Nationale Hypotheek Garantie: wat is dat?

Door
Roos van Schaaijk
op

Elk jaar verschijnen er berichten over de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Wat is NHG precies en wanneer kom je hiervoor in aanmerking?

Met de NHG ben je er zeker van dat je een verantwoorde en betaalbare hypotheek hebt. Bovendien beperk je met NHG de financiële risico’s van een eigen koopwoning. Nu, maar ook in de toekomst.

Een hypotheek die past bij je inkomen

Sluit je een hypotheek af met NHG, dan weet je zeker dat je hypotheek past bij je inkomen. Je hypotheek voldoet namelijk aan de normen voor verantwoord lenen van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting). Zo weet je zeker dat je nooit teveel leent en je naast je maandelijkse woonlasten voldoende geld overhoudt voor andere uitgaven, zoals boodschappen, verzekeringen en sparen.

Vangnet als je je hypotheek niet meer kunt betalen

Veranderingen in je persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je financiële situatie. Zo kun je, als je gaat scheiden, arbeidsongeschikt of werkloos raakt, misschien je hypotheek niet meer betalen. Heb je een hypotheek met NHG, dan heb je in deze vervelende periode een vangnet waarop je kunt vertrouwen. Je bent vanzelfsprekend zelf verantwoordelijk voor het vinden van oplossingen, maar NHG denkt in zulke situaties met je mee en kijkt samen met je hypotheekverstrekker of je geholpen kunt worden de hypotheek weer betaalbaar te maken. Mogelijk kun je hierdoor je woning behouden en kan een verkoop met verlies worden voorkomen. Blijkt verkoop uiteindelijk toch de enige optie en is de opbrengst van je woning lager dan de uitstaande hypotheek, dan kan NHG jou deze restschuld kwijtschelden.

Voorwaarden voor een NHG

Voor een hypotheek met NHG gelden een aantal voorwaarden. Als je een woning koopt, kunt je een hypotheek met NHG afsluiten als het hypotheekbedrag lager of gelijk is aan de kostengrens. Vanaf 2017 is € 245.000* de maximale aanschafprijs van een woning waarmee je nog recht hebt op de NHG. Dit bedrag is exclusief de 6% die de NHG rekent en verdere bijkomende kosten zoals notariskosten, borgtochtprovisie en overdrachtsbelasting.

*De kostengrens voor NHG verandert elk jaar, wij houden je uiteraard op de hoogte.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.