedereen duidelijk te stellen wat het voorstel inhoudt (prijs, voorwaarden, oplevering), geniet het de voorkeur om het bod altijd per e-mail te bevestigen.  De verkopend makelaar bespreekt het voorstel met zijn klant en adviseert de verkoper in de te nemen stappen. De verkopende partij kan uw bod accepteren, afwijzen of een tegenvoorstel uitbrengen.

Tip! Het is aan te raden om een woning minimaal twee keer te bezichtigen, alvorens u een voorstel uitbrengt. Tijdens een tweede bezichtiging zult u merken dat andere aspecten van de woning opvallen, die u tijdens de eerste bezichtiging niet had opgemerkt.

Aanvaardingsdatum

Let erop dat een bod niet alleen uit een prijs bestaat, maar ook uit de aanvaarding en eventuele voorwaarden. De aanvaardingsdatum, ook wel transportdatum of leveringsdatum genoemd, is onderdeel van de onderhandelingen. Het is belangrijk dat u bij het uitbrengen van een voorstel aangeeft op welke datum u wilt aanvaarden. Dit is het moment dat de woning zal worden overgeschreven bij de notaris en u de sleutel in ontvangst neemt. U heeft een aantal mogelijkheden. U kunt met de door de verkoper opgegeven datum van overdracht akkoord gaan, u kunt een nieuw voorstel doen of aangeven dat u hierover nader wilt overleggen.

Ontbindende voorwaarden

Naast de prijs en de datum van aanvaarding kunt u ook (ontbindende) voorwaarden aangeven. De meest voorkomende zijn:

– Verkrijgen van een financiering/hypotheek op de woning

– Het laten uitvoeren van een bouwtechnische keuring op de woning

Let op! Er is geen koop gesloten als niet óók overeenstemming is bereikt over de aanvaardingsdatum en de eventueel gestelde (ontbindende) voorwaarden. Lees hier meer over de ontbindende voorwaarden.

Bod uitbrengen bij Makelaarsland

Een bod uitbrengen op een huis van Makelaarsland kunt u via de website www.makelaarsland.nl of 088 200 2000 doen. Makelaarsland neemt uw voorstel in behandeling en zal zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u en de verkoper opnemen om nader te overleggen over de bieding. Een door u uitgebracht voorstel wordt vertrouwelijk behandeld en door Makelaarsland alleen aan de verkoper kenbaar gemaakt.

Uw voorstel zal aan de verkoper worden voorgelegd. De verkoper kan uw voorstel accepteren, een tegenvoorstel uitbrengen of uw voorstel afwijzen. Vervolgens nemen wij telefonisch contact met u op om de reactie van de verkoper te bespreken. U kunt daar weer op reageren. Op deze wijze gaan we door totdat er overeenstemming is bereikt of totdat blijkt dat overeenstemming niet haalbaar is.

Bij het uitbrengen van een voorstel krijgt u van Makelaarsland een persoonlijke MijnMakelaarsland, waar u 24 uur per dag de status van uw bieding(en) kunt raadplegen.

Permalink.

Koopakte inschrijven in Kadaster – is dat nodig?

Inschrijven kadaster

Koopakte inschrijven in Kadaster

De koopakte (ook wel koopovereenkomst genoemd) inschrijven in het Kadaster adviseren wij de koper te allen tijde. Het doel van registratie is dat de koper wettelijk beschermd wordt tegen een aantal risicovolle situaties, die kunnen plaatsvinden tussen het moment van het tekenen van die ‘voorlopige’ koopovereenkomst (het moment van ondertekenen van de schriftelijke overeenkomst tussen de verkoper en koper) en het moment waarop het eigendom overgaat van eigenaar (het moment van ondertekenen van de akte van levering bij de notaris). Het inschrijven van een koopakte is geen verplichting.

Voorbeelden van risicovolle situaties zijn:

 • een levering van de woning aan een andere koper;
 • onderbewindstelling;
 • verhuur van de woning;
 • kwalitatieve bedingen die na de inschrijving tot stand zijn gekomen;
 • beslagen die na de inschrijving worden gelegd;
 • faillissement / surséance van betaling of schuldsanering van verkoper.

TIP! De inschrijving van de koopovereenkomst bied alleen bescherming als de overdracht van de woning binnen 6 maanden na de inschrijving van de koopovereenkomst plaats vindt. Mocht er een langere termijn zitten tussen het tekenen van de koopovereenkomst, dan kan men er ook voor kiezen om de koopovereenkomst de laatste 6 maanden van de tussenliggende periode in te schrijven.

Permalink.

Wat houdt de onderzoeksplicht koper in als u een huis koopt?

Onderzoeksplicht

Onderzoeksplicht koper

De verkoper heeft een meldingsplicht, dit houdt in dat alle bekende gebreken, zowel juridisch als bouwtechnisch, gemeld moeten worden aan een potentiële koper. De koper heeft ook een onderzoeksplicht. Wanneer een koper niet zeker is van de onderhoudstoestand van een woning, dan adviseren wij een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren. Voor juridische zaken, zoals bestemmingsplannen in de buurt (het bestemmingsplan is het plan dat de gemeente heeft aangesteld en waarin wordt beschreven hoe de onroerende zaak gebruikt mag worden en hoe de omgeving gebruikt mag worden), kan de koper de gemeente en het kadaster raadplegen. Ook kunnen kopers ervoor kiezen zelf een (NVM) aankoopmakelaar in te schakelen om hun belangen te behartigen en te wijzen op alle relevante zaken.

Gebreken na levering woning

Mocht een koper een woning hebben aangekocht en er worden gebreken gevonden, dan moet dit zo spoedig mogelijk bij de aankopend makelaar (indien ingeschakeld bij aankoop) of verkopend makelaar gemeld worden. De makelaar kan het gevonden gebrek dan bespreken met de verkoper en in overleg kan besloten worden of het gebrek verholpen kan worden. Wanneer te lang gewacht wordt met het aangeven van gebreken, wordt de kans kleiner dat de verkoper hiervoor aansprakelijk gesteld kan worden.

Permalink.

Onderhandeling huis – wanneer ben ik in onderhandeling?

Onderhandeling Makelaarsland

Verkoper en koper zijn in onderhandeling als de kopende partij een bieding heeft uitgebracht, waarop de verkopende partij heeft gereageerd middels een tegenbod. Let op: een koper is nog niet in onderhandeling op het moment dat hij een voorstel uitbrengt op de woning en de verkoper heeft nog niet gereageerd middels een tegenvoorstel.

Na de onderhandeling huis

Als verkoper en koper het eens zijn geworden over de prijs, opleveringsdatum en ontbindende voorwaarden, dan moeten de afspraken schriftelijk vastgelegd worden in een koopovereenkomst. Wanneer beide partijen de koopovereenkomst hebben ondertekend, gaat de wettelijke bedenktijd van drie dagen voor de koper in. De koper kan binnen deze tijd nog zonder reden kosteloos afzien van de aankoop. Als de wettelijke bedenktijd is verstreken en ontbindende voorwaarden niet meer van toepassing zijn, kan de overdracht bij de notaris plaatsvinden.

Bezichtigingen wanneer u in onderhandeling bent?

Als verkoper van de woning mag u doorgaan met bezichtigingen, wanneer u al in onderhandeling bent. Een onderhandeling hoeft namelijk nog niet tot een verkoop te leiden. De eerste bieder hoeft nog niet de beste te zijn. Daarom gaan de bezichtigingen door. Vaak zal de verkoper aan belangstellenden vertellen, dat hij of zij ‘onder bod’ of ‘in onderhandeling’ is. Een belangstellende mag dan wel een bod uitbrengen, maar krijgt daar geen antwoord op tot de onderhandeling met de eerste bieder beëindigd is.

Hoogte van biedingen

De verkoper mag geen mededeling doen over de hoogte van biedingen. De verkoper kan wel van een andere geïnteresseerde een uiterst voorstel aannemen. Indien dit voorstel beter is dan het voorstel dat door de eerste bieder is gedaan, dan kan de verkoper zich terug trekken uit de onderhandelingen om vervolgens de eerste bieder ook om een uiterst voorstel te vragen.

Permalink.

Wanneer heb ik te maken met een huis op erfpacht?

erfpacht makelaarsland

Sommige panden staan op grond waarop erfpacht rust. Dit houdt in dat de koper het gebruiksrecht van de grond heeft, maar de grond niet in bezit heeft. Uitgifte van erfpacht of erfhuur kan voor een bepaalde of onbepaalde periode zijn. In de meeste gevallen gaat het om een onbepaalde periode. Elke grondeigenaar (particulier of gemeente) kan zijn eigen erfpachtvoorwaarden stellen.

Canon

Het bedrag dat betaald wordt voor erfpacht, wordt canon genoemd. Afhankelijk van de opgestelde voorwaarden is de betaling per jaar of per halfjaar. Soms is het mogelijk om het bedrag voor een bepaalde termijn of voor de gehele duur in één keer af te kopen. Informeer hiernaar, als u een huis op erfpacht op het oog heeft, want de canon kan een fors bedrag per jaar zijn.

Woning op erfpacht financiering

De meeste banken financiering een woning op erfpacht, zeker wanneer de grondeigenaar de gemeente is. Wanneer een woning op naam van een particulier staat, kan het verkrijgen van financiering een probleem vormen. Omdat je als grondeigenaar je eigen voorwaarden kunt vaststellen, is de canon een onstabiele factor is. Niet elke bank wil daarom een lening verstrekken. In veel gevallen stellen banken bij een financieringsaanvraag voor een woning op naam van een particulier het aanleveren van een erfpachtopinie verplicht.

Wat is een erfpachtopinie?

Een erfpachtopinie wordt opgesteld door de notaris aan de hand van de voorwaarden. In de opinie wordt onder andere vastgelegd wat de duur van het erfpachtsrecht is en wat de canon is. Hij is gericht aan de bank, waardoor er voor elke woning een andere opinie opgesteld moet worden.

Hoe zit dat in grote steden?

Vooral in grote steden komt erfpacht vaak voor. Vooral in Amsterdam komt dat veelvuldig voor. De gemeente heeft de meeste grond in bezit. Ook andere grote steden zoals Utrecht, Den Haag en Rotterdam kennen veel woningen op erfpacht.

Permalink.

