Waarom een huis kopen in 2012?

Door
Makelaarsland
op

 

Voor woningzoekenden zijn de marktomstandigheden om een woning te kopen al enige tijd positief. De prijzen van koopwoningen zijn aanzienlijk gedaald, de hypotheekrente is laag, het aanbod is groot en de overdrachtsbelasting is vooralsnog blijvend verlaagd naar 2%. Toch is voor potentiële kopers nu het moment daar om over te gaan tot aankoop en niet langer te wachten op wellicht nog verdere prijsdalingen. Naast de huidige gunstige voorwaarden om een woning te kopen wordt het kopers namelijk, zoals het er nu uit ziet, vanaf 2013 veel moeilijker gemaakt een huis te kopen.

Zoals het crisisakkoord nu aangeeft worden er vanaf 2013 alleen nog annuïteitenhypotheken verstrekt. De hypotheek moet dan volledig afgelost worden in 30 jaar. Dat de overheid deze hypotheek als maatstaf neemt, geeft een enorme lastenverzwaring voor de huizenbezitter op lange termijn. De maandlasten worden aanzienlijk hoger en de gehele looptijd van de hypotheek is er minder voordeel van de hypotheekrenteaftrek. Tevens mag de maximale hypotheek van een koper vanaf volgend jaar 100% van de woningwaarde zijn. Nu is dat nog 106%. Het betekent dat kopers altijd eigen geld moeten inbrengen voor bijvoorbeeld notariskosten, inschrijven akte, overdrachtsbelasting en woningtaxatie.

De lage overdrachtsbelasting, de kans om nog (deels) aflossingsvrij te lenen en de mogelijkheid om een bankspaarhypotheek af te sluiten en zo optimaal te profiteren van de hypotheekrenteaftrek zouden kopers zeker moeten bewegen in 2012 nog een woning aan te kopen.

Bekijk het artikel van Wegwijs om een goed beeld te krijgen van de kosten van een annuïteitenhypotheek, afgezet tegen een bankspaarhypotheek.

Lees deze tips voor als je een huis gaat kopen.

Geschreven door

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.