Wat kost verhuizen?

Door
Roos van Schaaijk
op

Geen mens ontkomt er in zijn leven aan: verhuizen. Voor de één avontuur, voor een ander een kleine ramp.

Stress, tijd en geld zijn factoren die altijd meespelen tijdens een verhuizing. Is het handig om alles rondom de verhuizing zelf te doen of is het verstandig om een externe verhuisservice in te schakelen en alles van een afstand in de gaten te houden? En wat kost verhuizen eigenlijk?

Ga jij je huis verkopen, of heb jij je huis net verkocht? Lees dan verder!

De verhuissector hangt nauw samen met de woningmarkt en deze sector is sinds de crisis dan ook flink gekrompen. Over deze periode is het aantal verhuizingen met zo’n 35% afgenomen, weet de Organisatie voor Erkende Verhuizers. In totaal wordt het aantal verhuizingen per jaar op rond de 250.000 geschat. Hiervan wordt zo’n 70% door de mensen zelf gedaan en de overige 30% wordt gedaan door zo’n 450 actieve Nederlandse verhuisbedrijven.

Wat kost een verhuizing?

Deze groep verhuisbedrijven rekent gemiddeld zo’n € 1.600 per verhuizing, zo blijkt uit onderzoek van goedkoopverhuizen.nl. De service die je daarvoor krijgt verschilt per bedrijf, dus het loont om dit uit te zoeken en te vergelijken. Waar de één voor € 1.500 een ‘all-in’-pakket aanbiedt (inclusief overzetten van bijvoorbeeld abonnementen), beperkt de ander zich bij hetzelfde bedrag tot alleen het inpakken en sjouwen.

Kosten verhuizen laag houden

Wat kost een verhuizing als je zelf een aantal werkzaamheden verricht? Natuurlijk zijn er verschillende kostenbesparende tips:

Pak zelf in


Wanneer je de tijd hebt en hier fysiek toe in staat bent, loont het zeker om zelf de dozen in te pakken. Het zware sjouwwerk kan vervolgens door het verhuisbedrijf gedaan worden.
Ingeschatte besparing: ongeveer € 500.

Verhuis niet in het weekend


Een andere manier om te besparen op verhuiskosten is ervoor te zorgen dat je de verhuizing buiten het weekend om plant. Verhuisbedrijven brengen hogere kosten in rekening in het weekend om evidente redenen. Als je kans ziet om het doordeweeks te doen, kan je dat een hoop geld besparen.
Ingeschatte besparing: ongeveer € 500.

Onderhandel van te voren goed


In deze prijscategorie is vaak ruimte voor onderhandeling. Temeer omdat het veelal ‘tailor made’ diensten zijn. Elke situatie verschilt en wordt dan ook individueel geoffreerd. Onderhandel daarom goed.
Ingeschatte besparing: ongeveer € 250

Vraag een vergoeding bij jouw baas


Dit is – uiteraard – enkel van toepassing wanneer de verhuizing voor jouw werk is of hieraan gerelateerd is. Bijvoorbeeld wanneer je ver van het werk woont en je gaat dichterbij wonen. Hier zijn een aantal voorwaarden aan verbonden, zoals het criterium dat de woon-werkafstand minstens 25 kilometer moet zijn, maar het is goed om dit uit te zoeken.
Ingeschatte besparing: € 0 – 1000.

Bronnen: NRCQ & Goedkoopverhuizen

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.