Is de makelaarscourtage kosten koper onderdeel?

kosten koper onderdeel

Makelaarscourtage kosten koper

De makelaarscourtage is geen onderdeel van de kosten koper en dient de koper apart te betalen. Hieronder vindt u meer uitleg over de makelaarscourtage en de kosten koper:

Wat is de makelaarscourtage?

De makelaarscourtage is het bedrag dat aan de makelaar betaald wordt voor het verlenen van zijn diensten. Deze courtage wordt veelal betaald, wanneer de makelaar de woning daadwerkelijk verkocht of aangekocht heeft. De betaling vindt dan plaats bij de notaris tijdens de overdracht van een woning. Er zijn verschillende manieren waarop de makelaarscourtage wordt bepaald. Zo kan de courtage een bepaald percentage van de koopsom zijn, een vast bedrag, een maandelijks bedrag of een combinatie hiervan.

Bij het verkopen van een woning kan de verkoper ervoor kiezen een verkoopmakelaar in te schakelen. De gemiddelde courtage van een verkoopmakelaar is € 3.287 (Bedrijfsvergelijkend onderzoek NVM – Woningmakelaardij). Bij de aankoop van een woning kan een koper ervoor kiezen een aankoopmakelaar in te schakelen. De gemiddelde courtage bij aankoop van een woning is € 2.431 (Bedrijfsvergelijkend onderzoek NVM – Woningmakelaardij). De kosten voor een verkoopmakelaar betaalt de verkoper, de kosten voor een aankoopmakelaar betaalt de koper van een woning. Deze kosten vallen buiten de kosten koper.

Wat is Kosten Koper?

De kosten koper zijn de kosten die voor rekening van de koper komen en die de overheid heeft bepaald. Deze kosten zijn de overdrachtsbelasting (2%), de advieskosten/afsluitkosten voor de hypotheek en de kosten van de notaris voor het opmaken van de leveringsakte en het inschrijven daarvan in de registers. Voorheen waren de kosten koper altijd zo’n 10% van de aankoopsom. Door verlaging van de overdrachtsbelasting, zijn deze kosten nu zo’n 6% van de aankoopsom.

Financieringsgrens 2016

De financieringsgrens is op 1 januari 2016 verlaagd naar 102%. Als koper kunt u tot 102% van de waarde van een woning financieren. Dit betekent dat u nog ongeveer 2% eigen geld nodig heeft om het kopen van een woning mogelijk te maken. Daarbij komen dan nog eventuele kosten van een makelaar en kosten voor bijvoorbeeld een verbouwing. De maximale financieringsgrens wordt sinds 2013 elk jaar verlaagd met 1%, totdat op 1 januari 2018 een koper nog maar 100% van de woningwaarde kan financieren. Alle bijkomende kosten, zoals kosten koper, makelaarskosten en verbouwingskosten moeten uit eigen middelen worden betaald.

Permalink.

Wat zijn kosten koper bij aankoop huis?

Kosten koper (k.k.) bij aankoop huis

Als koper van een woning en dan met name van een bestaande woning, ziet u achter de vraagprijs meestal de afkorting ‘k.k.’ staan. Dit staat voor kosten koper. Dit houdt in dat u naast de uiteindelijke koopsom ook de bijkomende kosten moet betalen. U kunt er vanuit gaan dat deze kosten ongeveer 6% van de koopsom bedragen. De kosten die worden bedoeld als kosten koper aankoop huis zijn o.a.:

•2% overdrachtsbelasting
• notariskosten;
• kadastrale rechten.

Aanvullende kosten koper kosten

Naast de overdrachtsbelasting en notariskosten (k.k.) komen er nog andere kostenposten bij die gerekend kunnen worden onder de 6% van de koopsom.

 1. Advieskosten hypotheekadviseur
 2. Taxatierapport
 3. Bouwtechnische keuring
 4. Stellen bankgarantie

Financiering kosten koper

Sinds 1 januari 2016 is het mogelijk om maximaal 102% van de koopsom te financieren. Elk jaar wordt het maximaal te lenen bedrag met 1% verlaagd. In 2018 is het maximaal te financieren bedrag 100% van de koopsom. Dit betekent dat elk jaar een groter deel van de k.k. uit eigen vermogen van kopers moet worden betaald.

Permalink.

Waarom moet ik overdrachtsbelasting betalen?

Overdrachtsbelasting Makelaarsland

Een koper moet overdrachtsbelasting betalen bij de overdracht van een bestaande woning. De overdrachtsbelasting was lange tijd 6% van de koopsom, maar is nu verlaagd naar 2%. Deze verlaging werd ingezet om doorstroming op de woningmarkt te bevorderen. Voor andere onroerende zaken, zoals bedrijfspanden betaal je 6% overdrachtsbelasting. Overdrachtsbelasting is een onderdeel van Kosten Koper.  De opbrengst hiervan wordt gebruikt door het Rijk voor voorzieningen zoals wegen en gezondheidszorg. Hierom wordt het in de volksmond ook wel ‘verhuisboete’ genoemd.

Hoe zit dat bij een nieuwbouwwoningen?

Bij nieuwbouwwoningen hoeft geen overdrachtsbelasting betaald te worden. Nieuwbouwwoningen worden namelijk meestal vrij op naam gekocht. De aankoopkosten zitten al in de koopsom verwerkt.

Minder overdrachtsbelasting bij doorverkoop woning

De termijn waarbinnen een woning kan worden doorverkocht en waarbij de doorverkoopvrijstelling van toepassing is, is door de staatssecretaris van Financiën per 1 september 2012 verlengd van 6 maanden naar 3 jaar. De verlengde vrijstelling geldt tot 1 januari 2015 als de eerste koop van een woning op of na 1 september 2012 heeft plaatsgevonden en de volgende koop in de drie daaropvolgende jaren. In dat geval is alleen over de eventuele waardevermeerdering van de woning tussen de eerste en de tweede koop 2% overdrachtsbelasting verschuldigd.

Permalink.

Inspectie en transport (11)

Wat zijn inspectie en transport?

Het is gebruikelijk dat er, voor de eigendomsoverdracht van een huis, een inspectie plaatsvindt. Verkoper en koper gaan samen  door de, dan leegstaande, woning om te controleren of de woning wordt opgeleverd zoals afgesproken. De woning zal, behoudens andere afspraken, in dezelfde staat moeten zijn als overeengekomen. Normaliter wordt hiermee de staat ten tijde van de laatste bezichtiging met de koper(s) bedoeld.

Ook de lijst van zaken behorende bij de koopakte wordt op dit moment doorgenomen. Wanneer er bijvoorbeeld is overeengekomen dat de vaatwasmachine bij de koop is inbegrepen, wordt op het moment van de inspectie bekeken of deze er nog staat én naar behoren functioneert.

Het transport is de eigendomsoverdracht van de woning. Dit is dus niet het moment dat een koopovereenkomst wordt getekend maar het moment dat u naar de notaris gaat voor de juridische overdacht, ook wel levering genoemd, en de sleuteloverdracht.

Permalink.

Wat moet ik meenemen naar de notaris voor de overdracht van mijn huis?

Alleen een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs). De rest van de stukken die nodig zijn voor de overdracht van een huis heeft de notaris al in zijn bezit. En vergeet niet de sleutels van de woning mee te nemen. Traditioneel worden deze na de ondertekening bij de notaris overhandigd.

Permalink.

Wat als ik nog geen stukken van de notaris heb ontvangen?

Neem dan contact op met de notaris. U dient de stukken ongeveer drie dagen vóór de overdracht van uw huis te ontvangen.

Permalink.

Moet het meterstandenformulier nog naar Makelaarsland worden verstuurd?

Nee, dit is niet nodig. U hoeft deze alleen naar uw energieleverancier te sturen.

Permalink.

Hoe kan ik meterstanden doorgeven bij verhuizing?

Door tijdens de inspectie van de woning een meterstandenformulier in te vullen, heeft u de eindstanden in een duidelijk overzicht staan. U stuurt deze naar uw energieleverancier.

Permalink.

Moet ik voor de overdracht alle gaatjes in muren dichten?

De woning dient geleverd te worden in dezelfde staat als tijdens de bezichtiging en overeenstemming. Zaten er tijdens de bezichtiging gaten in de muur met pluggen en met haakjes, waar bijvoorbeeld schilderijen aan hingen dan hoeven niet gedicht te worden. Mochten er kleden zijn neergelegd of schilderijen zijn opgehangen om ernstige beschadigingen uit zicht te krijgen dan moeten deze wel hersteld worden voor de overdracht.

Permalink.

Wat moet ik doen als er beschadigingen zijn tijdens de inspectie?

Op het moment dat er een (verborgen) gebrek wordt geconstateerd dient er uitgezocht te worden of verkoper hiervoor verantwoordelijk is en zo ja, hoe dit opgelost gaat worden. Dit kan dan worden vastgelegd op het inspectieformulier en later aan de notaris worden overhandigd. Mocht het ingewikkelde of ingrijpende gevolgen hebben, dan kan ook de makelaar geraadpleegd worden om hierin te adviseren of te bemiddelen.

Permalink.

Hoe lang duurt de inspectie van een woning?

De inspectie duurt, afhankelijk van de grootte van de woning, circa drie kwartier en is bedoeld als laatste controle en het opnemen van de meterstanden voor de energieleverancier.

Permalink.

Is een inspectie echt noodzakelijk?

Jazeker. Naast dat de koper vanuit de getekende koopovereenkomst  het recht heeft  om de woning nog een laatste keer te inspecteren is het ook verstandig om te doen. Een inspectie vooraf zorgt er namelijk voor dat  zodat iedereen met een gerust gevoel naar de overdracht gaat en verrassingen achteraf worden voorkomen. Makelaarsland adviseert om de bevindingen vast te leggen in het inspectieformulier. Ook is het gebruikelijk om tijdens de inspectie de meterstanden te noteren op het meterstandenformulier.

Permalink.

Wanneer vindt de inspectie van mijn huis voor de overdracht plaats?

De inspectie vindt vlak voor de eigendomsoverdracht plaats. Partijen (koper en verkoper) spreken meestal een uur voor de overdracht af. Mits de notaris, waar de overdracht plaatsvindt, dichtbij gesitueerd is. Eerder of zelfs een dag van te voren is uiteraard in overleg ook mogelijk, zolang de woning leeg is en er geen wijzigingen meer plaatsvinden tussen de inspectie en de eigendomsoverdracht.

Permalink.

Hoe verloopt de eigendomsoverdracht?

