Woningmarkt september stabiel

Door
Makelaarsland
op

Waar de maand augustus nog een extreme stijging liet zien, toont september een lichte groei, zonder excessen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Het gehele derde kwartaal is tot nu toe ook het beste kwartaal van de huizenmarkt 2013 gebleken.

Stabiele woningmarkt Q2 & Q3

In september werden zo’n 10.500 woningen verkocht en 125.000 bezichtigingen aangevraagd.
De woningmarkt ligt de afgelopen twee kwartalen op een redelijk stabiel niveau met gemiddeld bijna 10.000 woningverkopen per maand, waarvan de afgelopen twee maanden iets beter presteerden.

Onderzoek koopbereidheid woningmarkt

Verder herstel van de woningmarkt hangt met name samen met het vertrouwen onder potentiële kopers. Makelaarsland ondervroeg afgelopen week 5.000 woningzoekers naar hun koopintentie en de invloed van de nieuwe kabinetsplannen. Uit het onderzoek blijkt:

  • 60% van de woningzoekers wil binnen nu en 3 maanden een woning kopen.
  • De plannen die met Prinsjesdag bekend zijn geworden hebben bij 98% van de woningzoekers geen invloed gehad op de koopintentie van een woning
  • Een groeiende groep woningzoekers denkt dat de huizenprijzen in 2014 stabiliseren (59%). Afgelopen mei was nog 45% van mening dat de huizenprijzen verder zouden dalen. Nu is dit 18%. Van de woningzoekers denkt 10% dat de huizenprijzen in 2014 stijgen.

Vooruitzicht woningmarkt 2013 Q4

De woningmarkt toont al enige tijd een redelijk stabiel beeld. Voor het laatste kwartaal verwacht Makelaarsland dezelfde trend. Wel zal het aantal woningverkopen lager liggen dan het vierde kwartaal 2012, wat onevenredig goed was. Veel woningkopers haalden hun aankoop toen naar voren om nog te profiteren van (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheken.

woningmarkt september 2013

Toelichting woningmarktindicator 2013
Het aantal aangevraagde bezichtigingen is de meest actuele indicator om aan te geven hoe de vraag op de woningmarkt zich ontwikkeld. Verkochte woningen (onder voorbehoud) geven een actueel beeld van de meest recent gesloten transacties. Samen bepalen deze indicatoren de vraag naar particuliere woningen en de daadwerkelijke transacties.

Makelaarsland brengt maandelijks het aantal bezichtigingen en verkochte woningen onder voorbehoud van financiering in beeld. Makelaarsland is de grootste makelaar van Nederland en werkt landelijk. Door de centrale registratie van bezichtigingen en transacties ontstaat een actueel beeld over de woningmarkt in Nederland.

Deze indicatoren geven een actueler beeld dan de kadastergegevens die de inschrijving van al overgedragen woningen aangeven. De Kadastercijfers berusten op de markt van circa 5 maanden geleden. Hetzelfde geldt voor definitief verkochte woningen. Deze cijfers zijn al snel 2,5 maand oud, aangezien het financieringstraject steeds langer in beslag neemt.

Door

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.