Wanneer dalen de huizenprijzen weer?

Door

Maartje Lute

op

22 februari 2017

Dat is de vraag die veel woningzoekers zichzelf en ons stellen. De huizenmarkt floreert en niet zo’n beetje ook. Vooral in de Randstad lijkt de vraagprijspiek alleen maar hoger te worden.

Daar staan de nieuwssites vol mee de laatste tijd en is niet iets waar we nog van opkijken. Wat wel nieuws zou zijn, is als er iemand zou kunnen vertellen wanneer de prijzen weer gaan dalen. We bekijken de cijfers van het CBS en het Kadaster en hopen een beeld te kunnen schetsen over de mogelijkheid of de prijsbubbel nog eens knapt. Want in de Randstad liggen de prijzen weer dichtbij de gemiddelde prijzen die we nog kennen van voor de crisis.

Wanneer waren huizen het duurst?

Wat we nu zien is dat de prijzen van bestaande particuliere koopwoningen in januari van dit jaar (2017) 6,4 % duurder zijn dan de koopwoningen in januari 2016. De huizenprijzen van januari dit jaar, liggen op hetzelfde niveau als de huizenprijzen in januari 2006. Het moment dat huizen het duurst waren in de afgelopen jaren was augustus 2008, net voor de crisis. Daar zijn we nog niet aangekomen, het verschil is nog steeds 9,9%. Het moment dat de prijzen het allerlaagst waren de afgelopen jaren, lag in 2013. Daar zitten we nu 14,7 % boven.

prijsindex huizenprijzen

Bron: CBS en Kadaster

Prijsverschillen in gemeentes

Wat ook opvalt is dat de huizenprijzen per regio flink verschillen én dat deze verschillen steeds groter worden. Het gemiddelde prijsverschil tussen woningen in gemeente met de hoogste en de laagste prijzen was in 2016 zo’n € 522.000. Drie jaar geleden was dat minder dan een € 500.000. Dat betekent dat huizen in dure gemeentes duurder worden en huizen in goedkope gemeentes goedkoper. Het verschil wordt dus groter. Maar net als de hoogte van de prijzen, hebben we hier ook nog niet het niveau van vóór de crisis bereikt. In 2008 was het prijsverschil gemiddeld € 695.000

Wil jij net als 16.000 andere slimme verkopers ook op de hoogte blijven van nieuws in de huizenmarkt?

Waar staan de goedkoopste huizen?

De gemeente waar blijkbaar weinig mensen willen wonen en waar de huizenprijzen dus het goedkoopst zijn is het Groningse Pekela € 128.000. Vorig jaar was dat nog in Reiderland met € 143.000. In Oost-Groningen is het dus lastig om je huis te verkopen. Meer bodemprijzen komen we tegen in andere uithoeken van ons land. Groningen, Friesland en Limburg dus. Huizen met een vraagprijs van onder de € 200.000, komen vooral in gemeentes in die provincies voor. Maar in 2016 waren er wel minder gemeentes waar een gemiddelde vraag van € 150.000 moest worden neergeteld. Dit waren zeven gemeentes, in vergelijking tot dertien gemeentes in 2015.

En de duurste?

De duurste huizen staan nog steeds in Bloemendaal. De gemiddelde verkoopprijs is daar  € 650.000.

Nu antwoord op de vraag of de huizenprijzen ooit nog gaan dalen?  Nou op het moment niet heel snel, als het aan een substantieel gedeelte van de Nederlandse bevolking ligt. Maar wat er over een half jaar gebeurt, kunnen we niet voorspellen. We houden jullie in ieder geval op de hoogte.

Bron: CBS, Kadaster, dasKapital.nl

 

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.