Overdracht Makelaarsland

Als de bedenktijd en de data van eventuele ontbindende voorwaarden verstreken zijn, is de koop definitief. Nu rest nog de dag dat de eigendomsoverdracht woning plaatsvindt.

Eigendomsoverdracht woning

Voor de eigendomsoverdracht gaat u samen naar de notaris. De koper is verplicht een notaris in te schakelen. De notaris is als enige verplicht om de notariële akte op te maken. De notariële akte bestaat uit de eigendomsakte en de hypotheekakte.

Transportakte en hypotheekakte

De eigendomsakte wordt ook wel transportakte, de juridische levering of de leveringsakte genoemd. De hypotheekakte is het officiële contract dat hoort bij de hypotheek die afgesloten is bij het huis. Als beide documenten kloppen wordt de notariële akte getekend en de koopsom voldaan. Vanaf dit moment is de koper officieel de trotse eigenaar van een nieuwe woning. Verkoper overhandigt tot slot de sleutels van het huis aan de koper. De notaris zorgt voor het inschrijven van de transportakte en hypotheekakte in de daarvoor bestemde registers. De eigendomsoverdracht is dan een feit.

Koopsom huis

De financiële afwikkeling van een overeenkomst vindt plaats tijdens de eigendomsoverdracht van uw woning. Enige dagen na de eigendomsoverdracht zal de koopsom op uw rekening worden bijgeschreven. Heeft u nog schulden op de woning, zoals een hypotheek, dan zullen deze eerst in mindering worden gebracht op het aan u over te maken bedrag. De notaris die de overdracht behandelt, zal hiervoor zorgdragen. Indien de koopsom van de woning lager is dan de hypotheekschuld, dient u er wel zorg voor te dragen dat u het verschil voor overdracht aan de notaris overmaakt.

Permalink.

Koopovereenkomst (7)

De nota van afrekening: wat is dat?

Ontbindende voorwaardenNota van afrekening

In de nota van afrekening, die u ontvangt van de notaris, staan de bedragen vermeld die u met betrekking tot de aan- of verkoop van een woning ontvangt of betaalt.

Op de nota van afrekening kunt u als koper of verkoper het volgende tegenkomen:

 • De koopsom en alle bijbehorende kosten die te maken hebben met de eigendomsoverdracht
 • Kosten van het kadaster
 • Het verstrekte hypotheekbedrag en alle daarmee samenhangende kosten
 • Eventuele makelaarskosten en advieskosten

Onder aan de nota van afrekening staat uiteindelijk het bedrag dat u als koper nog moet betalen of u als verkoper ontvangt of bij moet betalen.

Permalink.

Wat is een leveringsakte?

Kosten aankoopmakelaar

Wat is een leveringsakte?

De leveringsakte is de juridische uitwerking van de koopovereenkomst die is gesloten tussen koper en verkoper. De akte van levering wordt ook wel transportakte genoemd en is het document waarmee de woning officieel aan de koper wordt geleverd en op de koper zijn naam komt te staan. De akte van levering wordt opgesteld door een notaris en wordt getekend door de koper, de verkoper en de notaris. Na de ondertekening wordt de akte van levering ingeschreven in de openbare registers en is de koper officieel eigenaar van de woning. Na de inschrijving ontvangt de koper een afschrift, dit is het eigendomsbewijs.

De eigendomsoverdracht

De notaris zorgt ervoor dat de leveringsakte wordt ingeschreven in de openbare registers. Na het passeren van de akte van levering bij de notaris, ontvangt de koper het eigendomsbewijs. Het eigendomsbewijs is het door het Kadaster gewaarmerkte bewijsstuk dat de koper de eigenaar is van de woning.

Permalink.

Wat zijn optie eigendom en recht van erfpacht?

Waarom een aankoopmakelaar

Wat houdt een koop in eigendom en een koop van een recht van erfpacht in?

Bij de koop van een woning wordt u in de meeste gevallen eigenaar van de woning en van het perceel grond waar de woning op staat. U kunt ook een woning kopen met een recht van erfpacht. In dit geval wordt u wel eigenaar van de woning, maar geen eigenaar van de grond waar de woning op staat staat (grond is in bruikleen). U krijgt het recht om de grond en het daarop gebouwde huis te gebruiken, maar de grond blijft in eigendom van een ander. Omdat een ander eigenaar is, zijn er voorwaarden aan het erfpachtrecht verbonden. Deze voorwaarden staan vermeld in de erfpachtovereenkomst. In veel gevallen dient er een vergoeding (canon) betaald te worden voor het gebruik van de grond.

Wat is de definitie van erfpacht?

De definitie van erfpacht is: het zakelijke recht dat de erfpachter de bevoegdheid geeft eens anders onroerende zaak te houden en te gebruiken.

Wat is de relatie tussen erfpacht en opstal?

Naast erfpacht is er ook het recht van opstal. Een recht van opstal is het recht om een gebouw op, in of boven een stuk grond te plaatsen, terwijl de grond of het gebouw van een ander is.  Door het recht van opstal ontstaat er een scheiding tussen de grond en datgene dat daarop is gebouwd of geplaatst. De relatie tussen erfpacht en opstal is dat er in beide gevallen twee eigenaren ontstaan, één voor de ondergrond en één voor dat wat er op de grond staat.

Hoe zit het met erfpacht en uw hypotheek?

Bij erfpacht wordt er een vergoeding (canon) betaald. Bij het bepalen van de maximale hypotheek wordt deze canon meegenomen in de berekening. De erfpacht kan dus veel gevolgen hebben voor de maximale hypotheek. De erfpachtcanon is wel fiscaal aftrekbaar.

Permalink.

Wat is de lijst van zaken?

Overdrachtsbelasting Makelaarsland

Bij het kopen van een huis, zijn er vaak een aantal roerende goederen en onroerende goederen die bij de koop zijn inbegrepen. Hiervan wordt de lijst van zaken opgesteld.

De lijst van zaken

De verkoper kan op de lijst van zaken behorende bij de koopakte aangeven welke roerende goederen en onroerende goederen bij de woning horen en overgenomen kunnen worden en welke goederen de verkoper wilt meenemen. Het is verstandig om de lijst van zaken samen door te lopen, zodat duidelijk is wat er achterblijft in de woning. Hierdoor kunnen eventuele problemen voorkomen worden.

 

 

Permalink.

Wat houdt de ouderdomsclausule in?

Makelaarsland-642

De ouderdomsclausule en verborgen gebreken

Bij de verkoop van een oude woning, kan er bepaald worden om een ouderdomsclausule op te nemen in de koopovereenkomst. In de ouderdomsclausule staat dat de koper bekend is met de ouderdom van de woning en dat de gevolgen van verborgen gebreken die het gevolg zijn door deze ouderdom, voor risico van de koper komen. Deze clausule legt de verantwoordelijkheid bij de koper en vermeldt dat de verkoper niet instaat voor de kwaliteit van een aantal onderdelen van de woning. Omdat de clausule geen standaardbepaling is in de NVM koopakte, wordt deze handmatig toegevoegd.

Wanneer is een ouderdomsclausule van toepassing?

Een ouderdomsclausule is van toepassing op oudere woningen. De ouderdomsclausule wordt opgenomen in de koopovereenkomst van oudere woningen om zo te voorkomen dat de verkoper, na verkoop van de woning, door de koper kan worden aangesproken op gebreken die zijn ontstaan door ouderdom van de woning.

 

Permalink.

Wat is een koopovereenkomst?

Inschrijven kadaster

Wat is een koopovereenkomst?

In de koopovereenkomst worden de afspraken tussen de koper en de verkoper vastgelegd. Deze afspraken worden gebruikt als basis voor de leveringsakte van de woning, die bij de notaris gepasseerd wordt. De koopovereenkomst wordt daarom ook gezien als het belangrijkste document bij het aan- of verkopen van een woning. Dat het belangrijk is dat de koopovereenkomst geen ruimte laat voor meerdere interpretaties spreekt dan ook voor zich. Bij een eventueel geschil tussen koper en verkoper zal er altijd worden teruggegrepen naar de koopovereenkomst.

Inhoud koopovereenkomst

In de koopovereenkomst worden o.a. de volgende zaken vastgelegd:

 • Juiste personalia (duidelijk stellen wie verkoper/koper zijn)

In erfkwesties is het belangrijk om helder te hebben wie de erfgenamen zijn of wie er als gevolmachtigde de koopovereenkomst mag tekenen namens de overige erfgenamen.

Wanneer een bedrijf een particuliere woning koopt of verkoopt, moet helder zijn wie namens het bedrijf bevoegd is om de koopovereenkomst te tekenen.

 • Juiste registergoed

Bij sommige appartementen of woningen is het mogelijk om de parkeerplaats/garage los te verkopen. In de koopovereenkomst wordt uitgebreid omschreven wat bij de woning of het appartement van toepassing is.

 • Koopsom woning

De koopsom van een woning is het bedrag dat tussen verkoper en koper is overeengekomen.

 • Roerende zaken

In de roerende zaken lijst wordt omschreven wat er achterblijft in de woning en voor welke prijs deze roerende zaken worden overgenomen door de koper. Denk bijvoorbeeld aan gordijnen, kledingkasten en tuinmeubilair. De roerende zakenlijst wordt aangehecht aan de koopovereenkomst.

 • Voorwaarden

De meest voorkomende voorwaarden zijn: voorbehoud financiering, voorbehoud bouwkundige keuring, kopen onder NHG en voorbehoud verkoop eigen woning.

 • De staat van het verkochte

Is er een tank aanwezig? Is het een monument of een beschermd stadsgezicht? Bevat het verkochte verontreiniging? Is er asbest?

 • Andere afspraken

Denk hierbij bijvoorbeeld aan nog uit te voeren werkzaamheden voor oplevering.

Voorbeeld koopovereenkomst downloaden

Er zijn diverse eenvoudige versies van een voorbeeld koopovereenkomst op het internet te vinden. Kijk bijvoorbeeld op Vereniging Eigen Huis. Houd er rekening mee dat een koopovereenkomst een gepersonaliseerd document is. Een standaard versie gebruiken is dan ook lang niet altijd voldoende om de risico’s die gepaard gaan bij het verkopen en aankopen van een woning af te dekken.

Permalink.

