Verkopen in de lift

Door
Makelaarsland
op

Maart 2012: Einde aan periode tijdelijke verlaging overdrachtsbelasting beïnvloedt de kooplust in positieve zin.

In tegenstelling tot alle negatieve berichtgeving over de woningmarkt is het aantal verkopen de laatste weken flink aan het stijgen. Bij Makelaarsland is het plotseling behoorlijk druk aan het worden. In maart zijn onverwacht zelfs 23% meer verkopen gerealiseerd dan in dezelfde maand vorig jaar. Dit lijkt alles te maken te hebben met de ‘tijdelijke’ verlaging van de overdrachtsbelasting die 30 juni afloopt.

Wij constateren een trend dat iedereen de overdracht van de woning voor die datum gerealiseerd wil zien. Logisch dus dat er met name deze maand nog flink gekocht wordt. Als je nu een woning koopt is het nog  haalbaar om vóór 1 juli de hypotheek rond te hebben en bij de notaris aan tafel te zitten.

Met de landelijke open huizen route voor de deur verwacht ik ook de komende weken extra drukte aan de onderhandeltafels van Makelaarsland. Een recordaantal verkopers, ruim 55.000, openen a.s. zaterdag 31 maart hun deuren tijdens het NVM Open Huis (Bron: NVM). Kopers zullen wel vaart moeten maken. Als je begin april een woning koopt heb je nog zo’n 2,5 maand de tijd om je hypotheek te regelen. Zorg dus dat je compleet en snel bent in aanlevering van alle stukken zoals werkgeversverklaringen, taxatierapport, geldige legitimatiebewijzen, getekende koopovereenkomst en alle andere financiële overzichten die de hypotheekadviseur nodig heeft voor de hypotheekaanvraag.

Overigens is het de grote vraag of de overdrachtsbelasting echt wordt teruggezet. Wil dit kabinet nog een steentje bijdragen aan het vlottrekken van de woningmarkt dan doen ze er goed om de tijdelijke verlaging overdrachtsbelasting te verlengen of liever nog de overdrachtsbelasting in zijn geheel af te schaffen. Nog beter doen ze er overigens aan om te investeren in de woningmarkt en dan met name richting de starters. Krijg je de woningmarkt weer op gang dan zal dat zeker worden gevolgd door positieve economische ontwikkelingen.

Geschreven door
Directeur Makelaarsland

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.