Verkopen of verbouwen?

Door
Makelaarsland
op

Een vraag waar nogal wat mensen mee worstelen en ik dus ook: gaan we verkopen of verbouwen? We hebben een zeer toegankelijk huis, volgens mij goed te verkopen. Veel ramen en dus licht, aan een groenstrook met speeltuintje in een nieuwbouwwijk in een gezellige kinderrijke buurt. Vlak bij scholen en winkels. En dat is nu juist het probleem!

Locatie
Mijn huis staat op zo’n fijne plek… Vind maar weer eens een huis naar je zin op net zo’n leuke plek. Met buren waar we feestjes mee vieren, waar we de opvang van de kinderen mee uitwisselen, waar ik zonder probleem mijn babyfoon kan brengen als ik ’s avonds wil gaan sporten. Het is duidelijk, we gaan verbouwen. Net als de andere bevriende buurtbewoners die niet weg willen en allemaal massaal tekeningen uitwisselen voor verbouwingen.

Verbouwen zolder
De zolderverdieping hebben wij enige tijd geleden al verbouwd waardoor we een enorme slaapkamer hebben en een apart washok. Of die verbouwing echt nodig was? Tja, we wilden voor onze twee kinderen een eigen grote slaapkamer. Door op de zolder een extra slaapkamer te creëren was dit doel bereik. Echter vond mijn oudste zoontje het wel erg spannend om op zolder te slapen. Daarbij vond mijn jongste zoontje dat zijn broer nu veel te ver bij hem vandaan sliep. Toen we voorzichtig voorstelden om ze samen op de zolderkamer te laten slapen sprongen ze beiden een gat in de lucht. We hebben nu een grote slaapkamer over dus meer dan voldoende ruimte boven.

Kosten, kosten, kosten,…
De begaande grond is nu aan de beurt. Er komt een paar meter aan de keuken waardoor we een woonkeuken krijgen waar we heerlijk kunnen tafelen bij een openhaard op tafelhoogte. De keuken blijken we 7 jaar geleden gelukkig goed te hebben uitgezocht en kan blijven zoals hij is. Aan de houten parketvloer moet wel een stukje aangelegd worden maar dat moet wel lukken toch? Niet dus, de fabriek waar de vloer destijds is geproduceerd is inmiddels failliet. De planken moeten op maat gemaakt worden. En dat is een dure grap. Zo duur zelfs dat we er voor dat geld bijna een volledig nieuwe vloer in kunnen leggen.

Een gietvloer
We besluiten om de hele vloer er uit te halen en op de gehele benedenverdieping een gietvloer te laten leggen (of eigenlijk: gieten). We gaan met het hele gezin een week uit de woning. Een gietvloer is wat minder hoog dan parket waardoor we nieuwe plinten nodig hebben, de deuren te kort zijn, de keuken te hoog afgesteld staat en ga zo nog maar even door. De verbouwingskosten blijven oplopen.

En nog meer kosten
Dan willen we natuurlijk het nieuwe deel van het huis meteen laten stuken. Om vreemde overgangen te voorkomen stuken we meteen de hele woonkamer, inclusief plafond. We laten het wit spuiten met afschrobbare verf.  Hangen we de gordijnen (die ook te kort zijn!) met hun bijbehorende rails weer terug aan het net gestukte plafond? Nee, zonde, we schaffen ook meteen maar plissegordijnen aan. Had ik al gezegd dat wij lekker veel en grote ramen hebben?

Meubelen
Dan de meubelen, die waren leuk bij de houten vloer maar bij deze mooie gietvloer past toch echt beter een industriële inrichting.

Je begrijpt, we zijn inmiddels zo veel geld verder dan ik het toch betwijfel of verhuizen niet voordeliger was geweest. De keuze tussen verkopen of verbouwen is niet makkelijk en het begint nu alweer te kriebelen, want een huisje aan het water heeft toch ook wel iets…

Geschreven door: Melanie Baars

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.