Wie koopt er op een huizenmarkt in mineur?

Door
Makelaarsland
op

Als het zo doorgaat dan worden er in 2012 in heel Nederland maar liefst 100.000 woningen verkocht.

Indrukwekkend getal, toch? Dit betekent dat er vele mensen ondanks de crisis tot koop van een huis of appartement overgaan. Gezien het feit dat zij met zo velen zijn, kunnen we deze lui niet als gek bestempelen. Wie kopen er midden in de crisis op de woningmarkt?

Er zijn net zo veel redenen om te kopen als er gekocht wordt. Ieder mens is uniek; elke situatie is uniek. Maar als we toch mogen generaliseren, dan stoppen we de kopers in de volgende hokjes:

1. Crisis? Welke Crisis?

Voor vele mensen geldt dat het (nog geen) crisis is. Werk je in de gezondheidszorg dan heb je werk zat. En gek genoeg, ben je bankier, dan kan je alweer naar je volgende bonus uitkijken. Verder maken er veel bedrijven goede rendementen en laten zij hun medewerkers mee profiteren.

Waarom zou je, als je in een stabiele sector werkt en goede perspectieven hebt, niet over gaan tot de koop van een (ander) huis. De prijzen zijn laag, de rente is laag en de keuze is groot!

2. Te lange reistijd

Door de huidige crisis worden consumenten minder kritisch in het selecteren van een baan. Ook banen die onderhevig zijn aan langere reistijden worden aangenomen. Om lange reistijden te vermijden kiezen sommigen ervoor een woning dichter bij het werk te zoeken. Deze groep heeft een grote verhuisgeneigdheid. Vaak is een (betere) baan een mooie reden om te verkassen.

3. Starters en doorstarters

Starters worden de motor van de woningmarkt genoemd. Gaan die kopen, dan komen treintjes van verkopen op gang. Starters krijgen echter moeilijk voldoende hypotheek. Gelukkig snappen steeds meer starters, maar ook beginnende gezinnetjes (doorstarters) dat een beetje spaargeld je kansen op de markt sterk vergroot. Met de lage huizenprijzen ontstaan er dan ineens kansen. Verwachte tendens: buiten de stad gaat de eengezinswoning het van het appartement winnen. De prijzen zijn te dicht bij elkaar komen te liggen en dan kiest men voor een eigen tuintje.

4. Trek naar de stad

De steden groeien en het platteland ver van de grote stad ontvolkt. De cijfers bewijzen het. Logischerwijs dienen de nieuwe stedelingen gehuisvest te worden. En je weet dat wachten op een huurwoning jaren duurt. Dus de nieuwkomers kopen een leuk appartement in het begeerde stedelijk milieu. Zij nemen genoegen met minder meters en kunnen daarom hun switch net financieren.

5. De koele rekenaars

Stel je woont in een leuke, courante eengezinswoning met een behoorlijke overwaarde en een tamelijk hoge vaststaande hypotheekrente. Bedenk dan dat dure huizen meer in waarde zijn gedaald dan middenklasse woningen. Bij verkoop mag je boetevrij aflossen en ben je verlost van de hoge rente. Stel: je verkoopt voor € 300.000 en koopt terug voor € 450.000. Je had 2 ton hypotheek met een netto maandlast van € 700,- en neemt nu 4 ton tegen € 900,- per maand. Voor € 200,- per maand extra woon je in een anderhalf keer zo duur huis. Mogelijk een huis waarover je vroeger niet durfde te dromen, want 3 jaar geleden stond dat huis nog voor ruim € 550.000,- in de verkoop!

Als je het zo bekijkt is het eigenlijk gek dat er maar 100.000 woningen worden verkocht. We laten ons natuurlijk ook gek maken door de publieke opinie. Straks gaat de overdrachtsbelasting weer naar 6% en dan gaan we elkaar allemaal weer een negatief gevoel aanpraten. Ik zeg: laat ze maar praten en zorg dat jij bij die 100.000 verhuizers hoort!

22 maart 2012
Drs R.P.A. (boB) Kuijs
Woningmarktconsultant

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.