Wanneer ontvang ik de koopovereenkomst woning?

tekenen
U ontvangt de koopovereenkomst woning als u akkoord heeft bereikt over de verkoopprijs, de aanvaardingsdatum en de aanvullende voorwaarden. Zodra er overeenstemming is bereikt, is het van belang dat alle afspraken schriftelijk bekrachtigd worden. De makelaar maakt na ontvangst van alle benodigde gegevens de koopovereenkomst woning op. Deze overeenkomst moet door beide partijen ondertekend worden. Gebruikelijk is dat de koopovereenkomst binnen 10 dagen na overeenstemming wordt getekend.

Notariskeuze in koopovereenkomst woning

In de koopovereenkomst moet genoteerd worden bij welke notaris het transport plaatsvindt. Deze notaris zorgt voor het opstellen van de leverings- en hypotheekakte en voor het inschrijven van de akten in de daarvoor bestemde registers. Omdat in het kader van kosten koper de kosten voor de notaris voor rekening van koper komen, dient koper de notaris aan te dragen.

Bedenktijd koper

Na ondertekening van de koopovereenkomst heeft de koper, volgens de wet, drie dagen bedenktijd. Tijdens deze bedenktijd kan de koper zonder opgave van reden (schriftelijk) van de koop afzien. Daarvoor heeft koper, afhankelijk van de dag van ondertekening, minimaal drie en maximaal vijf dagen. Dit komt omdat er tenminste twee werkdagen in de bedenktijd moeten vallen en de bedenktijd ingaat op de dag na ondertekening door de koper.

Koopovereenkomst getekend door koper op: Bedenktijd eindigt op:
Maandag Donderdag
Dinsdag Vrijdag
Woensdag Maandag
Donderdag Maandag
Vrijdag Dinsdag
Zaterdag Dinsdag
Zondag Woensdag

Bron: Vereniging Eigen Huis

Waarborgsom / bankgarantie

De koopovereenkomst vereist altijd een waarborgsom of bankgarantie van de koper. U krijgt daartoe zeven weken om dit te regelen (het aantal weken kan verschillen per makelaar). De waarborgsom is tien procent van de koopsom en dient u te storten op een bankrekening van het notariskantoor. Kiest u voor een bankgarantie, dan dient deze binnen de afgesproken termijn in het bezit van de notaris te zijn. De bankgarantie moet zijn afgegeven door een erkende geldverstrekkende instelling en geldig zijn tot tenminste één maand na de uiterste datum van eigendomsoverdracht.

Permalink.

Makelaar inschakelen (6)

Waarom kiezen voor een NVM makelaar?

waarom een nvm makelaar

De NVM is de grootste Nederlandse vereniging voor makelaars en vastgoeddeskundigen. De Nederlandse Vereniging voor Makelaars is thuis in alle marktsegmenten en geeft doelgerichte ondersteuning aan de aangesloten leden. Kwaliteit staat voorop bij een NVM makelaar. Particulieren ervaren deze kwaliteit gedurende het gehele verkoop- en aankoopproces. Verkopers en aankopers kunnen rekenen op uitstekende begeleiding door een NVM makelaar.

Voordelen NVM makelaar

1. Deskundigheid – Een NVM makelaar is goed opgeleid en is verplicht jaarlijks zijn kennis op peil te houden. Hij kent de markt en geeft uitstekend advies.

2. Betrouwbaarheid – Een NVM makelaar moet zich houden aan de NVM-Erecode. Dit betekent dat hij alle regels van de NVM in acht moet nemen en de belangen van de klant vooropstelt.

3. Zekerheid – Bij het inschakelen van een NVM makelaar, kiest u voor zekerheid. U kunt bij de NVM terecht voor klachten/geschillen over de NVM makelaar. Daarbij is elke NVM makelaar verzekerd tegen beroepsaansprakelijkheid. Dit is ook in uw belang.

Huis op Funda

Bijna 100% van de woningzoekers begint de zoektocht naar een woning op huizensite Funda. Als particulier is het niet mogelijk om een woning te koop aan te bieden via Funda. Alleen makelaars hebben de mogelijkheid om een woning aan te melden op Funda. Alleen makelaars die zijn aangesloten bij een branchevereniging kunnen woningen op Funda plaatsen. De brancheverenigingen in Nederland zijn VBO makelaar, VastgoedPro en NVM. De NVM is de grootste vereniging en groot aandeelhouder van Funda. Daarom staan woningen van NVM makelaars met een uitgebreidere woningpresentatie en hogere ranking op Funda.

Waarom een NVM makelaar?

 1. Uitgebreide presentatie en prominente positie van woning op Funda
 2. Deskundigheid, betrouwbaarheid en zekerheid
 3. Meedoen aan succesvolle, landelijke NVM Open Huizen routes (2 keer per jaar)
 4. Toegang tot grootste zoekbestand van Nederland

Permalink.

Waarom een verkoopmakelaar inschakelen?

Waarom een verkoopmakelaar

In 90% van de gevallen schakelt een verkoper een verkopend makelaar in bij de verkoop van een woning. Een verkoopmakelaar adviseert de verkoper van een huis en behartigt zijn belangen. De keuze om een huis te verkopen is een belangrijke beslissing voor een verkoper. Bij het verkopen van een woning is het prettig als een deskundige de verkoper begeleid en van adviezen voorziet. Omdat de makelaar de belangen van de verkoper behartigt, is het belangrijk om een makelaar te kiezen die bij de verkoper past.

Wat doet een verkoopmakelaar?

Een verkopend makelaar neemt de verkoper een aantal belangrijke zaken uit handen. De verkoopmakelaar stelt vast wat de woning waard is en adviseert een vraagprijs. Wanneer een geïnteresseerde een woning wil bekijken verzorgt óf de verkoopmakelaar óf de eigenaar van de woning de rondleiding. De makelaar verzorgt de onderhandelingen en stelt in veel gevallen de koopovereenkomst op. Eén van de belangrijkste taken van een verkoopmakelaar is een woning te verkopen tegen een zo hoog mogelijke prijs en de meest gunstige voorwaarden.

Huis op Funda

Bijna 100% van de woningzoekers begint de zoektocht naar een woning op huizensite Funda. Als particulier is het niet mogelijk om een woning te koop aan te bieden via Funda. Alleen makelaars hebben de mogelijkheid om een woning aan te melden op Funda. Alleen makelaars die zijn aangesloten bij een branchevereniging kunnen woningen op Funda plaatsen. De brancheverenigingen in Nederland zijn VBO makelaar, VastgoedPro en NVM. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) is de grootste vereniging en groot aandeelhouder van Funda. Daarom staan woningen van NVM makelaars met een uitgebreidere woningpresentatie en hogere ranking op Funda.

Waarom een verkoopmakelaar inschakelen?

 1. Een verkopend makelaar adviseert tegen welke prijs de verkoper zijn huis het beste kan verkopen
 2. Een verkopend makelaar is niet emotioneel betrokken en blijft zakelijk
 3. Een verkopend makelaar heeft meer kennis en ervaring in onderhandelingen
 4. Een verkopend makelaar neemt juridische en administratieve rompslomp uit handen
 5. Een verkopend makelaar adviseert de verkoper in het nemen van de juiste verkoopbeslissing

Permalink.

Waarom een aankoopmakelaar inschakelen?

Waarom een aankoopmakelaar

Bij het verkopen van een woning schakelt men in 90% van de gevallen een makelaar in. Bij het kopen van een woning wordt de makelaar nogal eens over het hoofd gezien. Er is tenslotte al een makelaar in het spel die de woning verkoopt. Dus waarom een aankoopmakelaar inschakelen?

NVM aankoopmakelaar

Het kopen van een huis is één van de belangrijkste beslissingen in het leven van een koper. Daarom is het zeer belangrijk om een professional in te schakelen die de belangen van de koper behartigt; een NVM aankoopmakelaar. Als woningzoekende is het vaak onduidelijk wat de rol van de verkopend makelaar precies is. Het kan voor de woningzoekende overkomen alsof de verkopend makelaar ook opkomt voor de belangen van de woningzoekende. Dit is echter nooit het geval. De makelaar behartigt altijd de belangen van óf de verkoper, óf de koper. Het is niet mogelijk om bij een woning de belangen van beide partijen te behartigen. Een makelaar is dus nooit onpartijdig.

Verkopend makelaar & aankopend makelaar

De makelaar die de woning te koop aanbiedt, is de verkopend makelaar en treed op namens de verkoper. De verkopend makelaar behartigt de belangen van de verkoper en doet er alles aan om de woning voor een zo hoog mogelijke prijs en de beste voorwaarden te verkopen.

Een aankoopmakelaar treed op namens de koper en neemt het gehele aankooptraject uit handen. Zo bekijkt de makelaar de waarde van de woning, de juridische aspecten en de bouwkundige staat. De makelaar voert de onderhandelinigen met de verkopend makelaar en probeert zo voor de koper een zo laag mogelijke prijs onder de meest gunstige voorwaarden te bedingen.

Makelaar, aangesloten bij branchevereniging?

Let erop bij het kiezen van een aankoopmakelaar dat deze is aangesloten bij een branchevereniging. In Nederland zijn 3 grote branchevernigingen in de woningmakelaardij, te weten VBO makelaars, VastgoedPro en de NVM. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) is de grootste belangenvereniging van Nederland. Een makelaar die is aangesloten bij een branchevereniging biedt u meer kwaliteit en zekerheid.

Waarom een aankoopmakelaar inschakelen?

 1. Een aankoopmakelaar heeft meer kennis en ervaring in onderhandelingen
 2. Een aankoopmakelaar behoedt u voor het kopen van een ‘kat in de zak’
 3. Een aankoopmakelaar is niet emotioneel betrokken en blijft zakelijk
 4. Een aankoopmakelaar neemt u de juridische en administratieve rompslomp uit handen

Tip! Wanneer een andere partij al een bod heeft uitgebracht op de woning die u graag wilt aankopen, is het zeer aan te raden om een aankoopmakelaar in te schakelen. Juist doordat u de woning graag wilt hebben bestaat de kans dat u zich laat leiden door emotie en te veel voor de woning betaalt. Uw makelaar zal een goede afweging maken tussen de risico’s en een goede prijs.

Permalink.

Wat is het verschil tussen aankoopmakelaar en verkoopmakelaar?

