Main Menu

Veel Gestelde Vragen / Wat houdt een huis kopen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) in?

NHG

Een huis kopen met Nationale Hypotheek Garantie houdt in dat u veilig en verantwoordelijk een huis koopt. U koopt namelijk met de garantie dat de hypotheekverstrekker al het uitgeleende geld terugkrijgt als het huis bij gedwongen verkoop minder opbrengt dan de waarde van de totale hypotheekschuld.

Wat is de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

De Nationale Hypotheek Garantie is een fonds vanuit de overheid, waarbij woningkopers een garantie krijgen op hun hypotheek. Het maximale hypotheekbedrag voor aankoop van een woning onder NHG is nu gesteld op € 245.000. Wanneer u een huis koopt onder NHG, krijgt u een lagere hypotheekrente aangeboden bij uw hypotheekverstrekker, omdat deze minder risico loopt. Het rentevoordeel kan oplopen tot 0,7% per jaar.

Beroep doen op NHG

NHG is in het leven geroepen om woningkopers veilig en verantwoord te kunnen laten lenen. Een hypotheek onder NHG houdt in dat, indien de woningbezitter de hypotheek niet meer kan betalen, de eventuele restschuld die ontstaat bij (gedwongen) verkoop van de woning, wordt kwijtgescholden. Voorwaarde is wel dat kan worden aangetoond dat de verkoper er alles aan heeft gedaan om het verlies te voorkomen of zo laag mogelijk te houden. Redenen om een beroep op NHG te doen zijn een scheiding, het verlies van een baan of het arbeidsongeschikt raken of overlijden van een partner. Hier kunt u de NHG hypotheek berekenen en zien hoeveel u kunt lenen.

Huis verkopen met restschuld

Staat uw huis in verkoop of heeft u uw woning verkocht en blijft er een restschuld over? Als u een hypotheek met NHG heeft, dan kan uw hypotheekverstrekker een declaratie indienen bij NHG. Vervolgens wordt gekeken of u in aanmerking komt voor kwijtschelding van de restschuld. Pas nadat uw woning verkocht is, doet NHG uitspraak.

Beoordeel dit artikel

Posted in: Bezichtigen & onderhandelen