Woningmarkt in maart toont stijgende lijn in aantal woningverkopen

Door
Makelaarsland
op

Rust heerst op de woningmarkt. Het effect van de naar voren gehaalde woningverkopen eind 2012 is weggeëbd en nieuwe overheidsimpulsen om de woningmarkt te stimuleren zullen voorlopig uitblijven. Het dramatische begin van 2013 wordt door de betere cijfers in maart  gematigd positief afgesloten.

De vraag naar koopwoningen ligt in maart op hetzelfde niveau als een jaar geleden. Ten opzichte van de afgelopen maanden is de vraag naar koopwoningen gestegen. Er werden zo’n 75.000 bezichtigingen aangevraagd. Het aantal woningverkopen laat de reguliere voorjaarstoename zien ten opzichte van de afgelopen 2 maanden. De woningmarkt presteert in maart namelijk altijd beter dan in de eerste 2 maanden van het nieuwe jaar. Er werden 5.500 woningen verkocht. Afgezet tegen vorig jaar zien we wel een aanzienlijke daling (grafiek 1).

BLOK-aan-je-been-hypotheek

Naar verwachting zal de komende maanden eveneens sprake zijn van een rustige woningmarkt die het vooral moet hebben van positief ingestelde starters die profiteren van lage rentes en erop vertrouwen dat het dieptepunt qua huizenprijzen nu wel bereikt is. De, recent geïntroduceerde, BLOK-Hypotheek zal geen versnelling teweeg brengen. Deze ingewikkelde en op langere termijn lastenverzwarende leenvorm zien zowel de bank als de huizenkoper niet zitten.

NHG grens per 1 juli verlaagd

Vanaf 1 juli 2013 wordt de NHG-grens verlaagd van € 320.000 naar € 290.000,-. Als hetzelfde percentage aan bijkomende kosten wordt gehanteerd betekent dit dat een koopsom vanaf 1 juli 2013 waarschijnlijk niet meer dan € 276.190 mag bedragen. Ongeveer 90% van de woningen binnen de NHG-kostengrens werd het afgelopen jaar onder NHG voorwaarden gekocht. Het verlagen van deze grens zal een groep kopers ertoe bewegen nog voor 1 juli een woning aan te kopen.

Wie nu een huis op het oog heeft tussen de € 276.190 en € 304.761 en gebruik wil maken van de voordelige rente onder de Nationale Hypotheek Garantie zal in april/mei de woning moeten aankopen. Voorwaarde om nog van de hogere NHG grens gebruik te kunnen maken is namelijk een getekende hypotheekofferte, wat doorgaans tussen de 4 en 8 weken met zich meebrengt.

NVM Open Huizen Dag

Op zaterdag 6 april vindt de landelijke NVM Open Huizen Dag plaats. Deze dag, waarbij woningzoekers laagdrempelig woningen door het hele land kunnen bezichtigen, geeft een goed beeld van de vraagontwikkeling op de woningmarkt. De laatste weken van maart is het aantal verkopen licht toegenomen. Dit is een trend die zich elk jaar voor de NVM Open Huizen Dag voordoet.

Woningmarktindicator Makelaarsland maart 2013

Toelichting woningmarktindicator
Het aantal aangevraagde bezichtigingen is de meest actuele indicator om aan te geven hoe de vraag op de woningmarkt zich ontwikkeld. Verkochte woningen (onder voorbehoud) geven een actueel beeld van de meest recent gesloten transacties. Samen bepalen deze indicatoren de vraag naar particuliere woningen en de daadwerkelijke transacties.

Makelaarsland brengt maandelijks het aantal bezichtigingen en verkochte woningen onder voorbehoud van financiering in beeld. Makelaarsland is de grootste makelaar van Nederland en werkt landelijk. Door de centrale registratie van bezichtigingen en transacties ontstaat een actueel beeld over de woningmarkt in Nederland.

Deze indicatoren geven een actueler beeld dan de kadastergegevens die de inschrijving van al overgedragen woningen aangeven. De Kadastercijfers berusten op de markt van circa 5 maanden geleden. Hetzelfde geldt voor definitief verkochte woningen. Deze cijfers zijn al snel 2,5 maand oud, aangezien het financieringstraject steeds langer in beslag neemt.

Geschreven door

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.