Wijziging presentatie Funda

Het verschil tussen aankoopmakelaar en verkoopmakelaar zit in de partij voor wie de makelaar de belangen behartigt. Een makelaar is nooit onpartijdig en behartigt altijd de belangen van óf de verkoper óf de aankoper. Als verkoper of koper van een woning bent u niet verplicht een makelaar in te schakelen. Omdat een makelaar zeer veel kennis en ervaring heeft in verkopen en/of aankopen van woningen is het wel sterk aan te raden een makelaar in te schakelen.

Verschil tussen aankoopmakelaar en verkoopmakelaar

Een verkoopmakelaar behartigt de belangen van de verkopende partij en adviseert de verkoper van de woning. De makelaar probeert een woning te verkopen tegen een zo hoog mogelijke prijs en meest gunstige voorwaarden voor de verkoper.

Een aankoopmakelaar behartigt de belangen van de kopende partij en adviseert de koper van een woning. De makelaar probeert een woning aan te kopen tegen een zo laag mogelijke prijs en meest gunstige voorwaarden voor de koper.

Taken makelaar

Zowel een verkoopmakelaar als een aankoopmakelaar hebben voor een groot deel hetzelfde takenpakket. Zo bepaalt de makelaar de waarde van een woning, voert de makelaar onderhandelingen en controleert de makelaar juridische stukken.

Er zijn makelaars die zich specialiseren in verkoopmakelaardij of aankoopmakelaardij, maar er zijn ook makelaars die beide diensten aanbieden. Het kan dus zijn dat een makelaar de ene keer een aankoopmakelaar is en een volgende keer de verkoopmakelaar is. Wanneer een makelaar beide diensten aanbiedt, mag hij niet optreden als verkoop- en aankoopmakelaar bij hetzelfde pand.

Permalink.

Waarom kiezen voor een Makelaarsland makelaar?

Makelaar van Makelaarsland

U krijgt bij Makelaarsland altijd een eigen makelaar. Wanneer u de verkoopopdracht aan Makelaarsland verstrekt krijgt u direct een Makelaarsland makelaar toegewezen. De makelaar behartigt uw belangen en begeleidt u bij het volledige verkoopproces.

Verkoopmakelaar van Makelaarsland

De verkoopmakelaars van Makelaarsland begeleiden u tijdens het gehele verkoopproces. U krijgt een persoonlijke makelaar als u uw woning met Makelaarsland besluit te verkopen. Uw makelaar bespreekt met u de gehele woningpresentatie en verkoopstrategie, verzorgt de onderhandelingen, controleert alle stukken en maakt de koopovereenkomst op wanneer u tot overeenstemming komt met een koper.

Benieuwd naar ons team van makelaars? Bekijk hier ons team.

Permalink.

Mag Makelaarsland optreden als verkoop- en aankoopmakelaar?

Makelaar Makelaarsland

Een makelaar mag NIET optreden als verkoop en aankoopmakelaar bij één transactie. Een makelaar is nooit onafhankelijk en mag dus alleen voor de belangen opkomen van de verkoper of de koper. Makelaarsland inschakelen als aankoopmakelaar bij de aankoop van een woning die bij Makelaarsland ‘in verkoop’ staat is dus niet mogelijk. Als NVM makelaar mogen wij niet als verkoop- en aankoopmakelaar bij dezelfde woning optreden.

Verschil verkoop- en aankoopmakelaar

De verkoopmakelaar behartigt de belangen van de verkoper van een huis. In bijna 90% schakelt een verkoper een verkoopmakelaar in om hem/haar bij te staan bij de verkoop van een huis. Een aankoopmakelaar behartigt de belangen van de koper van een huis. Een aankoopmakelaar wordt vaak achterwege gelaten om kosten te besparen, maar kan minstens zo belangrijk zijn als een verkoopmakelaar!

NVM aankoopmakelaar

Als u een woning in ons woningaanbod vindt die aan uw woonwensen voldoet en u wilt overgaan tot mogelijke aankoop van de woning adviseren wij u een NVM aankoopmakelaar in te schakelen die úw belangen behartigt. Wij behartigen in dit geval de belangen van de verkoper.

Permalink.

Vereniging van Eigenaren (3)

Wat is een Vereniging van Eigenaren?

Als u een appartement koop wordt u automatisch (van rechtswege) lid van de Vereniging van Eigenaren. Vaak wordt dit afgekort met VvE. Dit is wettelijk verplicht. Bij een koopappartement koopt u eigenlijk een onverdeeld aandeel in het gebouw. Dit wordt ook wel het appartementsrecht genoemd en bestaat uit het appartement en een aandeel in de gemeenschappelijke ruimtes.

vereniging van eigenaren

Bij de koop van een appartement krijgt u 3 documenten:

 • Een eigendomsakte
 • Een splitsingsakte
 • Een splitsingsreglement

De eigendomsakte

De eigendomsakte is uw bewijs van eigendom. Hierin staat beschreven wie de koper en verkoper zijn van het appartement en voor hoeveel het appartement is verkocht.

De splitsingsakte

In de splitsingsakte staat omschreven hoe het gebouw is opgedeeld. Vaak hoort hierbij ook een splitsingstekening. Op deze tekening staan de grenzen aangegeven tussen de privégedeeltes (appartementen) en de gemeenschappelijke ruimten. In de splitsingsakte wordt ook vermeld welk bedrag de eigenaar moet bijdragen aan de servicekosten voor het gebouw.

Het splitsingsreglement

In het splitsingsreglement staat beschreven hoe de Vereniging van Eigenaren vergadert en met hoeveel stemmen een besluit wordt goedgekeurd.

De Vereniging van Eigenaren (VvE)

De VvE is verantwoordelijk voor het beheer van de gemeenschappelijke ruimten en behartigt de gemeenschappelijke belangen van appartementseigenaren. Het beheer komt hoofdzakelijk neer op het onderhouden en het gebruik van het gebouw en de gemeenschappelijke ruimten. De VvE kan actief of slapend zijn.

Permalink.

Wanneer word ik lid van de Vereniging van Eigenaren?

Appartement
Als je een appartement koopt, koop je eigenlijk een onverdeeld aandeel in het gebouw. Dit bestaat vaak uit een appartement en een aandeel in de maatschappelijke ruimtes. Zodra je een appartementsrecht koopt, treed je toe tot de Vereniging van Eigenaren. De Vereniging van Eigenaren behartigt de belangen van alle appartementseigenaren in een gebouw. De VvE is verantwoordelijk voor- en heeft zeggenschap over (de gemeenschappelijke delen van) het gebouw en de grond die bij het gebouw hoort. Het beheer komt in hoofdzaak neer op het beslissen over onderhoud en gebruik van de gemeenschappelijke gedeelten. Een Vereniging van Eigenaren wordt opgericht bij de akte van splitsing en is dus altijd aanwezig. De vereniging kan actief of slapend zijn.

Slapende VvE

Een slapende VvE is een VvE die wel is opgericht bij de akte van splitsing, maar niet actief gebruikt wordt. Bij een slapende vereniging worden er geen maandelijkse servicekosten betaald, zijn er geen reservefondsen en wordt er niet periodiek vergaderd. Ook is de vereniging niet ingeschreven in de Kamer van Koophandel, zijn er geen notulen en is er geen begroting, balans of exploitatierekening beschikbaar.

Een slapende VvE brengt risico’s met zich mee. Waar er bij een actieve vereniging wordt gespaard voor groot onderhoud, is er bij een slapende vereniging geen spaarpot. Wanneer er onvoorzien groot onderhoud plaatsvindt, is er van de bewoners dan ineens een grote bijdrage nodig. Ook bij het verkopen van een appartement met een slapende vereniging loopt de verkoper de kans dat de koper geen financiering krijgt.

Actief maken VvE

Heeft u een appartement met een slapende VvE en wilt u deze verkopen of staat het appartement reeds in verkoop? Wij adviseren u om de Vereniging van Eigenaren op te starten en zo uw verkoopmogelijkheden te bevorderen.

Permalink.

Wat zijn de servicekosten Vereniging van Eigenaren?

Servicekosten Makelaarsland

Servicekosten Vereniging van Eigenaren

De servicekosten van de Vereniging van Eigenaren zijn de kosten die de eigenaar van een appartementsrecht moet betalen voor het onderhoud aan het gebouw en bijvoorbeeld het schoonmaken van de algemene ruimtes. De VvE bepaalt de servicekosten. In sommige situaties zijn de servicekosten inclusief gas en water. De servicekosten kunnen van veel factoren afhankelijk zijn en kunnen daarom flink uiteenlopen. De servicekosten worden gebaseerd op de begroting. Belangrijk bij het bepalen van de begroting en dus van de servicekosten is het meerjarenonderhoudsplan.

Begroting VvE

De begroting van de VvE is een financiële planning voor het komende jaar. Hierin staan jaarlijks terugkerende kosten, zoals kosten voor schoonmaak, tuin onderhoud, electriciteit of een mogelijke lening en de kosten voor groot onderhoud, zoals beschreven in het meerjarenonderhoudsplan.

Meerjarenonderhoudsplan VvE

Een meerjarenonderhoudsplan is een beschrijving van het onderhoud van een appartementencomplex. In het plan staat welke onderdelen van het appartementencomplex onderhoud nodig hebben en er wordt een inschatting van de benodigde kosten gemaakt. Het plan wordt vastgesteld voor meerdere jaren, bijvoorbeeld 15 of 20 jaar.

Wanneer er nog geen meerjarenonderhoudsplan aanwezig is, is het aan te raden een bouwkundige uit te nodigen. De bouwkundige bekijkt de huidige staat van het gebouw en wat de gemiddelde levensduur is van onder andere het dak, de kozijnen, het schilderwerk, het glaswerk en het trappenhuis/ de lift. Naar aanleiding van zijn bevindingen, wordt een meerjarenonderhoudsplan opgesteld.

Permalink.

Woningopname verkoop (6)

Wanneer komt de taxateur van Makelaarsland mijn woning taxeren?

Wanneer komt taxateur

Woning taxeren voor verkoop

Nadat u uw verkoopopdracht aan Makelaarsland heeft verstrekt, neemt de taxateur van Makelaarsland zo snel mogelijk contact met u op voor het maken van een afspraak. De taxateur is lokaal bekend en is op de hoogte van de ontwikkelingen bij u in de buurt. U dient zelf aanwezig te zijn bij de woningopname. De taxateur is namelijk verplicht om uw identiteit te verifieren middels een kopie legitimatiebewijs alsmede het origineel. De woningopname neemt ongeveer 45 minuten in beslag. Nadat de taxateur de woningopname heeft uitgevoerd, maakt hij spoedig het opnamerapport gereed. Daarin staan onder andere de kenmerken van uw woning en de geschatte opbrengst. U ontvangt het opnamerapport via e-mail en in uw MijnMakelaarsland.

