Na 2 dagen onderhandelen waren ze er al uit. VVD, CDA, D66, Groen Links en ChristenUnie bereikten een akkoord over de nodige bezuinigingen die het begrotingstekort van Nederland naar 3% moeten terugdringen.
De volgende maatregelen beïnvloeden de woningmarkt:
- De overdrachtsbelasting blijft na 1 juli 2012 2%.
- Nieuwe hypotheken moeten verplicht in 30 jaar volledig worden afgelost. De aflossingsvrije hypotheek komt hiermee tot een einde.
- Er mag niet meer worden geleend dan de waarde van het huis.
- Huren worden meer marktconform. Huurders vanaf een modaal inkomen gaan 1% meer huur betalen, bovenop de inflatie. Dit zou van positieve invloed kunnen zijn op de vraag naar koopwoningen.
Het laag houden van de ‘verhuisboete’, oftewel de overdrachtsbelasting, is een goede stimulans voor de woningmarkt. Huizen zijn sinds de verlaging gemiddeld 9.000 euro goedkoper geworden. De 2% is een extra voordeel voor kopers, die in een uitermate goede positie blijven om een woning te kopen (lage huizenprijzen, lage rente, lage overdrachtsbelasting).
Het vanaf 2013 verplicht stellen voor nieuwe hypotheekaanvragers om in 30 jaar de hypotheek volledig af te lossen is wel een gevaar voor de woningmarkt. Het betekent namelijk een lastenverzwaring voor kopers.
De lage overdrachtsbelasting en daarnaast nog tot einde dit jaar de kans om aflossingsvrij te lenen en daarmee optimaal te profiteren van de hypotheekrenteaftrek zouden kopers zeker moeten bewegen in 2012 nog een woning aan te kopen.
*Het artikel over de Groninger akte van 23 april j.l. is door de verlenging verlaging overdrachtsbelasting niet langer relevant.
Geschreven door Sophie van Gorsel