Wettelijke bedenktijd rond de feestdagen 2017

Door

Martijn Klok

op

16 november 2017

Als je als particulier een huis koopt heb je recht op drie dagen bedenktijd. Binnen de bedenktijd kun je zonder opgave van redenen en zonder kosten weer van de koop afzien. Tijdens de feestdagen wijken deze iets af van de normale gang van zaken.

De bedenktijd gaat in om twaalf uur ’s nachts van de dag dat de koopovereenkomst door beide partijen is getekend en de koper daarvan een exemplaar heeft ontvangen. De bedenktijd moet vervolgens ten minste twee werkdagen bevatten en mag niet eindigen in het weekend of op een algemeen erkende feestdag (of een dag die daaraan bij Koninklijk besluit gelijk is gesteld). De bedenktijd eindigt tegen twaalf uur van de laatste dag die van de bedenktijd deel uitmaakt.

Schematisch ziet het er zo uit:

De algemeen erkende feestdagen die dit jaar rondom kerst en de jaarwisseling op een doordeweekse dag vallen zijn:

  • Eerste kerstdag 25 december 2017
  • Tweede kerstdag 26 december 2017
  • Nieuwjaarsdag 1 januari 2018

Rondom de feestdagen in december wordt de berekening van de bedenktijd dus iets ingewikkelder en kan de bedenktijd oplopen tot wel 7 kalenderdagen. Als de getekende koopovereenkomst na 19 december 2017 door koper wordt ontvangen, hebben de feestdagen invloed op de bedenktijd.

Schema bedenktijd rond de feestdagen 2017

Wil jij net als 16.000 andere slimme (ver)kopers op de hoogte blijven over alles wat je wil of moet weten als je je huis gaat verkopen? Ontvang dan elke maand een e-mail met tips, nieuws en inspiratie.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt u natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaatst u automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kunt u uw keuze achteraf ook altijd aanpassen.