Permalink.

Woningopname: welke documenten moet ik klaarleggen voor de taxateur?

Documenten

Voor een woningopname zijn een aantal documenten van belang. De taxateur zal hiernaar vragen:

 1. Eigendomsbewijs
  Het eigendomsbewijs wordt ook wel de akte van levering genoemd. Hierin worden de afspraken uit de koopovereenkomst bekrachtigd en wordt men officieel eigenaar van de woning.
 2. Tekeningen / plattegronden woning
  Op de bouwtekeningen en/of plattegronden van uw woning staan alle afmetingen die van belang zijn voor de berekening van de woonoppervlakte en de inhoud van de woning. Indien er wijzigingen op deze tekeningen of plattegronden zijn kunt u dat ter plaatste aan de taxateur aangeven. Uw woonoppervlakte wordt berekend conform de verplichte NVM meetinstructie.
 3. Akte van splitsing
  Met behulp van een akte van splitsing wordt een gebouw opgedeeld in meerdere appartementsrechten. In de akte wordt beschreven waaruit een appartementsrecht bestaat en welk aandeel een eigenaar heeft in de gemeenschap. Tevens wordt hierbij het splitsingsreglement vastgesteld, waarbij belangrijke regels worden vastgelegd.
 4. Stukken Vereniging van Eigenaren
  Met de stukken van de VvE worden onder andere het huishoudelijk reglement, de begroting en het meerjarenonderhoudsplan bedoeld. Met deze stukken kan de taxateur inschatten hoe actief en gezond de vereniging is.

Woningopname Makelaarsland

Indien u uw woning via Makelaarsland gaat verkopen, neemt de taxateur uit uw regio binnen drie werkdagen contact met u op voor het inplannen van een afspraak voor de woningopname. Ter voorbereiding op de woningopname is het aan te raden een kopie van het eigendomsbewijs, tekeningen en plattegronden van de woning klaar te leggen. Als het een appartement betreft dient u ook de akte van splitsing en de stukken van de Vereniging van Eigenaren bij de hand te hebben.

Permalink.

Ik heb al een taxatierapport, moet de taxateur nog langskomen?

Moet taxateur langskomen

Het ter plaatse in kaart brengen van een woning is een essentieel onderdeel van de werkzaamheden van een makelaar.  Met de opname brengt de makelaar/taxateur o.a. de kenmerken (inhoud, woonoppervlakte etc.) in kaart en onderzoekt hij de woning op bijzonderheden.  Zo weet de makelaar wat hij publiceert en verkoopt. Overigens verplicht de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) een makelaarskantoor te allen tijde de woning minimaal 1 keer gezien te hebben.

Taxatierapport aanwezig

Vaak is het zo dat indien er al een taxatierapport is, deze verouderd is. De markt is constant in beweging, waardoor een taxatierapport maar een beperkte houdbaarheid heeft. Om goed advies te kunnen geven over de waarde van de woning en de vraagprijsstelling is het van essentieel belang dat de taxateur of makelaar de woning bekeken heeft, ook als er al een taxatierapport is.

Taxateur van Makelaarsland

Makelaarsland wil de kwaliteit van haar dienstverlening waarborgen en taxeert daarom te allen tijde de woning zelf. Ook als er al een taxatierapport aanwezig is, komt de taxateur langs. De woningopname brengt geen extra kosten met zich mee. De opname zit inbegrepen in de 1.286 euro (incl. btw) die een verkoper betaalt bij Makelaarsland voor het verkopen van een huis.

Permalink.

Hoe wordt de woonoppervlakte Funda berekend?

WoonoppervlakteHoe berekent Funda de woonoppervlakte?

Voor het berekenen van de woonoppervlakte gaat Funda uit van binnenmaatse metingen (van muur tot muur) van vertrekken met een duidelijke woonfunctie. Makelaars dienen zich bij het berekenen van de woonoppervlakte van een huis te beperken tot de netto woonoppervlakte. Volgens de NVM meetinstructie vallen bergruimten, vlieringen en balkons daar bijvoorbeeld niet onder.

Woonoppervlakte Funda

1. De gebruiksoppervlakten:

– Wonen (= woonoppervlakte)

Woonoppervlakten hebben een duidelijke woonfunctie. Denk aan woonkamer, hal, keuken, slaapkamers, badkamer. De woonoppervlakte wordt binnenmaats gemeten. Dit houdt in dat gemeten mag worden van binnenmuur tot binnenmuur (de buitenmuurdikte wordt buiten beschouwing gelaten). Bij schuine daken mag de oppervlakte als woonoppervlakte berekend worden vanaf 1,5m hoogte.

– Overige inpandige ruimte

Overige inpandige ruimte hebben geen woonfunctie. De ruimten zijn veelal niet gemakkelijk toegankelijk, hebben een maximale hoogte van 2 meter of hebben geen daglicht. Met overige inpandige ruimte worden onder andere vliering en kelder (wanneer deze geen daglicht heeft) bedoeld.

– Externe bergruimte

Externe bergruimte heeft geen woonfunctie. De ruimte dient gescheiden te zijn van het hoofdgebouw. Met externe bergruimte wordt onder andere garage en schuur bedoeld.

2. Perceeloppervlakte

De perceeloppervlakte is het stuk grond, waar de woning op staat. Hiertoe behoren ook eventueel aangekochte percelen. De vierkante meters worden overgenomen van het Kadaster. Bij appartementen wordt de perceeloppervlakte niet genoemd op Funda. De bewoner is namelijk geen eigenaar van de grond, maar van een appartementsrecht.

3. Inhoud

De inhoud van een woning is het aantal kubieke meters (m3 – lengte x breedte x hoogte) van een woning. De inhoud wordt buitenmaats gemeten. Dit houdt in dat gemeten mag worden van buitenmuur tot buitenmuur en van bovenkant dak tot onderkant begane grond vloer.

Netto woonoppervlakte conform de NVM meetinstructie

Sinds enkele jaren is het verplicht gesteld voor makelaars om het woonoppervlakte Funda te berekenen conform de  NVM meetinstructie. Voorheen hanteerden makelaars veelal de bruto woonoppervlakte. Hierbij werd de netto woonruimte plus overige inpandige ruimte (bv. vliering), gebouwgebonden buitenruimte (bv. balkon) en externe bergruimte (bv. garage) aangehouden. Het meetsysteem conform de NVM meetinstructie stelt het aangeven van de netto woonoppervlakte verplicht.

Helaas conformeren niet alle makelaars zich aan de NVM meetinstructie en wordt er een hoger aantal vierkante meters opgenomen om de concurrentiepositie van een woning te verbeteren. Lees hier meer over de verantwoordelijkheid van een makelaar om de juiste woonoppervlakte te publiceren.

Permalink.

Wat is een eigendomsbewijs woning?

Inschrijven kadaster

Een eigendomsbewijs is het door het Kadaster gewaarmerkte bewijsstuk dat u de eigenaar bent van de woning. Een eigendomsbewijs hoort bij een woning en is niet persoonlijk. Bij de overdracht van een woning wordt het afschrift van de notaris verstrekt aan een volgende eigenaar.

Eigendomsbewijs woning

In het eigendomsbewijs kunnen allerlei belangrijke zaken omschreven zijn zoals erfdienstbaarheden, kwalitatieve rechten en plichten, anti-speculatiebedingen, kettingbedingen, grondverontreiniging, aanwezigheid van een ondergrondse tank, etc. Andere namen voor het eigendomsbewijs zijn de ‘akte van levering’ of ‘transportakte’.

Eigendomsbewijs ontvangen

U ontvangt het eigendomsbewijs na het passeren van de akte van levering bij de notaris. Uw eigendomsbewijs wordt in de openbare registers ingeschreven als ‘afschrift van de leveringsakte’. Het duurt altijd even voor de notaris dit afschrift van het Kadaster terugkrijgt en aan u toe kan zenden. Vraag de verkoper om een kopie van zijn eigendomsbewijs van de woning. Daarin leest u de meeste juridische bijzonderheden.

Het eigendomsbewijs is één van de documenten die de verkoper kan klaarleggen voor de taxateur/makelaar. De taxateur bekijkt het eigendomsbewijs en controleert of de situatie van de woning nog dezelfde is. Lees hier welke andere stukken u het beste kunt klaarleggen voor de taxateur.

Permalink.

Huis verkopen via Makelaarsland – hoe doe ik dat?

Waarom verkopen met Makelaarsland

Via 088 200 2000 of https://www.makelaarsland.nl kunt u de verkoopopdracht verstrekken en uw huis verkopen via Makelaarsland. Wanneer u op onze website de button ‘huis aanmelden’ aanklikt kunt u in 3 stappen uw huis gemakkelijk aanmelden en uw huis verkopen via Makelaarsland.

Huis verkopen voor maar € 1286

Als de grootste huizenverkoper van Nederland leveren wij de meest complete dienstverlening tegen de laagste kosten. U kunt uw huis succesvol verkopen voor maar € 1286 (inclusief btw). Bent u op zoek naar de beste combinatie tussen een internetmakelaar en een traditionele makelaar, waarbij u persoonlijk begeleid wordt door een NVM makelaar en zelf een actieve rol heeft? Volg dan ook één van de ruim 20.000 verkopers die u voorgingen en meld uw woning aan bij Makelaarsland!

Wat doen wij voor u?

Wij zetten uw woning prominent op funda, verzorgen een woningopname incl. compleet juridisch dossier van uw woning, een persoonlijke verkoopstrategie,  en wij brengen uw woning onder de aandacht door inzet van ‘Te koop’ bord, NVM zoekersbestand, woningbrochure en sociale media. Uw makelaar voert ook de (prijs)onderhandelingen en stelt de NVM koopovereenkomst op. U verzorgt zelf het leukste gedeelte van de verkoop; de bezichtigingen. Het persoonlijke contact met u als verkoper wordt door kopers zeer gewaardeerd!

Permalink.

Woningpresentatie verkoop (10)

Hoe plaatst u het Makelaarsland tuinbord?

Tuinpaal
Promotie van uw woning is belangrijk om uw verkoopkansen zo groot mogelijk te maken. Bijna 10% van de potentiële huizenzoekers vindt een woning door een tuinbord in het straatbeeld. Daarom biedt Makelaarsland u een opvallend tuinbord aan.

Makelaarsland tuinbord

Makelaarsland heeft een stoer en modern tuinbord ontwikkeld. Het tuinbord is geheel in stijl van Makelaarsland met een herkenbaar bord in de kleuren blauw/wit en een robuust aluminium frame. Het tuinbord is opvallend en is weer- en wind bestendig. Lees en bekijk hieronder hoe u het tuinbord kunt monteren en plaatsen.

Tuinbord monteren en plaatsen

Stap 1
Bevestig de framedelen aan elkaar met bijgeleverde bout en moer. Haal de bout en moer los van het onderste paal deel, schuif vervolgens het bovenste gedeelte in het onderste gedeelte en bevestig de paaldelen aan elkaar met bout en moer.

stap 1b SONY DSC

Stap 2
Verwijder de plakstrips van het ‘Te Koop’ bord. Vouw de plakstrips van het bord naar binnen. Plak het bord aan de bovenzijde van het frame.

Tip! Plak de plakstrips ieder aan één kant van de paal, zodat beiden op het aluminium frame bevestigd worden.

Plakstrips tuinbord tuinbord

Tip! Bepaal de richting van het ‘Te koop’ bord. Indien mogelijk kunt u het bord haaks ten opzichte van de weg zetten, zodat verkeer van twee kanten het tuinbord goed kan zien.

Tip! Bevestig het bord in dezelfde richting als de driehoek, zodat wind opgevangen wordt.

Tuinbord bevestigen 

Stap 3
Op het moment dat uw woning op Funda gepubliceerd staat, plaatst u het tuinbord goed in het zicht.

Tip! Plaats het tuinbord recht in de grond, tot aan de rand van de driehoek.

Tip! Maak gebruik van een grondboor of een rubberen hamer om het frame gemakkelijk ver de grond in te krijgen.

Stap 3 stap 3

Alternatieve tuinvlag of balkonvlag

Heeft u geen zachte ondergrond in uw voortuin of heeft u alleen een balkon? Onderscheid uw woning of appartement dan met een opvallende Makelaarsland tuinvlag of balkonvlag. Bekijk hier hoe u de Makelaarsland tuinvlag gemakkelijk op zet. De balkonvlag kunt u ophangen met bijvoorbeeld tie rips.

Deel uw ervaring

Makelaarsland streeft continu naar optimalisatie van haar dienstverlening. Heeft u tips, opmerkingen en/of aanbevelingen over ons tuinbord? Laat het weten via marketing@makelaarsland.nl.

Permalink.

Wat is er veranderd in de nieuwe MijnMakelaarsland?

MijnMakelaarsland heeft een update gehad waardoor deze nog gebruiksvriendelijker is geworden. De moderne vormgeving zorgt er voor dat het geheel overzichtelijk is. Alle functionaliteiten van de vorige versie van MijnMakelaarsland zijn nog steeds aanwezig na de update.

MM login

Permalink.

Wat je nog meer wil weten over het funda Presentatie Pakket

 

Het funda Presentatie Pakket is een combinatie van interactieve plattegronden, 360° foto’s en een video van je woning. Dit pakket zorgt ervoor dat jouw woning langer wordt bekeken en dat er vaker contact met ons wordt opgenomen. Het funda Presentatie Pakket is bijna niet meer weg te denken uit een woningpresentatie.

Hoe werkt het funda Presentatie Pakket?

Je vraagt het Funda Presentatie Pakket via e-mail (info@makelaarsland.nl) of telefonisch (088 200 2000) aan. Een van onze vastgoedmedewerkers bestelt het pakket voor je. Vervolgens neemt de fotograaf van Blinqlab binnen één werkdag contact met je op voor het maken van een afspraak om bij je langs te komen. De fotograaf levert de producten van funda Presentatie Pakket bij ons aan en wij zorgen voor de publicatie op funda.

Ik heb al losse extra diensten aangeschaft, wat nu?

Het kan zijn dat je al een plattegrond, 360° foto of video los hebt aangeschaft. Het funda Presentatie Pakket overlapt reeds afgenomen producten. Helaas levert een reeds aangeschaft product geen extra korting op.

Wat zijn interactieve plattegronden?

Een plattegrond helpt de online kijker om de potentie van een object in te schatten en zich de woning eigen te maken. Een interactieve plattegrond geeft een overzicht van alle afmetingen en maakt inzichtelijk hoeveel vierkante meters de kamers zijn. Ook kan de online kijker de ruimte fictief inrichten met eigen meubels. Plattegronden bieden inzicht, interactie en ruimte om te dromen.

Je levert schetsen en/of (bouw)tekeningen aan bij Blinqlab. Zij maken deze interactief voor jou.

Wat zijn 360° foto’s?

360° foto’s geven het gevoel midden in een woning te staan en bieden een kans om werkelijk rond te kijken. Van alle relevante ruimtes wordt een 360° foto gemaakt.

Wat houdt de video exact in?

Een video bij jouw presentatie op funda brengt de sfeer van een huis en de directe omgeving over. In de video wordt ingezoomd op de mooiste en belangrijkste aspecten uit de foto’s van de woning, zoals het uitzicht, de lichtinval of authentieke elementen.

Het is ook mogelijk om een ‘echte’ video te laten maken. Dit kan tegen een meerprijs in overleg met de fotograaf.

Hoe wordt de betaling geregeld?

Makelaarsland werkt samen met Blinqlab. Van Blinqlab ontvang je de factuur met het gehele bedrag, dus productiekosten en plaatsing op funda.

Permalink.

Hoe maak ik een goede aanbiedingstekst voor mijn woningpresentatie?

Ontbindende voorwaarden

Een goede aanbiedingstekst heeft een duidelijke opbouw. Start met een allesomvattende openingsalinea, waarin u de highlights van uw woning of omgeving beschrijft. Schrijf vervolgens een uitgebreide indeling per verdieping en vermeld tenslotte een aantal bijzonderheden van uw woning.

Tip 1 Openingszin van de aanbiedingstekst

Verzamel in de eerste alinea  sterke en unieke kenmerken van uw woning of omgeving. Benoem bijvoorbeeld het type woning, de tuin, ligging, buurt, parkeergelegenheid, perceeloppervlakte en afwerking.

VOORBEELDEN:

 • Aan een rustige weg, in een kindvriendelijke buurt
 • Dichtbij centrum, station, uitvalswegen, scholen, aan park, aan vaarwater, etc.
 • Parkeren op eigen terrein, garage, voldoende parkeergelegenheid voor de deur, etc.
 • Ideale woning voor een groot gezin, kluswoning, grote werkplaats, etc.
 • Gerenoveerde jaren ’30 woning, gemoderniseerde eengezinswoning, etc.
 • Fraai afgewerkte 2/1 kapwoning met aanbouw, serre, dakkapellen, bijzondere ruimtes, etc.
 • Centraal gelegen villa met ideaal op de zon gelegen achtertuin en veel privacy, etc.

Tip 2 Indeling per verdieping

Beschrijf de indeling van uw woning, zonder een ruimte te vergeten, zo visueel mogelijk. Gebruik korte zinnen zonder moeilijke woorden. Benoem focuspunten, vierkante meters en jaartallen. Val niet in herhaling.

VOORBEELDEN:

Begane grond

 • Entree met hal, toilet, toegang tot de woonkamer en trapopgang naar de eerste verdieping
 • Ruime woonkamer (…m2 ) met open keuken en openslaande deuren naar de achtertuin
 • Moderne keuken (bouwjaar) voorzien van vaatwasmachine, combimagnetron, etc.
 • Grote fraai aangelegde achtertuin (…m2 ) gelegen op het zuidoosten

Eerste verdieping

 • Overloop met toegang tot de badkamer, drie slaapkamers (…m2, …m2 en …m2) en de trapopgang naar de tweede verdieping
 • De slaapkamers zijn alle drie licht dankzij de grote raampartijen
 • Een van de slaapkamers is voorzien van een vaste kast
 • De badkamer is gemoderniseerd in (jaar) en er zijn een douchecabine, tweede toilet en een riant bad aanwezig

Tweede verdieping

 • Op de voorzolder bevindt zich de opstelling van de CV-ketel (bouwjaar) en de wasmachine- en drogeraansluiting
 • Hier bevindt zich de vierde slaapkamer, die is voorzien van een dakkapel aan een zijde en een Velux dakraam aan de andere zijde
 • Knieschotten zorgen voor extra bergruimte

Tip 3 Bijzonderheden

Tot slot zijn de bijzonderheden belangrijk om te vermelden. Verkoopt u een appartement, dan is het belangrijk om bijvoorbeeld iets over de VVE te vermelden. Woont u in een oude woning, dan is het goed om aan te geven hoe de woning geïsoleerd is.

VOORBEELDEN:

 • Bouwjaar/renovatiejaar woning
 • Schilderwerk buiten/binnen gedaan in (jaar)
 • Volledig geïsoleerd, dubbelglas, etc.
 • Parkeergelegenheid
 • Openbaar vervoer, supermarkt, winkelcentrum op …m afstand
 • Actieve VVE, servicekosten € …,- per maand

Algemene tips aanbiedingstekst:

 • Schrijf geloofwaardig, objectief én wervend
 • Gebruik maximaal 4.000 karakters (ongeveer 50 zinnen)
 • Zorg ervoor dat uw tekst niet afwijkt van de kenmerken die de taxateur heeft aangeduid
 • Overdrijf niet. Wat u aangeeft mag een koper letterlijk verwachten.
 • Bekijk eens teksten van woningen op Funda
 • Sla uw tekst tussentijds op!

NOT DONE:

 • Lange zinnen
 • Moeilijke woorden
 • Afkortingen
 • Herhalingen
 • Te persoonlijk: ‘Met weemoed in ons hart nemen wij afscheid…’ of ‘Met hart en ziel aan geklust’

Komt u er niet helemaal uit? Geen probleem. Onze makelaars hebben veel ervaring met fotografie en tekst en helpen u graag.

Overigens neemt uw makelaar de woningpresentatie uitvoerig met u door, voordat uw woning gepubliceerd wordt.

Permalink.

Interieurfotografie tips – Hoe maak ik de beste foto’s van mijn huis?

Hoe maak ik goede foto's

Woningfotografie is het belangrijkste onderdeel van een woningpresentatie. Op basis van foto’s bepalen potentiële kopers uiteindelijk of zij een bezichtiging aanvragen. Een fotopresentatie moet direct perfect zijn. De eerste weken dat een huis in verkoop staat krijgt deze veel aandacht. Om de beste foto’s van uw woning te maken geven wij u graag een aantal interieurfotografie tips.KLIK HIER!

Permalink.

Vraagprijs huis – mag ik zelf de vraagprijs bepalen?

Vraagprijs huis

U bent zelf eigenaar van de woning, dus uiteindelijk bepaalt u zelf de vraagprijs. Een makelaar zal u adviseren welke vraagprijs u het beste kunt stellen. Het kan echter voorkomen dat de vraagprijs die u wilt hanteren, sterk afwijkt van de vraagprijs die de makelaar adviseert. De makelaar kan van mening zijn dat hij uw woning niet binnen afzienbare tijd voor de door u gewenste opbrengst kan verkopen. In dat geval kan de makelaar ervoor kiezen uw opdracht niet aan te nemen.

Vraagprijs huis

Afhankelijk van de getaxeerde waarde, de courantheid van uw woning, uw persoonlijke situatie en de zoekcategorieën op Funda, wordt een vraagprijs geadviseerd. De getaxeerde waarde van de taxateur, ook wel marktwaarde genoemd, wordt berekend door het hanteren van één of meerdere van onderstaande berekeningsmethodes.

Berekeningsmethodes

 1. De vergelijkingsmethode: Vergelijkbare objecten worden vergeleken met de woning. Hierbij worden plus- en minpunten van de woning (denk aan dakkapel, aanbouw, luxe keuken/badkamer, isolatievoorzieningen, etc.) verrekend.
 2. De courantheidsbepaling: De looptijd en het vraagprijsverloop van andere ‘verkochte en in verkoop staande’ woningen in de buurt worden geanalyseerd. Dit geeft de markttendens weer, die medebepalend is voor de courantheid van de woning.
 3. De historische kostprijsberekening: De grondwaarde en de bouwkosten van de woning vormen het uitgangspunt voor deze berekening.

Vraagprijs vaststellen bij Makelaarsland

Wanneer u besluit met Makelaarsland te verkopen komt de NVM taxateur uit uw regio langs voor de woningopname. Na de woningopname maakt de taxateur een opnamerapport op met alle woninggegevens. Samen met uw makelaar kunt u, op basis van de gegevens van de taxateur, de vraagprijs van uw huis bepalen. Bij Makelaarsland bepaalt u dus uiteindelijk altijd zelf de vraagprijs. Indien deze vraagprijs afwijkt van het vraagprijsadvies van de makelaar, wordt na 3 maanden een evaluatiemoment ingepland. De makelaar bespreekt telefonisch met u wat de animo op uw woning de afgelopen 3 maanden is geweest en of een vraagprijswijziging gewenst is.

Permalink.

Hoe lang kan ik mijn huis op funda te koop zetten?

Hoe lang huis te koop

Een opdracht bij Makelaarsland loopt voor onbepaalde tijd. Dit betekent dat wij uw verkopend makelaar blijven totdat uw woning is verkocht. Uw makelaar en het team van Makelaarsland stellen alles in het werk om uw woning snel te verkopen. Wij hebben ruime ervaring in het verkopen van woningen en zullen alle mogelijkheden aangrijpen om een uitstekend resultaat te behalen.

Huis op Funda te koop zetten

U bepaalt zelf het moment dat uw woning wordt gepubliceerd op Makelaarsland en funda. Makelaarsland zal uw huis op funda plaatsen wanneer alle gegevens door u en de taxateur zijn ingevoerd op MijnMakelaarsland. Als u alle gegevens heeft ingevoerd en uw woningdossier voor 100% compleet is, verschijnt de button ‘Start Verkoop’. Nadat u op deze button heeft geklikt neemt uw makelaar contact met u op om de woningpresentatie en vraagprijsstrategie met u te bespreken.

Als uw woningpresentatie goed is, wordt uw huis op funda, Makelaarsland en andere grote huizensites gepubliceerd. Uw huis is direct zichtbaar op Makelaarsland.nl. Het kan 1 á 2 dagen duren voordat uw huis op funda goed zichtbaar is.

Hoe lang staat mijn huis op funda?

In het tarief van 1.286 euro zijn inbegrepen de publiciteitskosten voor de aanmelding in de centrale NVM-computer en de plaatsing op funda.nl voor het eerste jaar na de datum waarop de opdracht is verleend. U kunt in eerste instantie dus uw huis op funda te koop zetten voor een jaar. Voor elk opvolgend jaar is de opdrachtgever een extra bedrag aan publiciteitskosten verschuldigd a 129 euro (incl. BTW).

Permalink.

Presentatie Funda wijzigen – Moet ik hiervoor betalen?

Wijziging presentatie Funda

Het is afhankelijk van uw makelaar of u wel of niet moet betalen voor het wijzigen van uw Funda woningpresentatie. Bij de meeste makelaars is het gratis een wijziging door te voeren.

Presentatie Funda wijzigen bij Makelaarsland

U kunt wijzigingen aan uw woningpresentatie bij Makelaarsland te allen tijde zelf aanpassen via MijnMakelaarsland. Natuurlijk zijn hier geen kosten aan verbonden. Wijzigingen in vraagprijs, foto’s of tekst worden door Makelaarsland altijd beoordeeld en zijn binnen enkele dagen zichtbaar op Makelaarsland en Funda. Na een wijziging komt er bij uw woningpresentatie op Funda ‘gewijzigd’ te staan voor 48 uur. Na deze periode verdwijnt de melding.

Hoe vaak kunt u uw woningpresentatie wijzigen?

Wij adviseren u om uw woningpresentatie één keer per drie maanden te wijzigen. Bijvoorbeeld door een nieuwe hoofdfoto te plaatsen die meer past bij het seizoen of door een vraagprijsaanpassing door te voeren. Pas op dat u uw presentatie niet te vaak wijzigt, dit komt uw verkoop niet ten goede. Wij adviseren u uw woningpresentatie in ieder geval de eerste weken dat uw woning gepubliceerd staat niet te wijzigen. Uw presentatie moet direct perfect gepubliceerd worden, omdat uw woning de eerste weken dat deze in verkoop staat de meeste aandacht krijgt. Wilt u advies over het wijzigen van uw woningpresentatie? Bel 088 200 2000 of stuur een e-mail naar info@makelaarsland.nl.

Permalink.

Hoe plaats ik mijn huis in verkoop bij Makelaarsland?

Hoe plaats ik mijn huis te koop

Uw woning aanmelden bij Makelaarsland

U kunt uw huis aanmelden via onze website www.makelaarsland.nl of bel 088 200 2000. Na het aanmelden van uw huis neemt de taxateur uit uw regio contact met u op voor het inplannen van een afspraak voor de woningopname. U kunt direct na het aanmelden aan de slag met uw woningpresentatie via MijnMakelaarsland.

Uw woning in verkoop plaatsen

U kunt uw woning te koop zetten, wanneer alle onderdelen van uw woningdossier op MijnMakelaarsland zijn afgevinkt. De onderdelen zoals foto’s, omschrijvingstekst en vraagprijs heeft u dan ingevuld. Als u alle gegevens heeft ingevuld, is uw dossier 100% compleet en verschijnt onderaan de button ‘Start Verkoop’. Voordat uw woning wordt gepubliceerd op Makelaarsland, Funda en andere grote huizensites neemt uw makelaar contact op om uw woningpresentatie en de verkoopstrategie te bespreken.

Uw huis op Funda

Uw huis wordt optimaal gepresenteerd op de websites van Makelaarsland en Funda; de grootste woningsite van Nederland. Voor bijna 100% van de woningzoekenden begint hier de zoektocht naar een geschikte woning. Tevens plaatsen wij uw woning in het NVM-uitwisselingsysteem. Dit betekent dat uw woning bekend wordt gemaakt bij alle NVM-makelaarskantoren bij u in de regio en dus bij hun klanten. U ontvangt van ons een presentatiepakket, inclusief een ‘Te koop’ bord en poster, zodat uw huis zowel online als offline uitstekend te vinden is!

Permalink.

Huis op funda te koop plaatsen – wat zijn de mogelijkheden?

Als je je huis gaat verkopen, wil je natuurlijk ook je huis op funda plaatsen. Bijna 100% van de woningzoekers begint de zoektocht naar een woning namelijk op deze huizensite. Voor een prominente plaatsing van je huis op funda, schakel je een NVM makelaar in. Alleen wanneer je je woning verkoopt met een NVM makelaar krijg je namelijk een prominente woningpresentatie op funda, inclusief volledige fotoreportage en kenmerken van jouw huis. Als particulier kun je je huis niet aanmelden op funda. Om jouw huis op Funda extra onder de aandacht te brengen kun je allerlei extra diensten inzetten.

Jouw huis op Funda te koop plaatsen

Je kunt je huis op funda te koop zetten met extra diensten. Hieronder vind je een aantal extra funda diensten:

 • Toppositie

Met een Toppositie op funda staat jouw woning een week of een maand bovenaan de zoekresultaten. Tijdens deze periode heeft jouw woning meer zichtbaarheid. De kans dat die ene koper jóuw woning vindt, wordt daardoor aanzienlijk vergroot!

 • Promolabel

Promolabel is dé manier om extra op te vallen in de resultatenlijst van funda. Je kunt de belangrijkste eigenschappen van jouw woning al vroeg in het zoekproces benoemen, waardoor je meer aandacht genereert wanneer je je huis op funda plaatst.

 • Open Huis

Tijdens een Open Huis kunnen woningzoekers vrijblijvend jouw woning bezoeken. Bij je woningpresentatie op funda kun je aangeven dat je Open Huis houdt, inclusief datum en tijd. Een Open Huis vermelding is gratis bij Makelaarsland.

 • Plattegronden

Met plattegronden laat je potentiële kopers de mogelijkheden van je woning zien. Door middel van plattegronden wordt je huis hoger in de zoekresultaten van funda geplaatst en wordt je woning langer en intensiever bekeken.

Wilt je meer informatie over de mogelijkheden om je huis op funda te plaatsen of staat je woning al via Makelaarsland op funda en wil je één van de bovengenoemde extra diensten bestellen? Neem dan gerust contact op met Makelaarsland via 088 200 2000 of info@makelaarsland.nl.

Permalink.